Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z pora

Bardzo lubię wszelkie sałatki na bazie majonezu. Są może one nieco kaloryczne, ale jakie smaczne! Ta sałatka z pora, choć z prostych składników, jest bardzo dobra i nie za ostra, uprzednie posolenie i odciśnięcie pora znacznie łagodzi smak tego warzywa. Dodatek orzechów włoskich nie jest tu co prawda niezbędny, ale dla mnie stanowi przysłowiową kropkę nad "i".

Sałatka z pora, jajek i zielonego groszku


Przepis na sałatkę z pora

  • 2 średniej wielkości pory, jasne części, pokrojone w półplastry
  • 3 jajka, ugotowane na twardo, starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • 3 twarde ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę
  • 50 g żółtego sera ( u mnie mature cheddar)
  • garść orzechów włoskich, posiekanych
  • pół szklanki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki śmietany
  • sól i pieprz


Pokrojonego pora umieszczamy w misce i solimy, zostawiamy na ok 30 minut, po czym odciskamy, dodajemy wszystkie składniki, solimy i pieprzymy do smaku. Z majonezu, musztardy i śmietany przygotowujemy sos i polewamy nim sałatkę. Mieszamy.

Komentarze

  1. Uwielbiam takie sałatki, szczególnie gdy jest w nich groszek. Świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekna sałatka na śniadanie. Też nie zrezygnowałabym z orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha :)))

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Orzechy bardzo lubią się z żółtym serem, pora uwielbiam, więc to wymarzona sałatka dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze moja koleżanka przygotowywała sałatkę z porem na wszelkie imprezy - ale taką klasykę z kukurydzą i jajkiem.
    ta Twoja musi być fantastyczna w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  6. O,pyszności.Sałatki z pora są wyraziste i pyszne. Podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Miałam zignorować ten przepis. Jak tylko mogę unikam majonezu (nie dlatego,ze nie lubię, wręcz przeciwnie), ale w sumie często zostaje mi sporo pora, a że za nim nie przepadam to podjrzewam, że z majonezem, jajkiem i całą resztą mogę zmienić zdanie na jego temat

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję Wam za komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi sie! I wlasnie z orzechami, bo bardzo lubie, jak mi cos chrupie w salatce :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)