wtorek, 24 kwietnia 2012

Gulasz drobiowy ze śliwkami

Nieco egzotyczny gulasz drobiowy z dodatkiem śliwek. Bardzo aromatyczny. Gulasz drobiowy ze śliwkami jest bardzo delikatnie słodki i naprawdę pyszny. Dla lubiących eksperymentowanie z nowymi smakami ciekawe urozmaicenie menu.

Gulasz drobiowy ze śliwkami
 

Przepis na gulasz drobiowy ze śliwkami
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 3 piersi z kurczaka, pokrojone w paski
  • 300 ml rosołku z kostki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • sól i pieprz do smaku
  • garść liści kolendry do podania


Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy aż cebula nabierze złotej barwy. Dodajemy czosnek, smażymy 1 minutę, po czym dodajemy przyprawy i smażymy mieszając 1 minutę. Dodajemy kurczaka i smażymy go przez 4-5 minut, aż lekko zbrązowieje.
Dodajemy rosołek i koncentrat. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 15-20 minut, dodając śliwki  5 minut przed końcem gotowania.
Potrawę najlepiej podać z kaszą kuskus.
Przepis z "The Collection" wydawnictwa GoodFood Magazine

13 komentarzy:

  1. nie przepadam, ale u Ciebie bardzo smacznie to wygląda!

    zapraszam do obserwowania i polubienia nas na facebooku.
    Ja oczywiście obserwuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis mnie zaintrygował, koniecznie wypróbuję! Pozdrawiam i zapraszam na moją stronę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale musi pięknie pachnieć! Takie ma przyprawy,mniam:)
    Pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy mozna na normalnym rosołku i czy wchodzi w gre mieso gulaszowe wieprzowe? czy raczej nie pasuje do śliwek? pozdrawiam sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia, mięso wieprzowe jak najbardziej i do śliwek też będzie pasowało. Trzeba tylko odrobinę dłużej pogotować. Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. i oczywiście, że na normalnym rosołku można:)

      Usuń
  6. właśnie podjadam śliwki :) hm, dodanie ich do gulaszu to super pomysł, przetestuję wkrótce!

    OdpowiedzUsuń
  7. te sliwki pewnie nadaja fajnego aromatu, podoba mi sie to danie:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię podobny tylko oprócz śliwek dodają grzybki suszone - pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy sliwki maja byc suszone czy swieze tez moga byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki suszone mają być, najlepiej kalifornijskie, świeże raczej się nie nadają. Przepraszam za późną odpowiedź

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)