Przejdź do głównej zawartości

Brownies miętowe

Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że brownies, to jedno z moich ulubionych ciast. Piekę je często i co i rusz wypróbowuję nowe przepisy. Są bezproblemowe i szybkie w przygotowaniu, długo utrzymują swą świeżość i  są pyszne. Najlepsze, to te krótko pieczone, z kremowo-musową konsystencją, które wyjadam łyżeczką, delektując się każdym kęsem. Dzisiejsze miętowe brownies, z miętowymi pastylkami w środku, to jedne z najlepszych jakie robiłam. Polecam.

Brownies miętowe


Przepis na brownies miętowe

  • 125 g ciemnej czekolady
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g maki
  • 2 łyżki kakao
  • 100-200 g czekoladek miętowych(czekolada z nadzieniem miętowym lub pastylki typu "after eight")


Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremke o wymiarach 20,5 na 25,5 cm.
Czekoladę i masło rozpuszczmy w rondelku o grubym dnie na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zostawiamy do wystudzenia.
Ubijamy jajka z cukrem do białości. Mieszamy z czekoladową miksturą dodajemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy. Połowę masy przekładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy.
Miętowe pastylki (w całości lub połamane) układamy na masie po czym przykrywamy pozostałą częścią masy, tak aby przykryć pastylki.
Pieczemy okolo 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia, po czym wyjmujemy z foremki i kroimy na kwadraty.
Przepis z książki "Heavenly chocolate desserts"

Komentarze

  1. Nie robiłam, nie jadłam, zakochałam się po uszy, zrobię i zjem, jeszcze jutro zmontuję swoje pierwsze brownie;) Twoje zdjęcia mnie namówiły, dziękuję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda! Uwielbiam tę skorupkę jaka się tworzy na wierzchu ciasta, a w środku wilgotne, cudownie miękkie i pyszne. Z miętą robiłam sernikobrownies, ale zrobię też i brownies na pewno:)
    Pozdrowienia ślę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada oblednie...jak wszystkie Twoje brownies :) Musze koniecznie go sprobowac :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada bosko! Wprawdzie meta i czekolada to nie jest moje ulubione polaczenie, ale twojego brownie chetnie bym sprobowala :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekolada z miętą świetnie się komponują, Twoje brownies wyglądają tak smakowicie, że trudno się oprzeć !

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś cudownego!!!!

    Zapraszam do dołączenia do projektu Czekoladowe Wyznanie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja piekłam tylko raz i właśnie muszę się wziąć za te wszystkie wspaniałe wariacje na temat brownies. Ta jest bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W takich chwilach żałuję, że nie mogę magicznym sposobem wyciągnąć ciasta z komputera:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysl. Musze przekazac mamie, ona uwielbia taki zestaw smakow:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiej wersji jeszcze nie próbowałam, bo tak średnio lubię połączenie mięty z czekoladą, ale skorupkę ma idealną i wnętrze również apetycznie wilgotne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham mięte i na bank wypróbuje ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Genialne połączenie mięty i czekolady! :) super przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. Pieczenie brownies wciąż przede mną...sama nie wiem dlaczego. Widzę tu ideał o chrupiącej skórce i megaczekoladowym wnętrzu :-) A do tego jeszcze ten miętowy aromat...mmmrr!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyszło niesamowite... siostra pytała jakim magicznym sposobem umieściłam tam miętę :) i powiedziała że w życiu pyszniejszego ciasta nie jadła (uwielbia czekoladę). Zniknęło zaraz po lekkim ostudzeniu. Było tak wspaniałe, że następnym razem piekę z podwójnej porcji :)
    Dziękuję i pozdrawiam!
    Justyna R.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och jak ja lubię takie komentarze:)) Cieszę się bardzo, że ciasto tak smakowało. Pozdrawiam Ciebie i siostrę!

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…