Przepis na szybkie ciasto z cynamonową posypką (Cinnamon tea cake)
- 60 g masła, miękkiego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 150 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 150 g maki samorosnacej(lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
- 80 ml mleka
- 10 g masła, rozpuszczonego, dodatkowo
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka drobnego cukru, dodatkowo
Piekarnik nastawiamy na 180 st, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 20 cm.
Masło, esencję, cukier i jajko ubijamy do białości ok 5-10 minut.
Mieszamy z mąką i mlekiem. Wykładamy do przygotowanej foremki.
Pieczemy ok 30 minut. Wykładamy na kratkę. Wierzch smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem. Podajemy na ciepło, choć na zimno też jest bardzo smaczne.
Przepis z książki "Baking" wydawnictwa The Australian Women's Weekly
faktycznie szybkie i jakie smaczne!
OdpowiedzUsuńdobry patent z tą posypką!
OdpowiedzUsuńKocham wszystkie wypieki z cynamonem:) Chętnie skorzystam z Twojego pomysł na wierzch ciasta:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Uwielbiam cynamonowe. Zapisuję do zrobienia.
OdpowiedzUsuńPozdrówki cieplutkie:*
Mi się bardzo podoba, choć ja bym tę posypkę uczyniła przed pieczeniem! Byłaby fajna skorupka :)
OdpowiedzUsuńPachnące cynamonem ciasto to coś co uwielbiam w niedzielne popołudnie! Zapraszam do spróbowania mojej wersji cynamonowej słodkości!
OdpowiedzUsuńApetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych
Lubię ciasta na ciepło, zwłaszcza z gałką lodów na boku.
OdpowiedzUsuńUpiekłam dziś.Pycha, pachnące, szybkie w wykonaniu.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało:) Ja też ostatnio robiłam powtórkę.
UsuńPodoba mi się przepis: mało składników i mało czasu ;)Chyba wypróbuję jeszcze w tym tygodniu :). Pozdrawiam, Edyta
OdpowiedzUsuń... po co czekać... upiekłam od razu ;) Pychota! Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńTo fantastycznie, że ciasto smakowało! Cieszę się:)
UsuńPyszne ! Ale słabo mi wyrosło :( Ta posypka to mistrzostwo ! Geniusz kulinarny z ciebie ! ;)
OdpowiedzUsuń