Przejdź do głównej zawartości

Najprostsza pasta jajeczna

Najprostsza z możliwych jajeczna pasta. Do przygotowania dosłownie w kilka minut. Szczypiorek można oczywiście zamienić na koperek bądź pietruszkę albo nawet całkowicie pominąć zieleninę...i tak będzie dobra. Dla mnie, taka jajeczna pasta, to jedno z najlepszych kanapkowych smarowideł.

Pasta jajeczna bardzo prosta


Przepis na najprostszą pastę jajeczną
  • 4 jajka, ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Jajka ścieramy na tarce lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy szczypiorek, przyprawiamy i dodajemy majonez. Mieszamy.

Komentarze

  1. Bardzo lubie paste jajeczna. Chetnie zjadlabym taka kanapeczke na sniadanie :)

    Usciski.

    P.S. Nie wiedzialam, ze Gino wydal jakas ksiazke z wypiekami... Gdzie ja moge znalezc? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To częstuj się Majko!...a książkę Gino można znaleźć na Amazonie http://www.amazon.co.uk/Italian-Home-Baking-Irresistible-Biscuits/dp/1856269787/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1326707053&sr=1-1

      Usuń
  2. Dzieki Eweno za szybka odpowiedz :) Wyglada interesujaco. Bede musiala jednak poczekac az wydadza ja po polsku lub po niemiecku :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosta, a pyszna. Wiecej nie trzeba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale dawno nie jadłam. Koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojjj, cudna ta pasta, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie taką zrobiłam, pyszniutka!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ajajajaj, uwielbiam pastę jajeczną. Jakoś tak z latem, wakacjami mi się kojarzy, może to przez witalność Twojego zdjęcia?;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszna na chlebek z masełkiem :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pastę jajeczną. Pozwolę sobie podpowiedzieć moją wersję. Zamiast majonezu do startego jajka dodaję masło i razem rozgniatam. Solę i pieprzę i nakładam na świeży chleb. Pychota:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. O! też tak jadamy :) czasami dajemy czerwoną cebulę albo tuńczyka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …