Przejdź do głównej zawartości

Passion cake czyli tort nieco inaczej

Czy ciasto marchewkowe może zastąpić tradycyjny tort? Myślę, że tak. Czego dowodem ten oto "Passion cake". Marchewkowo-bananowo-olejowy "biszkopt" nie wymaga nasączenia, bo jest bardzo wilgotny i na dodatek pełen bakalii. Serkowa masa, choć bardzo słodka, to jednak bije na głowę niejedną tradycyjną masę maślaną, a przy tym świetnie się komponuje z resztą ciasta. Zdrowo, choć na pewno kalorycznie, odpowiednio wilgotnie i bardzo smacznie. Ja osobiście jestem zdecydowanie na tak. Polecam.

Passion cake czyli tort nieco inaczej


Przepis na Passion cake czyli tort nieco inaczej


    Passion cake czyli tort nieco inaczej
  • 250 g (2 szklanki) maki samorosnacej, przesianej(lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
  • 200 g (1 szklanka) jasnego cukru muscovado
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 200 g (1 szklanka) oleju slonecznikowego
  • 2 małe banany, rozgniecione
  • 125 g drobne startej marchewki( okolo 2 dużych marchewek)
  • 50 g (1/3 szklanki) wiórek kokosowych
  • 50 g (1/2 szklanki) orzechów włoskich, pokrojonych
  • 50 g (1/3 szklanki) rodzynek
  • 50 g (1/2 szkalnki) orzechów macadamia(można zastąpić migdałami lub dodać więcej włoskich)


Masa serowa do przekładania:


  • 100 g masła, miękkiego
  • 100 g serka kremowego (typu Philadelphia)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 g (2 szklanki) cukru pudru, najlepiej trzcinowego, przesianego
  • 1 łyżka orzechów włoskich, posiekanych


Piekarnik nastawiamy na 180 st C i lekko natłuszczamy tortownicę o wymiarach 20 cm.
Mieszamy mąkę, cukier i cynamon, dodajemy jajka i olej i lekko mieszamy. Na koniec dodajemy banany, marchewkę i wiórki kokosowe oraz wszystkie bakalie. Delikatnie mieszamy.
Przenosimy ciasto do foremki i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy ok 35 minut, sprawdzając patyczkiem.
Foremkię umieszczamy na kratce i czekamy 20 minut, po czym wyjmujemy delikatnie ciasto i przenosimy na kratkę do całkowitego ostudzenia.

By zrobić masę umieszczamy masło, serek i ekstrakt z wanilii w mikserze i ubiajmy do gładkości. Dodajemy cukier puder i dalej dokładnie ubijamy, aż masa będzie gładka.

Biszkopt kroimy na pół. Spód smarujemy masą, przykrywamy drugim krążkiem i smarujemy pozostałą masą. Posypujemy orzechami.
Przepis z książki Sue Lawrence "Book of baking"

Komentarze

  1. Wspaniałe ciasto! Ta masa serkowa to przekładania to świetny pomysł. Z pewnością by mi posmakowało.Mniam:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada fantastycznie. Zjadlabym kawaleczek tego ciasta nawet teraz :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam slabosc do wypiekow z dodatkiem marchewki, wiec ten wyjatkowy tort bardzo mi sie podoba :) A serkowa masa jest chyba moja ulubiona.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto marchewkowe, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam marchewkowe ciasto :) mój przepis różni się nieznacznie - trochę w ilościach, trochę w składnikach (np. olej rzepakowy zamiast słonecznikowego, bo zdrowszy) - ale generalnie jest podobny, więc z ręką na sercu polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zdecydowanie może! Uwielbiam smak ciasta marchewkowego, które uważam, za o wiele lepsze niż niektóre torty!
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgadzam się z Tobą i uważam,że torty marchewkowe są lepsze jak biszkoptowe i też wypróbowałam. Twoje ciasto jest bardzo efektowne, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. marchewkowe ciasto ostatnio kusi mnie okrutnie i już wiem, że za dwa dni je upiekę..

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam ochote zatopic swoja zabki w kawalku takiego niecodziennego tortu... i poczuc jego smak!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda świetnie i tak też na pewno smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  11. tak sobie oglądam i czytam.. i stwierdzam, że taki tort też całkiem niezły! uważam, że świetnie się sprawdza zamiast normalnej wersji ;] też bardzo wykwintny, wbrew pozorom ;]

    OdpowiedzUsuń
  12. super,tylko w kremie 1 szklanka cukru pudru wystarczy,skoro za slodki pozdrawiam!!!Maja38.

    OdpowiedzUsuń
  13. mysle, ze smakowalo super:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chetnie bysmy takiego tortu sprobowali :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …