Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z ryżem i szczypiorkiem

Czasami z obiadu zostaje mi ryż. Wtedy bardzo często wykorzystuję go do jakiejś prostej ryżowej sałatki. Dzisiaj jedna z nich. Nieskomplikowana i szybka. W sam raz na wiosenną przekąskę. Do sałatki z ryżem i szczypiorkiem można oczywiście wykorzystać groszek mrożony lub świeży, będzie wtedy jeszcze lepsza, ale tu najszybsza wersja.
Sałatka z ryżem i szczypiorkiem

Przepis na sałatkę z ryżem i szczypiorkiem

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 4 jajka, ugotowane na twardo i posiekane
  • 1 pęczek szczypiorku z cebulką, posiekany
  • 1 puszka zielonego groszku, odcedzony i wypłukany
  • kilka łyżek majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki  wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki.

Komentarze

  1. bardzo smaczny pomysl na wykorzystanie pozostalego ryzu, ja tez robie taka salatke:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczypiorek kojarzy mi się z wiosną..
    Wspaniała wiosenna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie zrobię taką sałatkę gdy następnym razem zostanie mi ryż z obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, szybkie i na pewno pyszne ;) Idealne na wiosenne dni! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo prosta i do tego ze składników które praktycznie zawsze mam w domu...Na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna sałatka, wypróbuję jak zostanie mi ryż z obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się ta sałatka:) Moze spróbuję kiedyś?
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pomyliłam groszek z orzechami i w tej wersji zrobię, a co! eksperymenty to moja domena ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapraszam do zabawy http://pieczarkamysia.blox.pl/html : )
    Pozdrawiam pieczarkamySia

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam sałatki ryżowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo, ale to bardzo, dziękuję za komentarze:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …