Przejdź do głównej zawartości

Millionaire's shortbread

Tego typu krajanki jak Millionaire's shortbread potrafię zajadać bez opamiętania. Bo jak oprzeć się maślanemu kruchemu ciastu z pyszną masą toffi, polaną na dodatek czekoladą? Krajanka millionaire's shortbread jest bardzo słodka, ale tym rodzajem słodyczy, który absolutnie nie przeszkadza nam w sięganiu po kolejne kawałki. Mało składników i prostota wykonania, choć troszkę trzeba odczekać, by wierzch i czekoladowa polewa zastygły. Jeśli macie ochotę na coś naprawdę słodkiego i pysznego, to polecam tę słynną krajankę.

Millionaire's shortbread - przepis

Przepis na Millionaire's shortbread

Spód:
  • 125g masła, w temperaturze pokojowej
  • 50 g drobnego cukru
  • 175 g mąki


Wierzch:
  • 400g mleka skondensowanego(słodzonego)
  • 50 g masła
  • 50 g cukru brązowego
  • 150 g ulubionej czekolady(u mnie dodatkowo kilka łyżek śmietany)


Z masła, cukru i mąki zagniatamy ciasto. Wykładamy nim kwadratową foremkę o bokach 23 cm i pieczemy przez ok 20 min w temperaturze 190 st C. Pozostawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy wierzch. Mleko, masło i cukier umieszczamy w rondelku o grubym dnie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy delikatnie cały czas mieszając(żeby nie przypalić) przez 5 minut. Wylewamy na upieczony spód i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła. Gdy masa zastygnie rozpuszczamy czekoladę(ja dodałam do niej kilka łyżek śmietany) i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady i kroimy na kwadraty.
Przepis z książki "Mums know best!: the Hairy Bikers' Family Cookbook"

Komentarze

  1. Jak sie oprzec? Odpowiedz jest prosta: nie probowac, bo to skazane na porazke :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałam wczoraj zrobić, ale mój mąż z synkiem pożarli mi mleko skndensowane - muszę przed nimi już wszystko chować!!! Uwielbiam to ciasto, jest cudne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam doskonale tę krajankę i wiem, że znika w oka mgnieniu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię to ciasto, ale 1 kawałeczek spokojnie mi wystarczy, to ciasto dla wybitnych smakoszy słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. znikłaby u nas w domu raz dwa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Słyszłam ,że ta krajanka jest pyszna. Jeszcze nie robiłam i nie jadłam, a u Ciebie Ewenko wygląda naprawdę kusząco.
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyśmienita, pyszna krajanka, też takie lubię ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. to jest naprawde bardzo pyszne i juz siegam po kawalek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajnie wygląda:), przymierzam się do tego ciasta od jakiegoś czasu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…