Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z ryżem i szczypiorkiem

Czasami z obiadu zostaje mi ryż. Wtedy bardzo często wykorzystuję go do jakiejś prostej ryżowej sałatki. Dzisiaj jedna z nich. Nieskomplikowana i szybka. W sam raz na wiosenną przekąskę. Do sałatki z ryżem i szczypiorkiem można oczywiście wykorzystać groszek mrożony lub świeży, będzie wtedy jeszcze lepsza, ale tu najszybsza wersja.
Sałatka z ryżem i szczypiorkiem

Przepis na sałatkę z ryżem i szczypiorkiem

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 4 jajka, ugotowane na twardo i posiekane
  • 1 pęczek szczypiorku z cebulką, posiekany
  • 1 puszka zielonego groszku, odcedzony i wypłukany
  • kilka łyżek majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki  wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki.

Komentarze

  1. bardzo smaczny pomysl na wykorzystanie pozostalego ryzu, ja tez robie taka salatke:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczypiorek kojarzy mi się z wiosną..
    Wspaniała wiosenna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie zrobię taką sałatkę gdy następnym razem zostanie mi ryż z obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, szybkie i na pewno pyszne ;) Idealne na wiosenne dni! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo prosta i do tego ze składników które praktycznie zawsze mam w domu...Na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna sałatka, wypróbuję jak zostanie mi ryż z obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się ta sałatka:) Moze spróbuję kiedyś?
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pomyliłam groszek z orzechami i w tej wersji zrobię, a co! eksperymenty to moja domena ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapraszam do zabawy http://pieczarkamysia.blox.pl/html : )
    Pozdrawiam pieczarkamySia

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam sałatki ryżowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo, ale to bardzo, dziękuję za komentarze:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …