Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z pora

Bardzo lubię wszelkie sałatki na bazie majonezu. Są może one nieco kaloryczne, ale jakie smaczne! Ta sałatka z pora, choć z prostych składników, jest bardzo dobra i nie za ostra, uprzednie posolenie i odciśnięcie pora znacznie łagodzi smak tego warzywa. Dodatek orzechów włoskich nie jest tu co prawda niezbędny, ale dla mnie stanowi przysłowiową kropkę nad "i".

Sałatka z pora, jajek i zielonego groszku


Przepis na sałatkę z pora

  • 2 średniej wielkości pory, jasne części, pokrojone w półplastry
  • 3 jajka, ugotowane na twardo, starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • 3 twarde ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę
  • 50 g żółtego sera ( u mnie mature cheddar)
  • garść orzechów włoskich, posiekanych
  • pół szklanki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki śmietany
  • sól i pieprz


Pokrojonego pora umieszczamy w misce i solimy, zostawiamy na ok 30 minut, po czym odciskamy, dodajemy wszystkie składniki, solimy i pieprzymy do smaku. Z majonezu, musztardy i śmietany przygotowujemy sos i polewamy nim sałatkę. Mieszamy.

Komentarze

  1. Uwielbiam takie sałatki, szczególnie gdy jest w nich groszek. Świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekna sałatka na śniadanie. Też nie zrezygnowałabym z orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha :)))

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Orzechy bardzo lubią się z żółtym serem, pora uwielbiam, więc to wymarzona sałatka dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze moja koleżanka przygotowywała sałatkę z porem na wszelkie imprezy - ale taką klasykę z kukurydzą i jajkiem.
    ta Twoja musi być fantastyczna w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  6. O,pyszności.Sałatki z pora są wyraziste i pyszne. Podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Miałam zignorować ten przepis. Jak tylko mogę unikam majonezu (nie dlatego,ze nie lubię, wręcz przeciwnie), ale w sumie często zostaje mi sporo pora, a że za nim nie przepadam to podjrzewam, że z majonezem, jajkiem i całą resztą mogę zmienić zdanie na jego temat

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję Wam za komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi sie! I wlasnie z orzechami, bo bardzo lubie, jak mi cos chrupie w salatce :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …