Przejdź do głównej zawartości

Nocne bułeczki dla Sylwii

Te bułeczki powstały na bazie przepisu na "bułeczki rosną kiedy śpisz", bardzo popularnego w sieci, wg którego kilka lat temu upiekłam moje pierwsze w życiu bułki. Niestety bułeczki nie urosły mi w lodówce, nie chciały również rosnąć w piekarniku, do którego podążając za instrukcją w przepisie włożyłam je po wyjęciu z lodówki. Mikroskopijne bułeczki, nieco mnie rozczarowały. Po latach jednak postanowiłam ponownie zmierzyć się z przepisem. Zwiększyłam ilość soli, formowałam bułeczki dopiero po wyjęciu z lodówki(mam bardzo szeroką blachę z piekarnika i zwyczajnie się w lodówce nie mieści) i ostatecznie dałam im podrosnąć przez chwilę rano w ciepłym miejscu. Tym razem efekt był znacznie lepszy. Dwudniową bułeczkę spróbowała Sylwia i była nią zachwycona! Na jej prośbę wstawiam więc przepis. Powodzenia w pieczeniu i smacznego, kochana!

Nocne bułeczki dla Sylwii


Przepis na nocne bułeczki
  • 500 g mąki
  • 25 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • mleko do posmarowania
  • dowolne ziarna do posypania, opcjonalnie

Wieczorem przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z odrobiną mleka i pozostawiamy na kilka minut, aż zaczną pęcznieć(w przypadku używania drożdży instant czynność tą pomijamy). Wszystkie składniki mieszamy razem, przenosimy na posypany mąką blat( za mnie robił to hak) i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki(miskę przykrywamy folią). Rano wyjmujemy ciasto i chwilę pozostawiamy w temperaturze pokojowej, po czym formujemy bułeczki o dowolnym kształcie i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem. Można posypać dowolnymi ziarnami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 st C i pieczemy ok 8-10 minut.

Komentarze

  1. Ja też jakoś nie miałam szczęścia przy robieniu tych nocnych bułeczek. Grunt to się nie zniechęcać. Jak widać u Ciebie 0 warto spróbować raz jeszcze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne.......wlasnie szukalam ciekawego przepisu na sobotnie sniadanko! I mysle ze znalazlam odpowiedni przepis, dziekuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ladniutkie te buleczki Ci wyszly:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne i pyszne bułeczki!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ładnie, ładnie w nocy buszujesz! xd
    żartuję. podobają mi się te bułaski. pyszne ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Zastanawiam się jak to możliwe że ciągle ich nie zrobiłam. Za każdym razem gdy je widzę wzrasta moje zauroczenie, a przy wizycie u Ciebie sięgnęło chyba zenitu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mielismy te buleczki dzisiaj na sniadanko.....jednym slowem - pychotka!!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)