Przejdź do głównej zawartości

Fasolka po bretońsku


Fasolka po bretońsku to potrawa, którą chyba każdy lubi. Uproszczona jej wersja, z fasolką z puszki, pozwala mi częściej to danie przygotowywać i cieszyć się jej charakterystycznym smakiem. Staram się więc zawsze mieć pod ręką jakąkolwiek białą fasolkę w puszkach, choć oczywiście z tą dużą, masłową, potrawa jest najlepsza. Fasolka po bretońsku jest świetnym jednogarnkowym daniem, idealnym do odgrzewania.
Fasolka po bretońsku

Przepis na fasolkę po bretońsku
  • 2 lub 3 puszki fasolki masłowej
  • 200 g chudego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 300 g kiełbasy, pokrojonej w półplastry
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 puszka pomidorów lub 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • 1-2 łyżki mąki do zagęszczania, opcjonalnie

Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, dodajemy boczek i kiełbasę i jeszcze kilka minut podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki( w przypadku gdy używamy koncentratu, uzupełniamy wodą, tak aby przykrywała kiełbasę), doprawiamy solą i pieprzem, cukrem i dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Dodajemy fasolę, przyprawiamy majerankiem i dusimy dodatkowe kilka minut, lub do miękkości fasolki. Doprawiamy zasmażką przygotowaną z uprażonej na patelni mąki i tłuszczu. Chwilę gotujemy.

Komentarze

  1. Danie z dzieciństwa. Uwielbiam od zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana Ewenko,narobiłaś mi wielkiej chęci na fasolkę !
    Tak pysznie wygląda,że się oblizuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fasolka....jak dawno jej nie jadlam!!!! az mi slinka leci hihihi

    OdpowiedzUsuń
  4. Zatęskniło mi się za fasolką po bretońsku na widok tego zdjęcia. Bardzo apetycznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewenko kochana... no i teraz mam problem... bo ja tak dawno nie jadłam fasolki po bretońsku!!! i właśnie przypomina się jej smaaak! ah tęsknię za nią! niech to zabrzmi rozpaczliwie ;) w sumie powinnam wreszcie zrobić fasolkę :) no i koniecznie z boczusiem! :) ładne zdjęcie, prosty przepis, nic tylko do garów ;) pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. alllllleeee mi smaka narobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. robię rzadko bo to dość ciężkie danie ale bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …