Przejdź do głównej zawartości

Curry pachnące kardamonem

To mało skomplikowane i pyszne curry zrobię pewnie jeszcze nie raz. Lista składników nie jest zbyt duża, jak na indyjskie danie. Jednak podstawowe w tej kuchni składniki : imbir, chilli, kumin, kolendra i "tytułowy" kardamon są nieodzowne. Odrobina ostrej, aromatycznej egzotyki podana w bardzo przyjaznej dla kubków smakowych formie. Zachwytom nie było końca. Potrawa najlepiej komponuje się z przyrządzonymi własnoręcznie plackami chapati. Polecam.

Curry pachnące kardamonem


Przepis na curry pachnące kardamonem
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 15 g świeżego korzenia imbiru, obranego i startego
  • 4 duże ząbki czosnku, starte
  • 1 pomidor, pokrojony
  • 2-3 zielone chilli, w całości, nakłute widelcem(ja dałam płatki chilli)
  • 2/3-3/4 łyżeczki mielonego kardamonu, lub wg uznania
  • 1 lekko czubata łyżeczka mielonej kolendry
  • 3/4 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/3-1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, lub do smaku
  • sól, do smaku
  • 450 udek bez skórki( u mnie pierś z indyka)
  • 1 lekko czubata łyżeczka mąki kukurydzianej(ziemniaczanej)
  • garść posiekanej świeżej kolendry

Podgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę i smażymy.  Dodajemy imbir i czosnek. Smażymy mieszając przez minutę lub dwie, do momentu, aż czosnek zacznie zmieniać kolor.
Dodajemy pomidora, chilli, sproszkowane przyprawy i sól. Podgrzewamy przez 5 minut, dodajemy odrobinę wody i dalej podgrzewamy przez 6 do 7 minut cały czas mieszając.
Dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut, aż zacznie brązowieć i przylepiać się do patelni. Dodajemy 400 ml wody, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy do miękkości kurczaka, ok 25-35 minut.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z odrobiną zimnej wody, dodajemy do kurczaka i gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. Sos powinien być lekki i rzadki. Mieszamy z posiekaną kolendrą przyprawiamy pieprzem lub kardamonem i podajemy.
Przepis z książki Anjum Anand "I love curry"

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Dobry pomysł na coś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Malo skomplikowane - to zaleta! Podoba mi sie lista skladnikow, niemal czuje zapach tego curry. Bardzo w moim guscie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie się! Miska pysznego, aromatycznego curry!

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba sie:-) Wyglada bardzo apetycznie a na miseczke curry to ja zawsze reflektuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smacznie wygląda. Jeszcze nigdy nie robiłam żadnego curry:)
    Pozdrowienia cieplutkie:*

    OdpowiedzUsuń
  6. Kardamon za sprawą popularnego telewizyjnego serialu to obok imbiru bardzo popularne ostatnio przeprawa, tak więc wyszło bardzo modne curry pachnące kardamonem!

    OdpowiedzUsuń
  7. dobre i rozgrzewajace danie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyrządzę sobie w takim razie. Tym bardziej, że dla mnie kumin gwarantuje przepyszne danie.

    OdpowiedzUsuń
  9. jak przeczytałam ilośc przypraw...
    aż się na samą myśl rozgrzałam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie aromatyczne dania:)

    OdpowiedzUsuń
  11. czy takie danie jest bardzo ostre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, to zależy ile dodasz chilli. Ja lubię na ostro, więc sypnęłam. Myślę, że dodając taką papryczkę nakłutą widelcem, jak w przepisie, danie będzie łagodniejsze a papryczkę można wyrzucić:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)