Przejdź do głównej zawartości

Babka migdałowa z polewą z białej czekolady

Dla miłośników białej czekolady i ciast z mielonymi migdałami zamiast mąki, będzie to nie lada przysmak. Tak jak dla mnie. Wilgotna, o charakterystycznej, lekko ziarnistej konsystencji, wyraźnie migdałowa i polana pyszną polewą babka, nie ma sobie równych. Trzeciego dnia, równie miękka, smaczna i wilgotna jak i tuż po upieczeniu. Babka migdałowa z polewą z białej czekolady to babka ideał. Polecam.

Babka migdałowa z polewą z białej czekolady


Przepis na babkę migdałowa z polewą z białej czekolady

  • 130 g białej czekolady, połamanej
  • 80 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 8 łyżek cukru
  • 3 jajka, oddzielone żółtka od białek
  • 40 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji migdałowej(lub kilka kropel aromatu migdałowego)
  Polewa:
  • 150 g białej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietanki kremowej( u mnie double cream)
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej


Piekarnik nastawiamy na 180 st C.
Małą foremkę z kominem(pojemność 1,5 litra), smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Do rondelka wkładamy masło i czekoladę, rozpuszczamy na małym ogniu( mozna to zrobić również w misce nad gotującą się wodą). Dodajemy cukier i żółtka, mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i migdały. Mieszamy łyżką.
Ubijamy pianę z białek i łączymy z masą czekoladowo-migdałową. Na koniec dodajemy ekstrakt z migdałów. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 40-45 minut. Studzimy w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.
Przygotowujemy polewę z białej czekolady. Do rondelka wkładamy połamaną na kawałki białą czekoladę, dodajemy śmietanę i likier i delikatnie podgrzewamy aż czekolada rozpuści się i połączy ze śmietanką. Zdejmujemy z ognia, dodajemy esencję i odstawiamy na 1-2 godziny aż masa lekko zgęstnieje. Gęstniejącą masą polewamy babkę. Można udekorować płatkami migdałowymi.
Przepis na podstawie przepisu Asi z Kwestii Smaku

Komentarze

  1. zapach migdałów podczas pieczenia, jak i cynamonu, działa na mnie odurzająco ;] lubię, kiedy wypełnia dom aromat świeżego ciasta o migdałowej nucie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładna! ta polewa dodaje jej uroku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam migdały, chętnie skosztowałabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę baby również po świętach :) Piękne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robiłam tą babkę kilka dni temu i również byłam nią zachwycona. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Skoro ideał to dla mnie idealna :). Pięknie wygląda ,mniaaamku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wprawdzie biala czekolada nie nalezy do moich ulubionych rzeczy, ale za to wypieki na bazie mielonych migdalow uwielbiam, wiec chetnie przetestowalabym ten przepis, bo baba wyglada pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. super wygląda na tym apetycznym zdjęciu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…