Przepis na babkę migdałowa z polewą z białej czekolady
- 130 g białej czekolady, połamanej
- 80 g masła, pokrojonego w kostkę
- 8 łyżek cukru
- 3 jajka, oddzielone żółtka od białek
- 40 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka naturalnej esencji migdałowej(lub kilka kropel aromatu migdałowego)
- 150 g białej czekolady
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej( u mnie double cream)
- 1 łyżka likieru Amaretto
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
Piekarnik nastawiamy na 180 st C.
Małą foremkę z kominem(pojemność 1,5 litra), smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Do rondelka wkładamy masło i czekoladę, rozpuszczamy na małym ogniu( mozna to zrobić również w misce nad gotującą się wodą). Dodajemy cukier i żółtka, mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i migdały. Mieszamy łyżką.
Ubijamy pianę z białek i łączymy z masą czekoladowo-migdałową. Na koniec dodajemy ekstrakt z migdałów. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 40-45 minut. Studzimy w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.
Przygotowujemy polewę z białej czekolady. Do rondelka wkładamy połamaną na kawałki białą czekoladę, dodajemy śmietanę i likier i delikatnie podgrzewamy aż czekolada rozpuści się i połączy ze śmietanką. Zdejmujemy z ognia, dodajemy esencję i odstawiamy na 1-2 godziny aż masa lekko zgęstnieje. Gęstniejącą masą polewamy babkę. Można udekorować płatkami migdałowymi.
Przepis na podstawie przepisu Asi z Kwestii Smaku
zapach migdałów podczas pieczenia, jak i cynamonu, działa na mnie odurzająco ;] lubię, kiedy wypełnia dom aromat świeżego ciasta o migdałowej nucie.
OdpowiedzUsuńale ładna! ta polewa dodaje jej uroku.
OdpowiedzUsuńUwielbiam migdały, chętnie skosztowałabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńJaka cudna babeczka!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszna:)
OdpowiedzUsuńpieknie wyglada:)
OdpowiedzUsuńWidzę baby również po świętach :) Piękne.
OdpowiedzUsuńJa robiłam tą babkę kilka dni temu i również byłam nią zachwycona. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSkoro ideał to dla mnie idealna :). Pięknie wygląda ,mniaaamku:)
OdpowiedzUsuńWprawdzie biala czekolada nie nalezy do moich ulubionych rzeczy, ale za to wypieki na bazie mielonych migdalow uwielbiam, wiec chetnie przetestowalabym ten przepis, bo baba wyglada pysznie.
OdpowiedzUsuńsuper wygląda na tym apetycznym zdjęciu
OdpowiedzUsuńBabka warta grzechu, robię ją na każde Święta
OdpowiedzUsuń