Ciasto z czekoladowymi falami
- 200 g ciemnej czekolady
- 200 g masła lub margaryny, miękkiego
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników ( mixed spice)
- 175g drobnego cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 225 g mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g ciemnej czekolady do dekoracji
Natłuszczamy dno i dłuższe boki foremki(duża keksówka lub forma do pieczenia chleba).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 25 g masła (ja robię to w specjalnym rondelku na bardzo małym ogniu, krótko podgrzewam i mieszam do rozpuszczenia) i przyprawą do pierników.
Pozostałe masło, cukier, jajka i esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy przesiana mąkę i proszek do pieczenia i ubijamy do "białości".
Wykładamy 1/4 ciasta do foremki i rozsmarowujemy 1/3 czekoladowej mieszanki, powtarzamy czynność z resztą ciasta i rozpuszczonej czekolady, na koniec wykładając ciasto. Wierzch posypujemy pokrojona w kawałki czekoladą.
Pieczemy w temperaturze 180 st przez 1 godz i 15 minut (ja piekłam 1 godzinę). Pozostawiamy ciasto w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Przepis z książki Joanny Farrow "The best of Cadbury's chocolate cooking"
Jakie ładne Ewenko! Fajne przepisy wyszukujesz. Bardzo podoba mi się to ciacho, a jak jest przyjemnie wilgotne to tym lepiej,bo takie własnie kocham:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia ciepłe :)
Wspaniale wygląda! Miłej niedzieli!
OdpowiedzUsuńniby proste, a wygląda i zapowiada się przepysznie.. :)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda, bardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Inka
Te fale są piękne! Ciasto pyszne i wilgotne,a to plus.No i do kawy prawdziwy rarytas.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Bardzo przyjemnie się prezentuje. Jestem też pewna, że świetnie smakuje. :)
OdpowiedzUsuńcudowne ma te fale;) porwałabym kawałek do popołudniowej herbatki
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńta babka w fale wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńfale i to w dodatku czekoladowe? ja jestem na tak! :)
OdpowiedzUsuńWygląda niezmiernie smakowicie...:), Ewenko! "Spiszę se"!!!
OdpowiedzUsuńCudownie pofalowane ciasto :) Jeszcze takiego nie widzialam. Wpraszam sie wiec na kawaleczek :))
OdpowiedzUsuńP.S. Ja dzis zabieram sie za Twoje ostatnie brownie :)
Fantastyczne, kojarzy mi sie z domem :)
OdpowiedzUsuńsuper są te czekoladowe fale! :) wyglądają apetycznie i bardzo kusząco.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło!
Śliczne!!
OdpowiedzUsuńMi nigdy fale nie wychodzą :))))))
Nawet dwóch nie umiem zrobić a co dopiero tyle warstw co u Ciebie!
Fajny pomysł na ciasto ! Zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńMajanko, dziękuję Ci, a ciasto jest z suchym miąższem, ale tak się z tą ilośćią czekolady "miesza", że robi się wilgotne;)) Posmakowało by Ci!...buziaki:))
OdpowiedzUsuńKamila, dziękuję:))
Cukrowa Wróżka, bo jest proste, a bardzo efektowne;))
Inka, dziękuję i też pozdrawiam:))
Amber, to ciasto ma same plusy!;)) Pozdrawiam!
Zayton, prawda, że nieźle wylgąda?...a smakuje też dobrze:))
Panno Malwinko, częstujcie się proszę!...;))
Margot, ooo, Margot!;)...fajnie, że Ci się podoba:))
Paula, bardzo się cieszę;))
Ewelajno, a spisz se...;))
Majko, te dwa kawałki dla Ciebie:))
...ciekawi mnie jak tam brownie...?
Maggie, no bo to domowe ciasto:))
Kini, dziękuję i pozdrawiam Cię również:))
Polka, dzięki! Oj tam, co tu ma nie wyjść, smarujesz na płasko, a fale to się same robią, mniejsze lub większe...;))
Abbra, polecam!...:))
Na głodnego to do Ciebie lepiej nie wchodzic :))
OdpowiedzUsuńzaśliniłam sie !
Fajne ciasto, proste, efektowne i ma czekolade :D same plusy :D
Etrela, polecam Ci, bo rzeczywiście same plusy;))
OdpowiedzUsuńEwenko, a u Ciebie kolejne super ciacho:) juz sie czestuje tymi pysznosciami:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo Ago, częstuj się:)
OdpowiedzUsuńWitam. Ja właśnie babkę wstawiłam do pieca ale myślę że jednak miała Pani krótszą keksówkę, gdyż moje ciasto dało się tylko podzielić na 2. Albo sama nie wiem...jakby mogła Pani podać mi wymiary keksówki, to następnym razem będę mądrzejsza :)
OdpowiedzUsuńElirena, witaj:) Moja keksówka miała 12 cm na 25 cm długości. Mam nadzieję, że mimo mniejszej ilości warstw ciasto smakowało:)
OdpowiedzUsuń