Przepis z forum cincin
Przepis na chleb z kminkiem
- 250 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka kminku
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 szklanka wody
Mąkę mieszamy z solą, płatkami i kminkiem. Robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, zalewamy letnią wodą i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia drożdży.
Mieszamy ciasto łyżką lub mikserem, odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Ponownie mieszamy, przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy(nie trzeba wyrównywać powierzchni). Po wyrośnięciu(ciasto rośnie bardzo szybko) pieczemy w temperaturze 200 st C około 1 godziny.
takiego przepisu właśnie szukałam! Dziękuję :*
OdpowiedzUsuńtez bysmy chcieli pochlonac teraz taka pyszna, ciepla kromke, a najlepiej kilka ;)
OdpowiedzUsuńto ja chętnie podienię kminek na coś innego ...a chleb wyszedł piekny ...uwielbiam takie dziuraste chlebki:)
OdpowiedzUsuńJaki piękny chlebek! Ja bym chętnie zrobiła taki wlasnie z kminkiem, choc za kminkiem nie przepadam,ale jakos tak bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńale sliczny chlebek, natychmiast zapisuje i nie spoczne, zanim nie upieke..
OdpowiedzUsuńupiekłam go - bardzo dobry, tylko mój ma dość twardą skórkę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję jeszcze raz :)
Cieszę się bardzo:) Ta skórka taka twardsza i u mnie była, ale da się zjeść;)
UsuńZawinęłam chlebek w folię spożywczą i skórka fajnie zmiękła - bardzo dobre było :)
Usuńhttp://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/02/chlebek-z-kminkiem.html
no i narobilas mi smaku:) te kromeczki wygladaja tak smakowicie:)
OdpowiedzUsuńKurczę, bardzo fajnie wygląda i wygląda na latwy!
OdpowiedzUsuńA jaki typ mąkli dałaś?, Eweno?
Aniu, jest bardzo łatwy. Piekłam go dwa razy, za pierwszym razem dałam chlebową, za drugim zwykłą. Nie widziałam różnicy spokojnie można dodawać więc zwykłą. Jutro piekę znowu;)
UsuńMiękisz wygląda idealnie! :)
OdpowiedzUsuńDzięki za odpowiedź, Eweno! Upiekę go sobie :)
OdpowiedzUsuńczy ta porcja wystarczy na keksowke 12x26 cm?
OdpowiedzUsuńJa piekę go w jeszcze mniejszej foremce(9x20cm). Twoja foremka będzie dobra nawet na podwójną porcję.
UsuńA dziś znów piekę ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńTo super Aniu! A ja go zawsze piekę jak zapomnę o nastawieniu zakwasu, albo gdy trzeba mi pieczywa "na szybko":)
UsuńDziękuję za ten chlebek, jest super:)
OdpowiedzUsuń