Przejdź do głównej zawartości

Gulasz drobiowy ze śliwkami

Nieco egzotyczny gulasz drobiowy z dodatkiem śliwek. Bardzo aromatyczny. Gulasz drobiowy ze śliwkami jest bardzo delikatnie słodki i naprawdę pyszny. Dla lubiących eksperymentowanie z nowymi smakami ciekawe urozmaicenie menu.

Gulasz drobiowy ze śliwkami
 

Przepis na gulasz drobiowy ze śliwkami
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 3 piersi z kurczaka, pokrojone w paski
  • 300 ml rosołku z kostki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • sól i pieprz do smaku
  • garść liści kolendry do podania


Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy aż cebula nabierze złotej barwy. Dodajemy czosnek, smażymy 1 minutę, po czym dodajemy przyprawy i smażymy mieszając 1 minutę. Dodajemy kurczaka i smażymy go przez 4-5 minut, aż lekko zbrązowieje.
Dodajemy rosołek i koncentrat. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 15-20 minut, dodając śliwki  5 minut przed końcem gotowania.
Potrawę najlepiej podać z kaszą kuskus.
Przepis z "The Collection" wydawnictwa GoodFood Magazine

Komentarze

  1. nie przepadam, ale u Ciebie bardzo smacznie to wygląda!

    zapraszam do obserwowania i polubienia nas na facebooku.
    Ja oczywiście obserwuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis mnie zaintrygował, koniecznie wypróbuję! Pozdrawiam i zapraszam na moją stronę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale musi pięknie pachnieć! Takie ma przyprawy,mniam:)
    Pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy mozna na normalnym rosołku i czy wchodzi w gre mieso gulaszowe wieprzowe? czy raczej nie pasuje do śliwek? pozdrawiam sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia, mięso wieprzowe jak najbardziej i do śliwek też będzie pasowało. Trzeba tylko odrobinę dłużej pogotować. Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. i oczywiście, że na normalnym rosołku można:)

      Usuń
  6. właśnie podjadam śliwki :) hm, dodanie ich do gulaszu to super pomysł, przetestuję wkrótce!

    OdpowiedzUsuń
  7. te sliwki pewnie nadaja fajnego aromatu, podoba mi sie to danie:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię podobny tylko oprócz śliwek dodają grzybki suszone - pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy sliwki maja byc suszone czy swieze tez moga byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki suszone mają być, najlepiej kalifornijskie, świeże raczej się nie nadają. Przepraszam za późną odpowiedź

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)