Przepis na przekładaniec miodowo-serowy
Ciasto:
- 550 g mąki
- 230 g cukru
- 2 jajka
- 250 g masła
- 2 łyzki miodu
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka esencji z wanili
Masa:
- 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego
- 6 jajek
- 230 g cukru
- 200 g masła
- 1 budyń śmietankowy(na 1/2 l mleka, ja dałam 40 g maki ziemniaczanej)
- 250 ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady ciemnej
- 100 ml śmietanki kremowej
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Blachę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części i rowałkowujemy na 3 placki o grubości ok 1/2 cm. Pieczemy każdy placek oddzielnie ok 15 minut, na złotobrązowy kolor. Studzimy.
Ser, jaja, masło, cukier i cukier waniliowy podgrzewamy w wysokim rondlu na małym ogniu. Gdy składniki się połączą i baza będzie gorąca, dodajemy cały czas intensywnie mieszając, budyń(lub mąkę ziemniaczaną) rozpuszczony w szklance mleka. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy esencję waniliową. Placki przekładamy gorącą masą serową. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Czekoladę ze śmietaną rozpuszczmy w rondelku na małym ogniu i polewamy nią wystudzone ciasto.
Przepis z WŻ
Przepis z WŻ
Pyszne musi być:)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z serem w każdej postaci a Twoje wygląda na bardzo smaczne, używam zawsze sera w wiaderku Pilos z Lidla jest wypróbowany i nie opada, gorąco polecam
OdpowiedzUsuńPysznosci, zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńKolejne ciasto, ktore piekli juz chyba wszyscy, tylko nie ja :) Kiedys nadrobie! A tak w ogole, to zamiast "serowy" przeczytalam "selerowy". Chyba pora isc do domu :)
OdpowiedzUsuńZawsze mi szkoda jak czytam, że ciasto robi się coraz lepsze z dnia na dzień, bo u mnie nie wytrzymuje dłużej niż dwa-trzy dni, zanim osiągnie smakowe apogeum :D
OdpowiedzUsuńjak słodko, jak miodowo! jestem wielgachna fanką miodu, mogę go łyżkami jeść!
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto Ewenko! chętnie bym zjadła, bo takie ciacha lubię:)
OdpowiedzUsuńUściski:*
poprosze kawaleczek:)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciacha, pychota!
OdpowiedzUsuńCudne zdjęcie, jest w nim cały smak ciacha :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia