Przejdź do głównej zawartości

Duszona czerwona kapusta z jabłkami

Czerwoną kapustą z tego przepisu można obdzielić 10-12 osób, ilość jest więc idealna na świąteczny obiad lub większą rodzinną uroczystość. Duszona czerwona kapusta z jabłkami doskonale nada się również do codziennego obiadu, ponieważ nadwyżkę można podgrzać następnego dnia lub zamrozić. Kapusta jest bardzo aromatyczna(to te goździki) i świetnie spisuje się jako dodatek do kawałka mięsa.

Duszona czerwona kapusta z jabłkami
 

Przepis na duszoną czerwona kapustę z jabłkami
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 450 g cebuli, drobno pokrojonej
  • 450 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojonych
  • 1 ząbek czosnku, bardzo drobno pokrojony
  • 1/4 gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu winnego
  • 15 g masła
  • sól i pieprz

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, dzielimy na ćwiartki i usuwamy głąba. Używając ostrego noża kapustę drobno siekamy. Do dużego żaroodpornego naczynia z przykrywką wkładamy warstwę kapusty, solimy i pieprzymy, na to układamy warstwę cebuli i jabłek, posypujemy czosnkiem, przyprawami i cukrem, czynność powtarzamy. Całość polewamy octem winnym i a na wierzch układamy płaty masła. Przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st C. Zapiekamy prze 2-2 1/2 godziny, mieszając raz lub dwa razy podczas duszenia.
Przepis z książki  "Delia's Happy Christmas"

Komentarze

  1. U mnie czerwona dopiero wraca do łask. I muszę przyznać, że nam smakuje. I taką chętnie bym wypróbowała;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię i bardzo chętnie zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama robi niemal identyczną, pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada pieknie! I choc ja za kapusta nie przepadam, wiem, ze Mezczyzna bylby tym daniem zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brawo! Nareszcie bez kombinacji. Tradycyjnie i po polsku. Masło i ocet a nie oliwa z oliwek i cytryna. Starej daty gospodynie twierdzą, że tak jak schabowy, tak i czerwona kapusta powinna smażyć się na odrobinie doskonałej jakości smalcu. Może choć troszeczkę?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…