Przejdź do głównej zawartości

Najprostsza pasta jajeczna

Najprostsza z możliwych jajeczna pasta. Do przygotowania dosłownie w kilka minut. Szczypiorek można oczywiście zamienić na koperek bądź pietruszkę albo nawet całkowicie pominąć zieleninę...i tak będzie dobra. Dla mnie, taka jajeczna pasta, to jedno z najlepszych kanapkowych smarowideł.

Pasta jajeczna bardzo prosta


Przepis na najprostszą pastę jajeczną
  • 4 jajka, ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Jajka ścieramy na tarce lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy szczypiorek, przyprawiamy i dodajemy majonez. Mieszamy.

Komentarze

  1. Bardzo lubie paste jajeczna. Chetnie zjadlabym taka kanapeczke na sniadanie :)

    Usciski.

    P.S. Nie wiedzialam, ze Gino wydal jakas ksiazke z wypiekami... Gdzie ja moge znalezc? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To częstuj się Majko!...a książkę Gino można znaleźć na Amazonie http://www.amazon.co.uk/Italian-Home-Baking-Irresistible-Biscuits/dp/1856269787/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1326707053&sr=1-1

      Usuń
  2. Dzieki Eweno za szybka odpowiedz :) Wyglada interesujaco. Bede musiala jednak poczekac az wydadza ja po polsku lub po niemiecku :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosta, a pyszna. Wiecej nie trzeba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale dawno nie jadłam. Koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojjj, cudna ta pasta, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie taką zrobiłam, pyszniutka!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ajajajaj, uwielbiam pastę jajeczną. Jakoś tak z latem, wakacjami mi się kojarzy, może to przez witalność Twojego zdjęcia?;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszna na chlebek z masełkiem :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pastę jajeczną. Pozwolę sobie podpowiedzieć moją wersję. Zamiast majonezu do startego jajka dodaję masło i razem rozgniatam. Solę i pieprzę i nakładam na świeży chleb. Pychota:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. O! też tak jadamy :) czasami dajemy czerwoną cebulę albo tuńczyka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …