Przekładaniec miodowo-serowy

Ciasto, które z dnia na dzień staje się coraz lepsze stało się u mnie w domu prawdziwym hitem. Przekładańca miodowo-serowego upiekłam zamiast tradycyjnego sernika. Ciasto jest pyszne. Podobne nieco do miodownika, ale zamiast masy z kaszy mannej mamy tutaj masę serową. Przekładaniec miodowo-serowy o miodowym smaku, z dnia na dzień nasiąka masą przez co staje się coraz wilgotniejszy i coraz lepszy. To jedno z najlepszych ciast przekładanych jakie jadłam i jeden z najlepszych...serników. Ciasto idealnie nadaje się jako ciasto na święta lub specjalne okazje. Polecam.

Przekładaniec miodowo-serowy


Przepis na przekładaniec miodowo-serowy

Ciasto:

  • 550 g mąki
  • 230 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g masła
  • 2 łyzki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1  łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka esencji z wanili


Masa:

  • 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego
  • 6 jajek
  • 230 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 budyń śmietankowy(na 1/2 l mleka, ja dałam 40 g maki ziemniaczanej)
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub 2 łyżeczki esencji waniliowej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady ciemnej
  • 100 ml śmietanki kremowej

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Blachę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części i rowałkowujemy na 3 placki o grubości ok 1/2 cm. Pieczemy każdy placek oddzielnie ok 15 minut, na złotobrązowy kolor. Studzimy.

Ser, jaja, masło, cukier i cukier waniliowy podgrzewamy w wysokim rondlu na małym ogniu. Gdy składniki się połączą i baza będzie gorąca, dodajemy cały czas intensywnie mieszając, budyń(lub mąkę ziemniaczaną) rozpuszczony w szklance mleka. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy esencję waniliową. Placki przekładamy gorącą masą serową. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Czekoladę ze śmietaną rozpuszczmy w rondelku na małym ogniu i polewamy nią wystudzone ciasto.
Przepis z

Komentarze

  1. Lubię ciasta z serem w każdej postaci a Twoje wygląda na bardzo smaczne, używam zawsze sera w wiaderku Pilos z Lidla jest wypróbowany i nie opada, gorąco polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosci, zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejne ciasto, ktore piekli juz chyba wszyscy, tylko nie ja :) Kiedys nadrobie! A tak w ogole, to zamiast "serowy" przeczytalam "selerowy". Chyba pora isc do domu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze mi szkoda jak czytam, że ciasto robi się coraz lepsze z dnia na dzień, bo u mnie nie wytrzymuje dłużej niż dwa-trzy dni, zanim osiągnie smakowe apogeum :D

    OdpowiedzUsuń
  5. jak słodko, jak miodowo! jestem wielgachna fanką miodu, mogę go łyżkami jeść!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ciasto Ewenko! chętnie bym zjadła, bo takie ciacha lubię:)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie ciacha, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne zdjęcie, jest w nim cały smak ciacha :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)