Przejdź do głównej zawartości

Szybkie ciasto z cynamonową posypką (Cinnamon tea cake)

Ciasto z cynamonową posypką to kolejne bardzo łatwe i szybkie ciasto, które na dodatek smakuje wyśmienicie. Potrzeba do niego kilka składników, w dodatku w niewielkiej ilości. Jest to chyba też pierwsze, zrobione przeze mnie ciasto, do którego potrzebne jest tylko jedno jajko! Jest rewelacyjne na ciepło, bardzo miękkie, puszyste, przypominające nieco ciasto drożdżowe. Niezbyt słodkie, z cynamonowym wykończeniem. Ważne jest, aby bardzo dokładnie ubić wszystkie składniki. Dla mnie była to bardzo miła niespodzianka, równie miła, jak i goście, dla których to ciasto w ekspresowym tempie przyrządziłam. Polecam.

Szybkie ciasto z cynamonową posypką (Cinnamon tea cake)


Przepis na szybkie ciasto z cynamonową posypką (Cinnamon tea cake)

    Szybkie ciasto z cynamonową posypką (Cinnamon tea cake)
  • 60 g masła, miękkiego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 150 g maki samorosnacej(lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
  • 80 ml mleka
  • 10 g masła, rozpuszczonego, dodatkowo
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka drobnego cukru, dodatkowo


Piekarnik nastawiamy na 180 st, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 20 cm.
Masło, esencję, cukier i jajko ubijamy do białości ok 5-10 minut.
Mieszamy z mąką i mlekiem. Wykładamy do przygotowanej foremki.
Pieczemy ok 30 minut. Wykładamy na kratkę. Wierzch smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem. Podajemy na ciepło, choć na zimno też jest bardzo smaczne.
Przepis z książki "Baking" wydawnictwa The Australian Women's Weekly

Komentarze

  1. faktycznie szybkie i jakie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. dobry patent z tą posypką!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham wszystkie wypieki z cynamonem:) Chętnie skorzystam z Twojego pomysł na wierzch ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe! Uwielbiam cynamonowe. Zapisuję do zrobienia.
    Pozdrówki cieplutkie:*

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi się bardzo podoba, choć ja bym tę posypkę uczyniła przed pieczeniem! Byłaby fajna skorupka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pachnące cynamonem ciasto to coś co uwielbiam w niedzielne popołudnie! Zapraszam do spróbowania mojej wersji cynamonowej słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczne ciasto :)
    Zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię ciasta na ciepło, zwłaszcza z gałką lodów na boku.

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam dziś.Pycha, pachnące, szybkie w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało:) Ja też ostatnio robiłam powtórkę.

      Usuń
  10. Podoba mi się przepis: mało składników i mało czasu ;)Chyba wypróbuję jeszcze w tym tygodniu :). Pozdrawiam, Edyta

    OdpowiedzUsuń
  11. ... po co czekać... upiekłam od razu ;) Pychota! Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fantastycznie, że ciasto smakowało! Cieszę się:)

      Usuń
  12. Pyszne ! Ale słabo mi wyrosło :( Ta posypka to mistrzostwo ! Geniusz kulinarny z ciebie ! ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)