Przejdź do głównej zawartości

Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie

Jak mogłam nie spróbować śledzi, które wypatrzyłam na blogu u Majanki? Receptura wołała o zrobienie. Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie są rzeczywiście pyszne! I tak bardzo pachną cytryną! Jak to dobrze, że prawie bez problemu mogę sobie teraz kupić śledzie i raczyć się potem takim aromatycznym rarytasem. Polecam.

Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie

Przepisy na inne śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie z ziołami
Śledzie po kaszubsku
Śledzie aromatyczne w oleju 
Śledzie z rodzynkami

Przepis na śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie:

    Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
  • 500g śledzi (matjasów), ja wymoczyłam w wodzie
  • 1 cała cytryna ze skórką, pokrojona w plasterki
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilkanaście kulek czarnego pieprzu(ja dałam kolorowy)
  • 3 całe strączki kardamonu
  • 3 goździki
  • papryczka chilli opcjonalnie(dodałam płatki chilli)
  • olej i odrobina oliwy(u mnie tylko olej słonecznikowy)


Śledzie układamy w słoiku warstwami, przekładając je cytryną i korzeniami, zalewamy olejem. Tak przygotowane śledzie muszą postać 2-3 dni w lodówce.


Komentarze

  1. Ależ się cieszę,że tak posmakowały te śledziki!:))
    Dziękuje Kochana,że wypróbowałaś ten basiny przepisik. Super, prawda?
    Usciski serdeczne:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze skrapiam sobie śledzika sokiem z cytrynki, a to jest fajny sposób, żeby od razu był cytrynowy! Wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawe! chętnie także wypróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo aromatyczne muszą być takie śledzie :) Tyle przypraw, mniam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam śledzie! chętnie wypróbuje, zwlasza, że w Holandii dobry surowy śledzik jest szeroko dostępny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajne śledziki ;]
    dawno nie jadłam żadnych, hm..

    OdpowiedzUsuń
  7. o, takich jeszcze nie jadłam ;) ja śledziki zawsze robiłam w oleju rzepakowym - po pierwsze nie mętnieje, tak jak oliwa, a po drugie nie ma smaku, więc nie wpłwa na inne składniki :) ciekawa jestem jak smakują z tą cytrynką... hmmm :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…