Przejdź do głównej zawartości

Chleb rosyjski

Chleb rosyjski - ten pyszny i niesamowicie prosty do wykonania żytni chleb na zakwasie, powstał jako pierwszy bochenek z dopiero co przygotowanego zakwasu(stary niestety musiałam wyrzucić, nie przetrwał tygodni wegetowania bez dokarmiania). Chleb nie wymaga zagniatania, co jest dodatkowym jego atutem. Polecam nie tylko początkującym piekarzom.

Chleb rosyjski


Przepis na chleb rosyjski
  • 40 g zakwasu żytniego
  • 150 g mąki żytniej
  • 100 g wody

Składniki mieszamy i odstawiamy na 6 godzin w temperaturze 30 st C( ja jak zwykle zostawiłam na noc w temperaturze pokojowej)

Ciasto:
    Chleb rosyjski
  • 255 g zakwasu
  • 200 g mąki żytniej
  • 150 g mąki pszennej(u mnie chlebowa)
  • 8 g soli
  • 30 g patoki (można zastąpić miodem-u mnie, golden syrupem lub syropem buraczanym)
  • 1 g suchych drożdży(opcjonalnie)
  • 240 g wody

Składniki mieszamy(krótko, łyżką), przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy na ok 1 1/2 godziny w temperaturze 28-30 st C.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na mokrą deskę i mokrymi rękami formujemy bochenek. Staramy się nie zgniatać ciasta zbyt mocno.
Przekładamy bochenek do formy, wygładzamy mokrą ręką lub łopatką.
Formę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrastania w temperaturze pokojowej ok 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 210-220 st C i pieczemy 55-65 minut.
Przed włożeniem chleba do piekarnika i przed wyjęciem można spryskać bochenek wodą.
Przepis z forum cincin

Komentarze

  1. hm, na zakwasie, żytni i bez ugniatania? po prostu... nic, tylko piec!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda! Cudowny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciezkie, zwarte chleby. No i ten slodkawy, miodowy posmak...

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam chleby na zakwasie ....nawet teraz stoi na oknie zakwas i się dokarmia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuje - przepis rewelacyjny! Niestety nie wypróbuje go od razu...z powodu chwilowego braku mąki na zakwas...:// Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekny chlebek :) I ja go upieke bo zawsze szkoda mi tyle zakwasu odlewac podczas dokarmiania. Mojemu M. na pewno posmakuje bo on juz ma dosyc chlebow pszennych :) Czas na mala zmiane.

    Mam jeszcze pytanie: jak duza byla Twoja foremka? Taka zwykla keksowka czy troche wieksza? Mozesz podac wymiary? Bede wdzieczna :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki piękny chleb Ewenko! Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już tyle razy się do niego przymierzałam, trzeba w końcu zrobić, bo wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To ja z masłem poproszę... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. cudny chlebek i z checia bym kromke z maslem zjadla:)

    OdpowiedzUsuń
  11. O kurcze! Obłęd! Wygląda fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. niedawno założyłam bloga-zerknij tam,proszę w wolnej chwili pozdrawiam Dorota lipkowy-domek.blogspot.com PS a chleb upiekłam,bo zakwas miałam-pyszny.I najważniejsze,ze bez zagniatania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że chlebek smakował a i prosty jest rzeczywiście:)

      Usuń
  13. Upieklam wczoraj ten chlebek :) Jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Majko, że upiekłaś:) Ja właśnie nastawiłam zakwas. Jutro będę piekła.

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …