Przejdź do głównej zawartości

Black forest victoria - szybki tort czekoladowy

Black forest victoria to prosty i bardzo szybki torcik czekoladowy. Czekoladowy biszkopt(sponge) w stylu angielskim, z którym nigdy nie ma problemu i zawsze wyrasta, choć nie jest niestety tak lekki jak biszkopt bez tłuszczu, do tego dwie warstwy pyszej masy, która jest połączeniem lekko alkoholizowanego dżemu wiśniowego i bitej śmietany. Torcik bardzo smakował jedzącym i nie pozostał nawet okruszek.
Przepis z książki Annie Bell "Gorgeous cakes"


Black forest victoria - szybki tort czekoladowy


 


Przepis na Black forest victoria - szybki tort czekoladowy



    Black forest victoria - szybki tort czekoladowy
  • 225 masła, pokrojonego w kostkę
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka złotego syropu
  • 200 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 4 średnie jajka
  • 100 ml mleka
masa:
  • 300 g dżemu wisniowego
  • 1 łyżka kirschu
  • 350 ml śmietanki kremówki(double cream)
  • 2 łyżki drobno startej ciemnej czekolady

Piekarnik nagrzewamy do 170 st C, natłuszczamy tortownicę o wymiarach 20 cm.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i ubijamy. Wykładamy do foremki, wygładzamy powierzchnię i pieczemy ok 50-55 minut(sprawdzamy patyczkiem). Oddzielamy ciasto nożem od brzegów foremki i pozostawiamy do wystudzenia.
Dżem mieszamy z likierem w misce. W drugiej misce ubijamy śmietanę, uważając, aby nie ubiła się za bardzo.
Ciasto kroimy wzdłóż na 3 placki. Pierwszy placek smarujemy połową dżemu i połową bitej śmietany. Przykrywamy drugim plackiem i powtarzamy czynność z pozostałym dżemem i śmietaną, zostawiając odrobinę dżemu do posmarowania ostatniego placka. Ostatni placek smarujemy cienką warstwą dżemu i posypujemy wiórkami z czekolady.
Przepis z książki Annie Bell "Gorgeous cakes"

Komentarze

  1. Przepyszny musi być yen torcik:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki ładny torcik! Mniam, chętnie bym wpadła na kawałeczek i na kawkę :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak bardzo ładny , prosty i skład bardzo smakowity

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczny, ach ta bita śmietana w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, pięknie wygląda! Uwielbiam tego typu ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wziąć go pod rozwagę podczas wyboru tortu urodzinowego. Prezentuje się zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  8. Black Forrest w różnych wersjach kusi mnie już od dawna. Powinnam ulec w końcu.

    OdpowiedzUsuń
  9. i mi tez by smakowal, na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie słodkości. Zwłaszcza z kremem. mmniam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …