Przepis na chleb codzienny na zakwasie
- 400 g zaczynu, przygotowanego 12 godzin wcześniej z 200 g mąki, 200 g wody i łyżki zakwasu
- 100 g mąki żytniej chlebowej
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 150 ml letniej wody( lub maślanki)
- 2 płaskie łyżeczki soli
- szczypta zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 20 ml oleju
Składniki mieszamy w misce, wyrabiamy ok 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy makę lub wodę. Odstawiamy na 20 minut i jeszcze raz wyrabiamy przez 5 minut. Formujemy podłużny obchenek, przekładamy do dobrze obsypanej mąką miski lub koszyka. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 2 godzin(w chłodnym miejscu może rosnąć i 6 godzin) Ciasto powinno podwoić objętość. Przekładamy na kamień lub blachę wyłozoną papierem. Pieczemy w piekarniku na grzanym do 230 st C przez 10 minut, po czym obniżamy temperaturę do ok 200 st C i pieczemy jeszcze 35 minut. W czasie pieczenia można położyć na dno piekarnika pojemnik z wodą lub spryskać piekarnik przed włożeniem chleba.
Przepis na podstawie przepisu Mirabelki z forum cincin.
chlebek wyglada naprawde bardzo apetycznie i wyobrazam sobie, ze smakuje pycha:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię domowe pieczywo, Twój chleb wygląda pięknie...
OdpowiedzUsuńPiękny, smaczny chlebek Ewenko:)
OdpowiedzUsuńHmm... A gdybym tak zostawila ciasto na balkonie na caly dzien, nic mu nie bedzie? Bo szukam zakwasowca, ktory mozna upiec w tygodniu, mimo calego dnia w pracy, i ten bardzo mi sie podoba...
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo konkretnie. Gdybym szukała chleba na co dzień, wiem do kogo zajrzę po przepis.
OdpowiedzUsuńpiękny bochen:) .... uwielbiam zakwasowce:)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek, gratuluję :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda
pozdrawiam
M.
Domowy chleb jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty bochenek, musi być bardzo pyszny :)
OdpowiedzUsuńChleb na zakwasie to wyzwanie. Gratuluję fajnego efektu :)
OdpowiedzUsuńboleję bardzo nad brakiem czasu.. a zjadłabym taki chlebek z chęcią.
OdpowiedzUsuń