Przejdź do głównej zawartości

Gulasz wołowy najprostszy

Gulasz wołowy ma jedną wadę. Wymaga bardzo długiego gotowania. Za cierpliwość jednak czeka nas nagroda w postaci pysznego sosu, ze smacznym miękkim mięsem. Ten wołowy gulasz to bardzo prosta wersja, praktycznie z podstawowymi przyprawami, ale z gwarancją czystego, niczym niezmąconego smaku. Najlepsze dodatki? Jak dla mnie, gryczana kasza i kiszony ogórek, to akompaniament najlepszy z możliwych. Pycha!

Gulasz wołowy najprostszy


Przepis na gulasz wołowy najprostszy
  • 500 g mięsa wołowego, pokrojonego w kostkę
  • 500 g cebuli, pokrojonej w półplastry
  • 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 litr wody
  • mąka do obtaczania

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, dodajemy do niej obtoczone w mące mięso i zmiażdżony czosnek. Smażymy kilka minut, aż mięso będzie zrumienione. Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa(zajmie to od 2 do 3 godzin, w zależności od gatunku użytego mięsa). Pod koniec gotowania zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozprowadzonymi w niewielkiej ilości zimnej wody. Można posypać zielona pietruszką.

Komentarze

  1. uwielbiam ten zestaw: kasza (z tym, ze u mnie jeczmienna), ogórek kiszony i cudowny gulasz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jęczmienną też lubię, a i z ziemniakami gulasz jest pyszny:)

      Usuń
    2. zawsze tak robię dla żony po co udziwniać jak coś jest smaczne

      Usuń
  2. a tam, że najprostszy.
    sprawdzony i pyszny, niezmiennie smakowity ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. klasyczny smak, coś wspaniałego! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gulasz, kasza i ogórki! Ja się chyba zaraz do Ciebie teleportuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosto, tradycyjnie i pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjęcie, a gulasz idealny na taką pogodę, idealny w ogóle.
    Pozdrowienia:*

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie! bardzo lubię takie smaki

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki gulasz to chyba, poza dobrym stekiem, moj ulubiony sposob na wolowine :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odkąd mam szybkowar zadne mieso nie wymaga długieco czasu przyrzadzania he he ;) W moim szybkowarowym garnku gotowanie gulaszu to zaledwie 20 minut. Zdecydowanie polecam, no a wersja z kasza i ogorkiem kiszonym to klasyka. Mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gulasz wolowy, kasza gryczana i ogorek to jest niesmiertelny zestaw. :) Jeden z naszych ulubionych obiadow, a jak nam sie uda kupic ogorki kiszone, to w ogole mamy swieto! ;) Bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Gulasz z takimi dodatkami pamiętam ze stołówki podstawówki. Uwielbiałam go i zawsze czekałam na dany dzień tygodnia, żeby móc wszystko szybko wciągnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Och! Z ogóreczkiem i kaszą! Bardzo udany mariaż :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystko ok,ale nie radze smażyć czosnku i żaden kucharz tego nie poleca bo on traci zapach a nawet wydaje wtedy paskudną woń.JIMI

    OdpowiedzUsuń
  14. Gulasz pychota,palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam gulasz wołowy, zazwyczaj dodaję por,cebulę, paprykę i czerwoną fasolkę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)