Przejdź do głównej zawartości

Black forest victoria - szybki tort czekoladowy

Black forest victoria to prosty i bardzo szybki torcik czekoladowy. Czekoladowy biszkopt(sponge) w stylu angielskim, z którym nigdy nie ma problemu i zawsze wyrasta, choć nie jest niestety tak lekki jak biszkopt bez tłuszczu, do tego dwie warstwy pyszej masy, która jest połączeniem lekko alkoholizowanego dżemu wiśniowego i bitej śmietany. Torcik bardzo smakował jedzącym i nie pozostał nawet okruszek.
Przepis z książki Annie Bell "Gorgeous cakes"


Black forest victoria - szybki tort czekoladowy


 


Przepis na Black forest victoria - szybki tort czekoladowy



    Black forest victoria - szybki tort czekoladowy
  • 225 masła, pokrojonego w kostkę
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka złotego syropu
  • 200 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 4 średnie jajka
  • 100 ml mleka
masa:
  • 300 g dżemu wisniowego
  • 1 łyżka kirschu
  • 350 ml śmietanki kremówki(double cream)
  • 2 łyżki drobno startej ciemnej czekolady

Piekarnik nagrzewamy do 170 st C, natłuszczamy tortownicę o wymiarach 20 cm.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i ubijamy. Wykładamy do foremki, wygładzamy powierzchnię i pieczemy ok 50-55 minut(sprawdzamy patyczkiem). Oddzielamy ciasto nożem od brzegów foremki i pozostawiamy do wystudzenia.
Dżem mieszamy z likierem w misce. W drugiej misce ubijamy śmietanę, uważając, aby nie ubiła się za bardzo.
Ciasto kroimy wzdłóż na 3 placki. Pierwszy placek smarujemy połową dżemu i połową bitej śmietany. Przykrywamy drugim plackiem i powtarzamy czynność z pozostałym dżemem i śmietaną, zostawiając odrobinę dżemu do posmarowania ostatniego placka. Ostatni placek smarujemy cienką warstwą dżemu i posypujemy wiórkami z czekolady.
Przepis z książki Annie Bell "Gorgeous cakes"

Komentarze

  1. Przepyszny musi być yen torcik:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki ładny torcik! Mniam, chętnie bym wpadła na kawałeczek i na kawkę :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak bardzo ładny , prosty i skład bardzo smakowity

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczny, ach ta bita śmietana w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, pięknie wygląda! Uwielbiam tego typu ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wziąć go pod rozwagę podczas wyboru tortu urodzinowego. Prezentuje się zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  8. Black Forrest w różnych wersjach kusi mnie już od dawna. Powinnam ulec w końcu.

    OdpowiedzUsuń
  9. i mi tez by smakowal, na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie słodkości. Zwłaszcza z kremem. mmniam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)