niedziela, 17 kwietnia 2011

Jajka faszerowane serem Cheddar

Jajka faszerowane serem Cheddar

Kolejne faszerowane jajka. Bardzo proste i jak każde faszerowane jajka smaczne. Jako główna "baza" smakowa ser Cheddar, dodatkowo wyostrzony papryczką chilli. Oczywiście zamiast sera Cheddar można użyć dowolnego żółtego sera, na pewno nie wpłynie to w znaczącym stopniu na smak.
Przepis z hiszpańskim rodowodem z książki "A passion for tapas"

Przepis na jajka faszerowane serem Cheddar
  • 6 jajek ugotowanych na twardo, wystudzonych i obranych ze skorupek
  • 3 łyżki startego sera Cheddar
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 świeża papryczka chilli, bez pestek, drobno pokrojona
  • sól i pieprz

Jajka kroimy na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka przekładamy do miseczki, mieszamy ze szczypiorkiem, papryczką chilli,  majonezem. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wypełniamy farszem wgłębienia białek. Przykrywamy i umieszczamy w lodówce.

10 komentarzy:

  1. Mniam, narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny przepis ląduje w folderze 'do zrobienia na Wielkanoc' ;). Kolejne faszerowane jajka i kolejny przepis od Ciebie ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Papryczka chilli i cheddar - pewnie są lekko ostre, to może być fajny akcent na wielkanocnym stole:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne jajeczka. Ja właśnie poszukuję ciekawych pomysłów i chyba na jeden trafiłam:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie moge sie doczekac Eweno faszerowania jaj! :-)) narobilas mi dzis ochoty! :-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiesz co Ewenko, bardzo smakowite te jajeczka są, a ja bardzo lubię takie:)
    Miłego dnia Ci zyczę:*

    OdpowiedzUsuń
  7. na takie jajka zawsze się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Grażyna, bo nie ma to jak faszerowane jajka...;))

    Holga, ja wszystkie faszerowane jajka polecam!...:))

    Margot:))

    Kasia, takie strasznie ostre nie było, jedna papryczka (medium), jakoś się tak rozłożyła...;))

    Wiosenko, polecam, szybko i prosto:))

    Magda, takie lekko ogniste, ale zawsze więcej ognia można dodać;))

    Cudawianki, ja na faszerowane jajka, mam niemal zawsze ochotę:))

    Majana, i ja też takie bardzo lubię:))

    Paula, i ja na takie się kuszę;))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)