Przepis na gulasz drobiowy ze śliwkami
- 2 łyżeczki oleju
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 3 piersi z kurczaka, pokrojone w paski
- 300 ml rosołku z kostki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g śliwek kalifornijskich
- sól i pieprz do smaku
- garść liści kolendry do podania
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy aż cebula nabierze złotej barwy. Dodajemy czosnek, smażymy 1 minutę, po czym dodajemy przyprawy i smażymy mieszając 1 minutę. Dodajemy kurczaka i smażymy go przez 4-5 minut, aż lekko zbrązowieje.
Dodajemy rosołek i koncentrat. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 15-20 minut, dodając śliwki 5 minut przed końcem gotowania.
Potrawę najlepiej podać z kaszą kuskus.
Przepis z "The Collection" wydawnictwa GoodFood Magazine
nie przepadam, ale u Ciebie bardzo smacznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńzapraszam do obserwowania i polubienia nas na facebooku.
Ja oczywiście obserwuję ;)
Pyszności:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzepis mnie zaintrygował, koniecznie wypróbuję! Pozdrawiam i zapraszam na moją stronę :)
OdpowiedzUsuńAle musi pięknie pachnieć! Takie ma przyprawy,mniam:)
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada :)
a czy mozna na normalnym rosołku i czy wchodzi w gre mieso gulaszowe wieprzowe? czy raczej nie pasuje do śliwek? pozdrawiam sylwia
OdpowiedzUsuńSylwia, mięso wieprzowe jak najbardziej i do śliwek też będzie pasowało. Trzeba tylko odrobinę dłużej pogotować. Pozdrawiam:)
Usuńi oczywiście, że na normalnym rosołku można:)
Usuńwłaśnie podjadam śliwki :) hm, dodanie ich do gulaszu to super pomysł, przetestuję wkrótce!
OdpowiedzUsuńte sliwki pewnie nadaja fajnego aromatu, podoba mi sie to danie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Robię podobny tylko oprócz śliwek dodają grzybki suszone - pycha:)
OdpowiedzUsuńczy sliwki maja byc suszone czy swieze tez moga byc?
OdpowiedzUsuńŚliwki suszone mają być, najlepiej kalifornijskie, świeże raczej się nie nadają. Przepraszam za późną odpowiedź
Usuń