Przejdź do głównej zawartości

Ciasto daktylowe z polewą toffi

Nie spodziewałam się, że ciasto daktylowe z polewą toffi będzie aż tak pyszne. A jest! Bardzo mocno sprężyste, miękkie, wilgotne, lekko cynamonowe, w smaku nieco przypominało mi piernik. Polewa toffi jest rewelacyjna i bardzo pasuje do tego ciasta. Dodatek daktyli tylko wieńczy i tak wspaniałą całość. Bardzo długo utrzymująca się świeżość i wilgotność to również zaleta, choć obawiam się, że trudno będzie zostawić trochę "na potem". Polecam.

Ciasto daktylowe z polewą toffi


Przepis na ciasto daktylowe z polewą toffi

Ciasto:
Ciasto daktylowe z polewą toffi
  • 225 g daktyli, bez pestek, pokrojonych na kawałki
  • 300 ml wrzącej wody
  • 115 g masła, miękkiego
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 225 g maki samorosnacej(lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody


Polewa:

  • 85 g jasnego cukru muscovado
  • 55 g masła
  • 3 łyżki tłustej śmietanki(double cream)


Daktyle umieszczamy w misce i zalewamy wrzącą wodą.
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy tortownicę o wymiarach 23 cm.
Mało i cukier ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy po jednym jajku a na końcu mieszamy z przesiana mąką i cynamonem.
Sodę dodajemy do daktyli i wody i całość wlewamy do masy. Dobrze mieszamy. Wylewamy do przygotowanej foremki i pieczemy około 1 godziny.

Włączamy grilla(opcję grill w piekarniku). By zrobić polewę, cukier, masło i śmietankę umieszczamy w rondelku na małym gazie, mieszamy aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy przez 3 minuty. Wylewamy na ciasto i umieszczamy w piekraniku, podgrzewamy aż masa zacznie lekko bulgotać. Pozostawiamy do wystudzenia i stężenia poleway, po czym przenosimy na kratkę i studzimy całkowicie przed podaniem.
Przepis z ksiązki "Cakes And Bakes"

Komentarze

  1. Ciasto daktylowe i toffi. Jak to zabrzmiało!!!!! Szkoda, że to tylko wirtualna przyjemność! :D
    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam nigdy ciasta daktylowego, chociaż owszem, podejrzewam, że smakuje super. ale ta toffi polewa? muszę ją opatentować przy najbliższej okazji!

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja własnie i owszem, jadłam daktylowe, w połączeniu z dynią i...nie było w nim wtedy w ogóle cukru! a smak? był po prostu niebiańsko słodki!

    wierząc w cudowną moc daktyli, biorę to ciasto w ciemno - jestem pewna, że będzie tak idealne jak w opisie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, ciasto daktylowe z toffi, brzmi jak jedna wielka pokusa. Wygląda trochę piernikowo, zapisuje do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe Ewenko! Polubiłam daktyle i myslę,że takie ciasto to niebo w gębie. Wilgotne, miękkie, lekko cynamonowe - super!:)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciasto! Wyglada na bardzo mięciutkie i puszyste a ta polewa mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  7. rzeczywiście wygląda piernikowo ale mi to nie przeszkadza:) polewa kusi niesamowicie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda obłędnie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasto na pewno pyszny, ale zaciekawiła mnie polewa :) jeszcze nigdy takiej nie próbowałam a chyba nie raz pasowałaby na zwieńczenie moich placków, gdy nie mam pomysłu :) świetna!

    OdpowiedzUsuń
  10. pieknie wygląda to ciasto ....i choc nie przepadam za daktylami to coś czuję, ze w cieście mi posmakują:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne ciasto i na pewno pyszne!Muszę kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  12. Choc zwykle nie przepadam za oblednie slodkimi ciastami, dla takich jak to robie wyjatek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wydaje mi się, że go piekłam, albo też piekłam ciasto bardzo do tego podobne. I zdecydowanie mogę potwierdzić, że jest przecudne!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam ciasto daktylowe, robię niemal co tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
  15. z checia bym posmakowala takiego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo do mnie przemawia! Uwielbiam daktylowe wypieki! Zapisuje w folderze 'do zrobienia' :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Mnie przekonałaś! Na pewno zrobię to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ślinka leci! Daktyle muszą nadać ciastu dobrego smaku, fajnie że są dodane! :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. ciasto wyszło pyszne!!!! Podczas dodawania masy daktylowej wszystko mieszałam łyżką, by uniknąć zakalca. Swoje daktyle namoczyłam w gorącej herbacie, później je pokroiłam i zmiksowałam z 200 ml. ilości herbaty. Bardzo polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) To ciasto ma już swoich zagorzałych zwolenników ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)