Czasami z obiadu zostaje mi
ryż. Wtedy bardzo często wykorzystuję go do jakiejś prostej
ryżowej sałatki. Dzisiaj jedna z nich. Nieskomplikowana i szybka. W sam raz na wiosenną przekąskę. Do
sałatki z ryżem i szczypiorkiem można oczywiście wykorzystać groszek mrożony lub świeży, będzie wtedy jeszcze lepsza, ale tu najszybsza wersja.
Przepis na sałatkę z ryżem i szczypiorkiem
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 4 jajka, ugotowane na twardo i posiekane
- 1 pęczek szczypiorku z cebulką, posiekany
- 1 puszka zielonego groszku, odcedzony i wypłukany
- kilka łyżek majonezu
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki.
bardzo smaczny pomysl na wykorzystanie pozostalego ryzu, ja tez robie taka salatke:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSzczypiorek kojarzy mi się z wiosną..
OdpowiedzUsuńWspaniała wiosenna sałatka :)
Chętnie zrobię taką sałatkę gdy następnym razem zostanie mi ryż z obiadu:)
OdpowiedzUsuńProste, szybkie i na pewno pyszne ;) Idealne na wiosenne dni! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo prosta i do tego ze składników które praktycznie zawsze mam w domu...Na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna sałatka, wypróbuję jak zostanie mi ryż z obiadu:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta sałatka:) Moze spróbuję kiedyś?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
pomyliłam groszek z orzechami i w tej wersji zrobię, a co! eksperymenty to moja domena ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy http://pieczarkamysia.blox.pl/html : )
OdpowiedzUsuńPozdrawiam pieczarkamySia
uwielbiam sałatki ryżowe! :)
OdpowiedzUsuńBardzo, ale to bardzo, dziękuję za komentarze:))
OdpowiedzUsuń