Przepis na Passion cake czyli tort nieco inaczej
- 250 g (2 szklanki) maki samorosnacej, przesianej(lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
- 200 g (1 szklanka) jasnego cukru muscovado
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 duże jajka
- 200 g (1 szklanka) oleju slonecznikowego
- 2 małe banany, rozgniecione
- 125 g drobne startej marchewki( okolo 2 dużych marchewek)
- 50 g (1/3 szklanki) wiórek kokosowych
- 50 g (1/2 szklanki) orzechów włoskich, pokrojonych
- 50 g (1/3 szklanki) rodzynek
- 50 g (1/2 szkalnki) orzechów macadamia(można zastąpić migdałami lub dodać więcej włoskich)
Masa serowa do przekładania:
- 100 g masła, miękkiego
- 100 g serka kremowego (typu Philadelphia)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250 g (2 szklanki) cukru pudru, najlepiej trzcinowego, przesianego
- 1 łyżka orzechów włoskich, posiekanych
Piekarnik nastawiamy na 180 st C i lekko natłuszczamy tortownicę o wymiarach 20 cm.
Mieszamy mąkę, cukier i cynamon, dodajemy jajka i olej i lekko mieszamy. Na koniec dodajemy banany, marchewkę i wiórki kokosowe oraz wszystkie bakalie. Delikatnie mieszamy.
Przenosimy ciasto do foremki i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy ok 35 minut, sprawdzając patyczkiem.
Foremkię umieszczamy na kratce i czekamy 20 minut, po czym wyjmujemy delikatnie ciasto i przenosimy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
By zrobić masę umieszczamy masło, serek i ekstrakt z wanilii w mikserze i ubiajmy do gładkości. Dodajemy cukier puder i dalej dokładnie ubijamy, aż masa będzie gładka.
Biszkopt kroimy na pół. Spód smarujemy masą, przykrywamy drugim krążkiem i smarujemy pozostałą masą. Posypujemy orzechami.
Przepis z książki Sue Lawrence "Book of baking"
Wspaniałe ciasto! Ta masa serkowa to przekładania to świetny pomysł. Z pewnością by mi posmakowało.Mniam:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Wyglada fantastycznie. Zjadlabym kawaleczek tego ciasta nawet teraz :)
OdpowiedzUsuńUsciski.
Mam slabosc do wypiekow z dodatkiem marchewki, wiec ten wyjatkowy tort bardzo mi sie podoba :) A serkowa masa jest chyba moja ulubiona.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam marchewkowe ciasto :) mój przepis różni się nieznacznie - trochę w ilościach, trochę w składnikach (np. olej rzepakowy zamiast słonecznikowego, bo zdrowszy) - ale generalnie jest podobny, więc z ręką na sercu polecam! :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie może! Uwielbiam smak ciasta marchewkowego, które uważam, za o wiele lepsze niż niektóre torty!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com
Zgadzam się z Tobą i uważam,że torty marchewkowe są lepsze jak biszkoptowe i też wypróbowałam. Twoje ciasto jest bardzo efektowne, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmarchewkowe ciasto ostatnio kusi mnie okrutnie i już wiem, że za dwa dni je upiekę..
OdpowiedzUsuńMam ochote zatopic swoja zabki w kawalku takiego niecodziennego tortu... i poczuc jego smak!!!!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie i tak też na pewno smakuje!
OdpowiedzUsuńtak sobie oglądam i czytam.. i stwierdzam, że taki tort też całkiem niezły! uważam, że świetnie się sprawdza zamiast normalnej wersji ;] też bardzo wykwintny, wbrew pozorom ;]
OdpowiedzUsuńsuper,tylko w kremie 1 szklanka cukru pudru wystarczy,skoro za slodki pozdrawiam!!!Maja38.
OdpowiedzUsuńmysle, ze smakowalo super:)
OdpowiedzUsuńChetnie bysmy takiego tortu sprobowali :)
OdpowiedzUsuń