Przejdź do głównej zawartości

Chleb rosyjski

Chleb rosyjski - ten pyszny i niesamowicie prosty do wykonania żytni chleb na zakwasie, powstał jako pierwszy bochenek z dopiero co przygotowanego zakwasu(stary niestety musiałam wyrzucić, nie przetrwał tygodni wegetowania bez dokarmiania). Chleb nie wymaga zagniatania, co jest dodatkowym jego atutem. Polecam nie tylko początkującym piekarzom.

Chleb rosyjski


Przepis na chleb rosyjski
  • 40 g zakwasu żytniego
  • 150 g mąki żytniej
  • 100 g wody

Składniki mieszamy i odstawiamy na 6 godzin w temperaturze 30 st C( ja jak zwykle zostawiłam na noc w temperaturze pokojowej)

Ciasto:
    Chleb rosyjski
  • 255 g zakwasu
  • 200 g mąki żytniej
  • 150 g mąki pszennej(u mnie chlebowa)
  • 8 g soli
  • 30 g patoki (można zastąpić miodem-u mnie, golden syrupem lub syropem buraczanym)
  • 1 g suchych drożdży(opcjonalnie)
  • 240 g wody

Składniki mieszamy(krótko, łyżką), przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy na ok 1 1/2 godziny w temperaturze 28-30 st C.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na mokrą deskę i mokrymi rękami formujemy bochenek. Staramy się nie zgniatać ciasta zbyt mocno.
Przekładamy bochenek do formy, wygładzamy mokrą ręką lub łopatką.
Formę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrastania w temperaturze pokojowej ok 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 210-220 st C i pieczemy 55-65 minut.
Przed włożeniem chleba do piekarnika i przed wyjęciem można spryskać bochenek wodą.
Przepis z forum cincin

Komentarze

  1. hm, na zakwasie, żytni i bez ugniatania? po prostu... nic, tylko piec!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda! Cudowny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciezkie, zwarte chleby. No i ten slodkawy, miodowy posmak...

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam chleby na zakwasie ....nawet teraz stoi na oknie zakwas i się dokarmia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuje - przepis rewelacyjny! Niestety nie wypróbuje go od razu...z powodu chwilowego braku mąki na zakwas...:// Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekny chlebek :) I ja go upieke bo zawsze szkoda mi tyle zakwasu odlewac podczas dokarmiania. Mojemu M. na pewno posmakuje bo on juz ma dosyc chlebow pszennych :) Czas na mala zmiane.

    Mam jeszcze pytanie: jak duza byla Twoja foremka? Taka zwykla keksowka czy troche wieksza? Mozesz podac wymiary? Bede wdzieczna :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki piękny chleb Ewenko! Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już tyle razy się do niego przymierzałam, trzeba w końcu zrobić, bo wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To ja z masłem poproszę... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. cudny chlebek i z checia bym kromke z maslem zjadla:)

    OdpowiedzUsuń
  11. O kurcze! Obłęd! Wygląda fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. niedawno założyłam bloga-zerknij tam,proszę w wolnej chwili pozdrawiam Dorota lipkowy-domek.blogspot.com PS a chleb upiekłam,bo zakwas miałam-pyszny.I najważniejsze,ze bez zagniatania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że chlebek smakował a i prosty jest rzeczywiście:)

      Usuń
  13. Upieklam wczoraj ten chlebek :) Jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Majko, że upiekłaś:) Ja właśnie nastawiłam zakwas. Jutro będę piekła.

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)