Przejdź do głównej zawartości

Ciasto daktylowe z polewą toffi

Nie spodziewałam się, że ciasto daktylowe z polewą toffi będzie aż tak pyszne. A jest! Bardzo mocno sprężyste, miękkie, wilgotne, lekko cynamonowe, w smaku nieco przypominało mi piernik. Polewa toffi jest rewelacyjna i bardzo pasuje do tego ciasta. Dodatek daktyli tylko wieńczy i tak wspaniałą całość. Bardzo długo utrzymująca się świeżość i wilgotność to również zaleta, choć obawiam się, że trudno będzie zostawić trochę "na potem". Polecam.

Ciasto daktylowe z polewą toffi


Przepis na ciasto daktylowe z polewą toffi

Ciasto:
Ciasto daktylowe z polewą toffi
  • 225 g daktyli, bez pestek, pokrojonych na kawałki
  • 300 ml wrzącej wody
  • 115 g masła, miękkiego
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 225 g maki samorosnacej(lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody


Polewa:

  • 85 g jasnego cukru muscovado
  • 55 g masła
  • 3 łyżki tłustej śmietanki(double cream)


Daktyle umieszczamy w misce i zalewamy wrzącą wodą.
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy tortownicę o wymiarach 23 cm.
Mało i cukier ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy po jednym jajku a na końcu mieszamy z przesiana mąką i cynamonem.
Sodę dodajemy do daktyli i wody i całość wlewamy do masy. Dobrze mieszamy. Wylewamy do przygotowanej foremki i pieczemy około 1 godziny.

Włączamy grilla(opcję grill w piekarniku). By zrobić polewę, cukier, masło i śmietankę umieszczamy w rondelku na małym gazie, mieszamy aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy przez 3 minuty. Wylewamy na ciasto i umieszczamy w piekraniku, podgrzewamy aż masa zacznie lekko bulgotać. Pozostawiamy do wystudzenia i stężenia poleway, po czym przenosimy na kratkę i studzimy całkowicie przed podaniem.
Przepis z ksiązki "Cakes And Bakes"

Komentarze

  1. Ciasto daktylowe i toffi. Jak to zabrzmiało!!!!! Szkoda, że to tylko wirtualna przyjemność! :D
    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam nigdy ciasta daktylowego, chociaż owszem, podejrzewam, że smakuje super. ale ta toffi polewa? muszę ją opatentować przy najbliższej okazji!

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja własnie i owszem, jadłam daktylowe, w połączeniu z dynią i...nie było w nim wtedy w ogóle cukru! a smak? był po prostu niebiańsko słodki!

    wierząc w cudowną moc daktyli, biorę to ciasto w ciemno - jestem pewna, że będzie tak idealne jak w opisie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, ciasto daktylowe z toffi, brzmi jak jedna wielka pokusa. Wygląda trochę piernikowo, zapisuje do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe Ewenko! Polubiłam daktyle i myslę,że takie ciasto to niebo w gębie. Wilgotne, miękkie, lekko cynamonowe - super!:)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciasto! Wyglada na bardzo mięciutkie i puszyste a ta polewa mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  7. rzeczywiście wygląda piernikowo ale mi to nie przeszkadza:) polewa kusi niesamowicie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda obłędnie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasto na pewno pyszny, ale zaciekawiła mnie polewa :) jeszcze nigdy takiej nie próbowałam a chyba nie raz pasowałaby na zwieńczenie moich placków, gdy nie mam pomysłu :) świetna!

    OdpowiedzUsuń
  10. pieknie wygląda to ciasto ....i choc nie przepadam za daktylami to coś czuję, ze w cieście mi posmakują:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne ciasto i na pewno pyszne!Muszę kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  12. Choc zwykle nie przepadam za oblednie slodkimi ciastami, dla takich jak to robie wyjatek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wydaje mi się, że go piekłam, albo też piekłam ciasto bardzo do tego podobne. I zdecydowanie mogę potwierdzić, że jest przecudne!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam ciasto daktylowe, robię niemal co tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
  15. z checia bym posmakowala takiego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo do mnie przemawia! Uwielbiam daktylowe wypieki! Zapisuje w folderze 'do zrobienia' :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Mnie przekonałaś! Na pewno zrobię to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ślinka leci! Daktyle muszą nadać ciastu dobrego smaku, fajnie że są dodane! :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. ciasto wyszło pyszne!!!! Podczas dodawania masy daktylowej wszystko mieszałam łyżką, by uniknąć zakalca. Swoje daktyle namoczyłam w gorącej herbacie, później je pokroiłam i zmiksowałam z 200 ml. ilości herbaty. Bardzo polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) To ciasto ma już swoich zagorzałych zwolenników ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …