Przejdź do głównej zawartości

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem to bardzo smaczne, ucierane ciasto. Wspaniała "babkowa", lecz wilgotna struktura, maślano-cytrusowy smak i lekko cytrusowy lukier, który uwieńcza całość delikatnie ją dosładzając. Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem, jak widać pięknie wyrosło i chociaż piekłam je dość dawno, to do dzisiaj pamiętam jej smak. Polecam.

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem


Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem

  • 175 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka, roztrzepane
  • utarta skórka z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 limonki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 175 g mąki samorosnacej(lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 2 łyżki maku

Lukier:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 100 g cukru pudru

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Wykładamy papierem do pieczenia keksówkę. W dużej misce ubijamy masło i cukier do białości. Dodajemy kolejno jajka,  po czym delikanie mieszamy z sokiem z cytryny i skórkami z obu cytrusów. Mieszamy z przesiana mąką i makiem.
Ciasto przekładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy przez ok 1 godziny. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut po czym wyjmujemy i studzimy na kratce.
W międzyczasie przygotowujemy polewę. Do miseczki wlewamy oba sok, dodajemy do nich przesiany cukier puder i mieszamy aż do uzyskania gładkiego płynnego lukru i polewamy nim wierzch ciasta.
Przepis z ksiązki "Everyday easy cakes & cupcakes"

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem

Komentarze

  1. Pyyycha! Piekę podobne ale jogurtowe - jeszcze ani razu nie wyszedł mi bez zakalca, ale mam przykaz nie zmieniac przepisu, bo to niezwykle pyszny zakalec! Gdybym jednak miała miec gości do tego ciasta to chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Uwielbiam takie ciasta. Sa wilgotne i pyszne. Podoba mi się też ten lukier na wierzchu. Ależ by mi smakowało ,mniam:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie wyglada upstrzone tymi czarnymi makowymi kropeczkami...

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi smakować cudownie!
    Aromatyczne składniki i lukier,który tutaj z pewnością podkreśla walory ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki cytrusowy piegusek musi być przepyszny :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowite ciacho:) az mnie kusi, zeby siegnac po kawalek do herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto limonkowe robiłam kilka razy, uwielbiam ten smak, zwłaszcza z poranną gorzką herbatą. Dodatek maku jest interesujący :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jako dziecko uwielbialam takie ciacha (:
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię takie samo ciasto tylko bez maku w środku, dzieci i mąż są zawsze zachwyceni!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …