Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem
- 175 g masła, w temperaturze pokojowej
- 175 g drobnego cukru
- 3 duże jajka, roztrzepane
- utarta skórka z 1 cytryny
- starta skórka z 1 limonki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 175 g mąki samorosnacej(lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczypta soli)
- 2 łyżki maku
Lukier:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka soku z limonki
- 100 g cukru pudru
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Wykładamy papierem do pieczenia keksówkę. W dużej misce ubijamy masło i cukier do białości. Dodajemy kolejno jajka, po czym delikanie mieszamy z sokiem z cytryny i skórkami z obu cytrusów. Mieszamy z przesiana mąką i makiem.
Ciasto przekładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy przez ok 1 godziny. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut po czym wyjmujemy i studzimy na kratce.
W międzyczasie przygotowujemy polewę. Do miseczki wlewamy oba sok, dodajemy do nich przesiany cukier puder i mieszamy aż do uzyskania gładkiego płynnego lukru i polewamy nim wierzch ciasta.
Przepis z ksiązki "Everyday easy cakes & cupcakes"
Pyyycha! Piekę podobne ale jogurtowe - jeszcze ani razu nie wyszedł mi bez zakalca, ale mam przykaz nie zmieniac przepisu, bo to niezwykle pyszny zakalec! Gdybym jednak miała miec gości do tego ciasta to chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Uwielbiam takie ciasta. Sa wilgotne i pyszne. Podoba mi się też ten lukier na wierzchu. Ależ by mi smakowało ,mniam:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Pieknie wyglada upstrzone tymi czarnymi makowymi kropeczkami...
OdpowiedzUsuńMusi smakować cudownie!
OdpowiedzUsuńAromatyczne składniki i lukier,który tutaj z pewnością podkreśla walory ciasta.
Proste, pyszne i ładne
OdpowiedzUsuńTaki cytrusowy piegusek musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
smakowite ciacho:) az mnie kusi, zeby siegnac po kawalek do herbatki:)
OdpowiedzUsuńCiasto limonkowe robiłam kilka razy, uwielbiam ten smak, zwłaszcza z poranną gorzką herbatą. Dodatek maku jest interesujący :)
OdpowiedzUsuńjako dziecko uwielbialam takie ciacha (:
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco.
Robię takie samo ciasto tylko bez maku w środku, dzieci i mąż są zawsze zachwyceni!
OdpowiedzUsuń