Przejdź do głównej zawartości

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Kapusta i pieczarki to jedne z moich ulubionych składników. Nic więc dziwnego, że za krokietami z kapustą i pieczarkami przepadam. Wbrew pozorom nie jest to bardzo pracochłonna potrawa, a nadwyżkę łatwo jest przechować czy to w zamrażarce (wtedy bez farszu) czy też w lodówce. Takie odgrzane krokiety z kapustą są równie smaczne. Najlepsze będą z kubkiem czerwonego barszczu, ale i same w sobie stanowią pyszny posiłek.

Naleśniki z pieczarkami i kapustą
 

Przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • 2 łyżeczki cukru
  • olej lub słonina do smażenia

farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 350 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki płynnej przyprawy maggi
  • pieprz
  • olej do podsmażenia cebuli

panierka:

  • 2 jajka
  • bułka tarta

Składniki na naleśniki miksujemy tak, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 30 minut.

Kapustę kroimy i gotujemy.

Na patelni smażymy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę, chwilę smażymy. Potem dodajemy kapustę, przyprawę maggi, przyprawiamy pieprzem, mieszamy i smażymy jeszcze 10 minut.

Na każdy naleśnik kładziemy czubatą łyżkę farszu. Dwa brzegi zawijamy do środka a powstałe w ten sposób prostokąty zwijamy w ruloniki.
W misce roztrzepujemy 2 jajka, maczamy w nich krokiety i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na oleju na jasnozłoty kolor.
Zmodyfikowany przepis z czasopisma "Kuchnia", który znalazłam na tej stronie.

Komentarze

  1. bardzo lubie takie krokiety, a w zestawieniu z czerwonym barszczykiem to jest pyszne jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam do siebie na krokiety ze słodkiej kapusty :)
    http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/01/krokiety-ze-sodka-kapusta-i-pieczarkami.html

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mnie najlepsze właśnie są z ciasta naleśnikowego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Wam za komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam krokiety z kubkiem czerwonego barszczu, ale jestem za leniwa, żeby je robić więc zamawiam często w restauracjach. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krokiety obsmażane w bułce tartej są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  7. jak krokiety to tylko na oleju! :) wyglądają super, ale słonina jest strasznie niezdrowa! a olej nie tylko ma korzystne działanie dla zdrowia ale też nie zmienia smaku potrawy - nie lubię jak mi krokiety zajeżdżają tłuszczem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszelkie krokiety, a do tego barszczyk mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszelkie jak wszelkie, ale te wyszły super :) MI się trochę rozlatują zawsze. Nie wiem, czemu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …