Przejdź do głównej zawartości

Zupa jarzynowa z pieczarkami

Przeglądając książki kucharskie i buszując po internecie natknęłam się wielokrotnie na zwyczaj podsmażania warzyw, przed ich "ugotowaniem". Od jakiegoś czasu, przygotowuję już w ten sposób sosy, ale z zupą to jest mój debiut. Dzisiejsza zupa jarzynowa z dominującym, pieczarkowym smakiem jest bardzo prosta. Podsmażone warzywa i maślany smak, sprawiają, że konsumpcji na pewno nie zakończymy na jednym talerzu. Pycha.

Zupa jarzynowa z pieczarkami


Przepis na zupę jarzynową z pieczarkami
  • 2 marchewki, starte na grubej tartce
  • 1 pasternak, starty na grubej tartce (można zastąpić korzeniem pietruszki)
  • gruby plaster brukwi, starty na grubej tartce (można zastąpić kalarepką)
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojony w plastry
  • 1 por, pokrojony w plastry
  • 350 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
  • 100 g masła
  • 5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 2 kostki rosołowe
  • ok 2 litrów wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia
  • śmietana
  • zielenina


Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niej wszystkie warzywa oprócz pieczarek i ziemniaków. Smażymy kilka minut, po czym dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze dodatkowe kilka minut. W międzyczasie gotujemy wodę w garnku i rozpuszczamy w niej kostki rosołowe. Do gotującej się wody dodajemy usmażone warzywa, dodajemy pokrojone ziemniaki, przyprawiamy do smaku i gotujemy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Zagęszczamy mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, jeszcze parę minut gotujemy. Podajemy z łyżką śmietany i zieleniną.

Komentarze

  1. Zwykle robię albo zupę jarzynową albo pieczarkową. Muszę sprawdzić jak smakuje połączenie jednej z drugą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi byc pyszna ta zupka, sądząc po składnikach i wyglądzie.
    Mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też często najpierw podsmażam warzywa bo też się już przekonałam że wtedy zupa jest smaczniejsza:)
    Miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdarza mi się podsmażać do zupy. Choć częściej stosuję to do lecza lub potrawek :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …