Przejdź do głównej zawartości

Chleb codzienny na zakwasie

Kolejny chleb na zakwasie, żytnio-pszenny, smaczny, bardzo łatwo się formuje. Idealny jako chleb na co dzień. Oczywiście jak każdy chleb na zakwasie, wymaga wcześniejszego przygotowania, ale czekanie się opłaci, bo w rezultacie otrzymamy pięknie pachący, delikatnie kwaśny bochenek.

Chleb codzienny


Przepis na chleb codzienny na zakwasie

    Chleb codzienny
  • 400 g zaczynu, przygotowanego 12 godzin wcześniej z 200 g mąki, 200 g wody i łyżki zakwasu
  • 100 g mąki żytniej chlebowej
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 ml letniej wody( lub maślanki)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • szczypta zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 ml oleju

Składniki mieszamy w misce, wyrabiamy ok 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy makę lub wodę. Odstawiamy na 20 minut i jeszcze raz wyrabiamy przez 5 minut. Formujemy podłużny obchenek, przekładamy do dobrze obsypanej mąką miski lub koszyka. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 2 godzin(w chłodnym miejscu może rosnąć i 6 godzin) Ciasto powinno podwoić objętość. Przekładamy na kamień lub blachę wyłozoną papierem. Pieczemy w piekarniku na grzanym do 230 st C przez 10 minut, po czym obniżamy temperaturę do ok 200 st C i pieczemy jeszcze 35 minut. W czasie pieczenia można położyć na dno piekarnika pojemnik z wodą lub spryskać piekarnik przed włożeniem chleba.
Przepis na podstawie przepisu Mirabelki z forum cincin.

Komentarze

  1. chlebek wyglada naprawde bardzo apetycznie i wyobrazam sobie, ze smakuje pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię domowe pieczywo, Twój chleb wygląda pięknie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, smaczny chlebek Ewenko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm... A gdybym tak zostawila ciasto na balkonie na caly dzien, nic mu nie bedzie? Bo szukam zakwasowca, ktory mozna upiec w tygodniu, mimo calego dnia w pracy, i ten bardzo mi sie podoba...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo konkretnie. Gdybym szukała chleba na co dzień, wiem do kogo zajrzę po przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny bochen:) .... uwielbiam zakwasowce:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały chlebek, gratuluję :)
    Pięknie wygląda

    pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowy chleb jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyrośnięty bochenek, musi być bardzo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chleb na zakwasie to wyzwanie. Gratuluję fajnego efektu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. boleję bardzo nad brakiem czasu.. a zjadłabym taki chlebek z chęcią.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …