Przejdź do głównej zawartości

Bezy kokosowe

To co prawda nie kokosanki, ale nieco je przypominające, bardzo intensywnie kokosowe bezy. Osobiście wolę zwykłe bezy, które uwielbiam i mogę jeść bez końca, ale dla wielbicieli kokosu, będzie to miłe urozmaicenie w zagospodarowaniu zbywających białek. Bezy kokosowe znikły zresztą równie szybko jak zwykłe bezy.

Bezy kokosowe



Przepis na bezy kokosowe
  • 4 białka
  • 250 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 50 g wiórek kokosowych

Piekarnik nastawiamy na 140 st C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy szczyptę soli i partiami cukier cały czas ubijając. Do ubitej piany dodajemy wiórki i mieszamy. Białko wykładamy łyżką lub wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego na papier. Pieczemy ok 30 minut. Suszymy w wyłączonym piekarniku do momentu całkowitego wystudzenia.

Komentarze

  1. Urocze małe słodkości i z pysznym kokosem. Mniam!
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładnie Ci wyszły! idealne ;]
    ale kokosowych bezików jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mysle, ze Mezczyzna - wielki fan kokosowych smakolykow - bylby nimi zachwycony.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bezy, uwielbiam kokos. Połączenie idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham bezy - najlepiej takie ciagnace w srodku :) a pomyslec,ze kiedys bardzo ich nie lubilam...hmmm dziwne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy takich nie jadłam:) ale lubię wszystko co kokosowe:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo ładnie! Nie widziałam nigdy kokosowych, ale musza być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak wy to robicie, ze wam takie bielusienkie bezy wychodza. Mnie tak sie raczej nigdy nie udaje. Nie trace jednak nadziei i ciagle probuje:) A jak sprawa wyglada z termoobiegiem? Mozna go tu wlanczac i czy przyspieszy to suszenie bezow? Pozdrawiam Graszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Graszko, one nie takie białe, też lekko kremowe...ale pyszne! Nigdy nie piekłam z termoobiegiem. Zawsze piekę w takiej temperaturze i przez 30 minut, potem dosuszam w lekko uchylonym ale wyłączonym już piekarniku. Bezy muszą jednak swoje odstać;) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  9. A ja nadal twierdze, ze one sa sniezno biale:)
    Gdzies, dawno temu wyczytalam, ze bezy powinno sie suszyc w temperaturze nie wiekszej niz 5o stopni pare godzin i ze wtedy dopiero mozna mowic o prawdziwych bezach. Nigdy tego jednak nie stosowalam, bo wydaje mi sie, ze koszta pradu przewyzszaja cene wyrobu:), a pozatym kto ma tyle cierpliwosci i chce tak dlugo czekac gdy sie czegos slodkiego nagle zachce prawda? I ja serdecznie pozdrawiam milego weekendu zyczac przy okazji.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …