Przejdź do głównej zawartości

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem to bardzo smaczne, ucierane ciasto. Wspaniała "babkowa", lecz wilgotna struktura, maślano-cytrusowy smak i lekko cytrusowy lukier, który uwieńcza całość delikatnie ją dosładzając. Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem, jak widać pięknie wyrosło i chociaż piekłam je dość dawno, to do dzisiaj pamiętam jej smak. Polecam.

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem


Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem

  • 175 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka, roztrzepane
  • utarta skórka z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 limonki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 175 g mąki samorosnacej(lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 2 łyżki maku

Lukier:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 100 g cukru pudru

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Wykładamy papierem do pieczenia keksówkę. W dużej misce ubijamy masło i cukier do białości. Dodajemy kolejno jajka,  po czym delikanie mieszamy z sokiem z cytryny i skórkami z obu cytrusów. Mieszamy z przesiana mąką i makiem.
Ciasto przekładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy przez ok 1 godziny. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut po czym wyjmujemy i studzimy na kratce.
W międzyczasie przygotowujemy polewę. Do miseczki wlewamy oba sok, dodajemy do nich przesiany cukier puder i mieszamy aż do uzyskania gładkiego płynnego lukru i polewamy nim wierzch ciasta.
Przepis z ksiązki "Everyday easy cakes & cupcakes"

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem

Komentarze

  1. Pyyycha! Piekę podobne ale jogurtowe - jeszcze ani razu nie wyszedł mi bez zakalca, ale mam przykaz nie zmieniac przepisu, bo to niezwykle pyszny zakalec! Gdybym jednak miała miec gości do tego ciasta to chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Uwielbiam takie ciasta. Sa wilgotne i pyszne. Podoba mi się też ten lukier na wierzchu. Ależ by mi smakowało ,mniam:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie wyglada upstrzone tymi czarnymi makowymi kropeczkami...

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi smakować cudownie!
    Aromatyczne składniki i lukier,który tutaj z pewnością podkreśla walory ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki cytrusowy piegusek musi być przepyszny :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowite ciacho:) az mnie kusi, zeby siegnac po kawalek do herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto limonkowe robiłam kilka razy, uwielbiam ten smak, zwłaszcza z poranną gorzką herbatą. Dodatek maku jest interesujący :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jako dziecko uwielbialam takie ciacha (:
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię takie samo ciasto tylko bez maku w środku, dzieci i mąż są zawsze zachwyceni!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …