Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bananowe z cytrynowym lukrem

Ciasto bananowe nieco inaczej. Nie przypomina typowego bananowego chlebka, choć banany oczywiście są wyczuwalne. Różnicę czyni mocno cytrynowa polewa, która nie tylko dodaje temu ciastu lekko oszronionego, lodowego wyglądu, przyjemnie chrupie między zębami, ale również wspaniale podkreśla bananowy smak.

Bananowe ciasto polane lukrem o smaku cytryny


Przepis na ciasto bananowe z cytrynowym lukrem

ciasto:
    Ciasto bananowe z cytrynowym lukrem
  • 175 g masła, miękkiego
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 300 g mąki samorosnacej( lub zwykłej z 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe banany, obrane i rozgniecione
  • starta skórka z pół cytryny
  • 2 łyżki mleka

lukier:
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g cukru

Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia okrągłą foremkę o wymiarach 20 cm.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy do foremki i wygładzamy wierzch.
Pieczemy ok 45-50 minut(sprawdzamy czy patyczek włożony do ciasta jest czysty). Chwilę pozostawiamy w foremce po czym wyjmujemy.
Przygotowujemy lukier mieszając cukier z sokiem i polewamy nim ciasto i rozsmarowujemy tak aby całe było pokryte. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Ciasto bananowe z cytrynowym lukrem
Przepis z książki Mary Berry "One step ahead"

Komentarze

  1. Mmm...wyglada pysznie. Strasznie mi sie podoba takie oszronione...:)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majko, a ten szron fajnie smakuje na dodatek...:) Uściski i dla Ciebie:)

      Usuń
  2. to takie inne bananowe, ale moim zdaniem lepsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę inne, a czy lepsze to nie wiem. Dla mnie wszystkie bananowe są dobre:)

      Usuń
  3. Lubie banany w wypiekach, wiec mysle, ze i to ciasto przypadloby mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenie. Takiego ciacha jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowicie wygląda :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Boskie to ciasto musi być. Kusząco wygląda, a lukier - coś fantastycznego:)
    pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci Majanko, na pewno Ci posmakuje! Pozdrawiam Cię również ciepło:)

      Usuń
  7. pysznie bananowe i jeszcze z cytrynowa nutka, super:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda apetycznie. Chyba spróbuję przygotować.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszelkie bananowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super ciasto, poproszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. do tego dobra kawusia, fotelik i totalny relaks

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł z tym cytrynowym lukrem. Bez wątpienia pysznie ożywia całe ciasto. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie działa ożywiająco..i orzeźwiająco!;)

      Usuń
  13. Ciasto wyszło po prostu przepyszne!!! Szybkie i bardzo aromatyczne POLECAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że skorzystałeś(aś) z przepisu i że ciasto smakowało:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …