niedziela, 25 marca 2012

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem to bardzo smaczne, ucierane ciasto. Wspaniała "babkowa", lecz wilgotna struktura, maślano-cytrusowy smak i lekko cytrusowy lukier, który uwieńcza całość delikatnie ją dosładzając. Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem, jak widać pięknie wyrosło i chociaż piekłam je dość dawno, to do dzisiaj pamiętam jej smak. Polecam.

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem


Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem

  • 175 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka, roztrzepane
  • utarta skórka z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 limonki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 175 g mąki samorosnacej(lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 2 łyżki maku

Lukier:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 100 g cukru pudru

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Wykładamy papierem do pieczenia keksówkę. W dużej misce ubijamy masło i cukier do białości. Dodajemy kolejno jajka,  po czym delikanie mieszamy z sokiem z cytryny i skórkami z obu cytrusów. Mieszamy z przesiana mąką i makiem.
Ciasto przekładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy przez ok 1 godziny. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut po czym wyjmujemy i studzimy na kratce.
W międzyczasie przygotowujemy polewę. Do miseczki wlewamy oba sok, dodajemy do nich przesiany cukier puder i mieszamy aż do uzyskania gładkiego płynnego lukru i polewamy nim wierzch ciasta.
Przepis z ksiązki "Everyday easy cakes & cupcakes"

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem

10 komentarzy:

  1. Pyyycha! Piekę podobne ale jogurtowe - jeszcze ani razu nie wyszedł mi bez zakalca, ale mam przykaz nie zmieniac przepisu, bo to niezwykle pyszny zakalec! Gdybym jednak miała miec gości do tego ciasta to chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Uwielbiam takie ciasta. Sa wilgotne i pyszne. Podoba mi się też ten lukier na wierzchu. Ależ by mi smakowało ,mniam:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie wyglada upstrzone tymi czarnymi makowymi kropeczkami...

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi smakować cudownie!
    Aromatyczne składniki i lukier,który tutaj z pewnością podkreśla walory ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki cytrusowy piegusek musi być przepyszny :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowite ciacho:) az mnie kusi, zeby siegnac po kawalek do herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto limonkowe robiłam kilka razy, uwielbiam ten smak, zwłaszcza z poranną gorzką herbatą. Dodatek maku jest interesujący :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jako dziecko uwielbialam takie ciacha (:
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię takie samo ciasto tylko bez maku w środku, dzieci i mąż są zawsze zachwyceni!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)