Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bananowe z cytrynowym lukrem

Ciasto bananowe nieco inaczej. Nie przypomina typowego bananowego chlebka, choć banany oczywiście są wyczuwalne. Różnicę czyni mocno cytrynowa polewa, która nie tylko dodaje temu ciastu lekko oszronionego, lodowego wyglądu, przyjemnie chrupie między zębami, ale również wspaniale podkreśla bananowy smak.

Bananowe ciasto polane lukrem o smaku cytryny


Przepis na ciasto bananowe z cytrynowym lukrem

ciasto:
    Ciasto bananowe z cytrynowym lukrem
  • 175 g masła, miękkiego
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 300 g mąki samorosnacej( lub zwykłej z 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe banany, obrane i rozgniecione
  • starta skórka z pół cytryny
  • 2 łyżki mleka

lukier:
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g cukru

Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia okrągłą foremkę o wymiarach 20 cm.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy do foremki i wygładzamy wierzch.
Pieczemy ok 45-50 minut(sprawdzamy czy patyczek włożony do ciasta jest czysty). Chwilę pozostawiamy w foremce po czym wyjmujemy.
Przygotowujemy lukier mieszając cukier z sokiem i polewamy nim ciasto i rozsmarowujemy tak aby całe było pokryte. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Ciasto bananowe z cytrynowym lukrem
Przepis z książki Mary Berry "One step ahead"

Komentarze

  1. Mmm...wyglada pysznie. Strasznie mi sie podoba takie oszronione...:)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majko, a ten szron fajnie smakuje na dodatek...:) Uściski i dla Ciebie:)

      Usuń
  2. to takie inne bananowe, ale moim zdaniem lepsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę inne, a czy lepsze to nie wiem. Dla mnie wszystkie bananowe są dobre:)

      Usuń
  3. Lubie banany w wypiekach, wiec mysle, ze i to ciasto przypadloby mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenie. Takiego ciacha jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowicie wygląda :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Boskie to ciasto musi być. Kusząco wygląda, a lukier - coś fantastycznego:)
    pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci Majanko, na pewno Ci posmakuje! Pozdrawiam Cię również ciepło:)

      Usuń
  7. pysznie bananowe i jeszcze z cytrynowa nutka, super:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda apetycznie. Chyba spróbuję przygotować.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszelkie bananowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super ciasto, poproszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. do tego dobra kawusia, fotelik i totalny relaks

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł z tym cytrynowym lukrem. Bez wątpienia pysznie ożywia całe ciasto. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie działa ożywiająco..i orzeźwiająco!;)

      Usuń
  13. Ciasto wyszło po prostu przepyszne!!! Szybkie i bardzo aromatyczne POLECAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że skorzystałeś(aś) z przepisu i że ciasto smakowało:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)