Przejdź do głównej zawartości

Przekładaniec miodowo-serowy

Ciasto, które z dnia na dzień staje się coraz lepsze stało się u mnie w domu prawdziwym hitem. Przekładańca miodowo-serowego upiekłam zamiast tradycyjnego sernika. Ciasto jest pyszne. Podobne nieco do miodownika, ale zamiast masy z kaszy mannej mamy tutaj masę serową. Przekładaniec miodowo-serowy o miodowym smaku, z dnia na dzień nasiąka masą przez co staje się coraz wilgotniejszy i coraz lepszy. To jedno z najlepszych ciast przekładanych jakie jadłam i jeden z najlepszych...serników. Ciasto idealnie nadaje się jako ciasto na święta lub specjalne okazje. Polecam.

Przekładaniec miodowo-serowy


Przepis na przekładaniec miodowo-serowy

Ciasto:

  • 550 g mąki
  • 230 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g masła
  • 2 łyzki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1  łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka esencji z wanili


Masa:

  • 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego
  • 6 jajek
  • 230 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 budyń śmietankowy(na 1/2 l mleka, ja dałam 40 g maki ziemniaczanej)
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub 2 łyżeczki esencji waniliowej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady ciemnej
  • 100 ml śmietanki kremowej

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Blachę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części i rowałkowujemy na 3 placki o grubości ok 1/2 cm. Pieczemy każdy placek oddzielnie ok 15 minut, na złotobrązowy kolor. Studzimy.

Ser, jaja, masło, cukier i cukier waniliowy podgrzewamy w wysokim rondlu na małym ogniu. Gdy składniki się połączą i baza będzie gorąca, dodajemy cały czas intensywnie mieszając, budyń(lub mąkę ziemniaczaną) rozpuszczony w szklance mleka. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy esencję waniliową. Placki przekładamy gorącą masą serową. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Czekoladę ze śmietaną rozpuszczmy w rondelku na małym ogniu i polewamy nią wystudzone ciasto.
Przepis z

Komentarze

  1. Lubię ciasta z serem w każdej postaci a Twoje wygląda na bardzo smaczne, używam zawsze sera w wiaderku Pilos z Lidla jest wypróbowany i nie opada, gorąco polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosci, zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejne ciasto, ktore piekli juz chyba wszyscy, tylko nie ja :) Kiedys nadrobie! A tak w ogole, to zamiast "serowy" przeczytalam "selerowy". Chyba pora isc do domu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze mi szkoda jak czytam, że ciasto robi się coraz lepsze z dnia na dzień, bo u mnie nie wytrzymuje dłużej niż dwa-trzy dni, zanim osiągnie smakowe apogeum :D

    OdpowiedzUsuń
  5. jak słodko, jak miodowo! jestem wielgachna fanką miodu, mogę go łyżkami jeść!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ciasto Ewenko! chętnie bym zjadła, bo takie ciacha lubię:)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie ciacha, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne zdjęcie, jest w nim cały smak ciacha :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …