Chleb rosyjski

Chleb rosyjski - ten pyszny i niesamowicie prosty do wykonania żytni chleb na zakwasie, powstał jako pierwszy bochenek z dopiero co przygotowanego zakwasu(stary niestety musiałam wyrzucić, nie przetrwał tygodni wegetowania bez dokarmiania). Chleb nie wymaga zagniatania, co jest dodatkowym jego atutem. Polecam nie tylko początkującym piekarzom.

Chleb rosyjski


Przepis na chleb rosyjski
  • 40 g zakwasu żytniego
  • 150 g mąki żytniej
  • 100 g wody

Składniki mieszamy i odstawiamy na 6 godzin w temperaturze 30 st C( ja jak zwykle zostawiłam na noc w temperaturze pokojowej)

Ciasto:
    Chleb rosyjski
  • 255 g zakwasu
  • 200 g mąki żytniej
  • 150 g mąki pszennej(u mnie chlebowa)
  • 8 g soli
  • 30 g patoki (można zastąpić miodem-u mnie, golden syrupem lub syropem buraczanym)
  • 1 g suchych drożdży(opcjonalnie)
  • 240 g wody

Składniki mieszamy(krótko, łyżką), przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy na ok 1 1/2 godziny w temperaturze 28-30 st C.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na mokrą deskę i mokrymi rękami formujemy bochenek. Staramy się nie zgniatać ciasta zbyt mocno.
Przekładamy bochenek do formy, wygładzamy mokrą ręką lub łopatką.
Formę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrastania w temperaturze pokojowej ok 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 210-220 st C i pieczemy 55-65 minut.
Przed włożeniem chleba do piekarnika i przed wyjęciem można spryskać bochenek wodą.
Przepis z forum cincin

Komentarze

  1. hm, na zakwasie, żytni i bez ugniatania? po prostu... nic, tylko piec!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda! Cudowny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciezkie, zwarte chleby. No i ten slodkawy, miodowy posmak...

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam chleby na zakwasie ....nawet teraz stoi na oknie zakwas i się dokarmia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuje - przepis rewelacyjny! Niestety nie wypróbuje go od razu...z powodu chwilowego braku mąki na zakwas...:// Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekny chlebek :) I ja go upieke bo zawsze szkoda mi tyle zakwasu odlewac podczas dokarmiania. Mojemu M. na pewno posmakuje bo on juz ma dosyc chlebow pszennych :) Czas na mala zmiane.

    Mam jeszcze pytanie: jak duza byla Twoja foremka? Taka zwykla keksowka czy troche wieksza? Mozesz podac wymiary? Bede wdzieczna :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki piękny chleb Ewenko! Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już tyle razy się do niego przymierzałam, trzeba w końcu zrobić, bo wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To ja z masłem poproszę... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. cudny chlebek i z checia bym kromke z maslem zjadla:)

    OdpowiedzUsuń
  11. O kurcze! Obłęd! Wygląda fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. niedawno założyłam bloga-zerknij tam,proszę w wolnej chwili pozdrawiam Dorota lipkowy-domek.blogspot.com PS a chleb upiekłam,bo zakwas miałam-pyszny.I najważniejsze,ze bez zagniatania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że chlebek smakował a i prosty jest rzeczywiście:)

      Usuń
  13. Upieklam wczoraj ten chlebek :) Jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Majko, że upiekłaś:) Ja właśnie nastawiłam zakwas. Jutro będę piekła.

      Usuń

Publikowanie komentarza

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)