Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z czekoladowymi falami

To bardzo smaczne ciasto - typowe ciasto ucierane, rodzaj babki, z malowniczymi czekoladowymi falami  i "posypką" z grubo siekanej czekolady. Idealne do herbaty lub kawy, a spora ilość czekolady przyjemnie się z tym maślano - waniliowym ciastem komponuje i dodaje mu atrakcyjnej wilgotności.
Ciasto z czekoladowymi falami


Ciasto z czekoladowymi falami

  • 200 g ciemnej czekolady
  • 200 g masła lub margaryny, miękkiego
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników ( mixed spice)
  • 175g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 225 g mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g ciemnej czekolady do dekoracji

    Natłuszczamy dno i dłuższe boki foremki(duża keksówka lub forma do pieczenia chleba).
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 25 g masła (ja robię to w specjalnym rondelku na bardzo małym ogniu, krótko podgrzewam i mieszam do rozpuszczenia) i przyprawą do pierników.
    Pozostałe masło, cukier, jajka i esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy przesiana mąkę i proszek do pieczenia i ubijamy do "białości".
    Wykładamy 1/4 ciasta do foremki i rozsmarowujemy 1/3 czekoladowej mieszanki, powtarzamy czynność z resztą ciasta i rozpuszczonej czekolady, na koniec wykładając ciasto. Wierzch posypujemy pokrojona w kawałki czekoladą.
    Pieczemy w temperaturze 180 st przez 1 godz i 15 minut (ja piekłam 1 godzinę). Pozostawiamy ciasto w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
    Przepis z książki Joanny Farrow "The best of Cadbury's chocolate cooking"
    Ciasto z czekoladowymi falami

    Ciasto z czekoladowymi falami

    Komentarze

    1. Jakie ładne Ewenko! Fajne przepisy wyszukujesz. Bardzo podoba mi się to ciacho, a jak jest przyjemnie wilgotne to tym lepiej,bo takie własnie kocham:)

      Pozdrowienia ciepłe :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Wspaniale wygląda! Miłej niedzieli!

      OdpowiedzUsuń
    3. niby proste, a wygląda i zapowiada się przepysznie.. :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Ciekawie wygląda, bardzo fajny pomysł!
      Pozdrawiam
      Inka

      OdpowiedzUsuń
    5. Te fale są piękne! Ciasto pyszne i wilgotne,a to plus.No i do kawy prawdziwy rarytas.
      pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    6. Bardzo przyjemnie się prezentuje. Jestem też pewna, że świetnie smakuje. :)

      OdpowiedzUsuń
    7. cudowne ma te fale;) porwałabym kawałek do popołudniowej herbatki

      OdpowiedzUsuń
    8. ta babka w fale wygląda rewelacyjnie

      OdpowiedzUsuń
    9. fale i to w dodatku czekoladowe? ja jestem na tak! :)

      OdpowiedzUsuń
    10. Wygląda niezmiernie smakowicie...:), Ewenko! "Spiszę se"!!!

      OdpowiedzUsuń
    11. Cudownie pofalowane ciasto :) Jeszcze takiego nie widzialam. Wpraszam sie wiec na kawaleczek :))

      P.S. Ja dzis zabieram sie za Twoje ostatnie brownie :)

      OdpowiedzUsuń
    12. Fantastyczne, kojarzy mi sie z domem :)

      OdpowiedzUsuń
    13. super są te czekoladowe fale! :) wyglądają apetycznie i bardzo kusząco.

      pozdrawiam ciepło!

      OdpowiedzUsuń
    14. Śliczne!!
      Mi nigdy fale nie wychodzą :))))))
      Nawet dwóch nie umiem zrobić a co dopiero tyle warstw co u Ciebie!

      OdpowiedzUsuń
    15. Fajny pomysł na ciasto ! Zapisuję do zrobienia :)

      OdpowiedzUsuń
    16. Majanko, dziękuję Ci, a ciasto jest z suchym miąższem, ale tak się z tą ilośćią czekolady "miesza", że robi się wilgotne;)) Posmakowało by Ci!...buziaki:))

      Kamila, dziękuję:))

      Cukrowa Wróżka, bo jest proste, a bardzo efektowne;))

      Inka, dziękuję i też pozdrawiam:))

      Amber, to ciasto ma same plusy!;)) Pozdrawiam!

      Zayton, prawda, że nieźle wylgąda?...a smakuje też dobrze:))

      Panno Malwinko, częstujcie się proszę!...;))

      Margot, ooo, Margot!;)...fajnie, że Ci się podoba:))

      Paula, bardzo się cieszę;))

      Ewelajno, a spisz se...;))

      Majko, te dwa kawałki dla Ciebie:))
      ...ciekawi mnie jak tam brownie...?

      Maggie, no bo to domowe ciasto:))

      Kini, dziękuję i pozdrawiam Cię również:))

      Polka, dzięki! Oj tam, co tu ma nie wyjść, smarujesz na płasko, a fale to się same robią, mniejsze lub większe...;))

      Abbra, polecam!...:))

      OdpowiedzUsuń
    17. Na głodnego to do Ciebie lepiej nie wchodzic :))
      zaśliniłam sie !
      Fajne ciasto, proste, efektowne i ma czekolade :D same plusy :D

      OdpowiedzUsuń
    18. Etrela, polecam Ci, bo rzeczywiście same plusy;))

      OdpowiedzUsuń
    19. Ewenko, a u Ciebie kolejne super ciacho:) juz sie czestuje tymi pysznosciami:)

      OdpowiedzUsuń
    20. Proszę bardzo Ago, częstuj się:)

      OdpowiedzUsuń
    21. Witam. Ja właśnie babkę wstawiłam do pieca ale myślę że jednak miała Pani krótszą keksówkę, gdyż moje ciasto dało się tylko podzielić na 2. Albo sama nie wiem...jakby mogła Pani podać mi wymiary keksówki, to następnym razem będę mądrzejsza :)

      OdpowiedzUsuń
    22. Elirena, witaj:) Moja keksówka miała 12 cm na 25 cm długości. Mam nadzieję, że mimo mniejszej ilości warstw ciasto smakowało:)

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

    Popularne posty z tego bloga

    Surówka z selera korzeniowego

    Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




    Surówka z selera korzeniowego



    pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
    Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

    Wilgotne ciasto czekoladowe

    Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



    Wilgotne ciasto czekoladowe



    250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
    Masa czekoladowa:
    150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
    Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
    Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
    Piekarnik nagr…

    Schab pieczony w rękawie

    Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





    Schab pieczony w rękawie


    1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

    Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)