Przejdź do głównej zawartości

Sernikowo-marmurkowe brownies z orzechami

Tego brownies miało nie być na blogu. Tak zdecydowałam po zjedzeniu jednego kawałka. Brownies uwielbiam, za jego prawie półpłynną konsystencję i smak. Tym razem chyba za długo je piekłam (nie wiem, czy przypadkiem nie pomyliłam się w nastawieniu zegara), bo zawsze staram się piec je nawet krócej niż w przepisie. Wyszło po prostu gniotowate. Ale jakież było moje zdziwienie, kiedy to kolejne osoby próbujące tego wypieku nie kryły swojego zachwytu i sięgały  po kolejne, mocno orzechowe kawałki. Brownies znikło szybciej niż się spodziewałam.

Sernikowo-marmurkowe brownies z orzechami


Przepis na sernikowo-marmurkowe brownies z orzechami

  • 100 g orzechów pecan(można zastąpić orzechami włoskimi)
  • 100 g ciemnej czekolady(70 % ziarna kakaowego), połamanej
  • 100 g masła, miękkiego
  • 200 g jasnego cukru muscovado lub brązowego(light soft brown)
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 100 g mąki, przesianej

masa serowa:
  • 1 duże jajko
  • 150 g serka (cream cheese)
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka mąki
Piekarnik podgrzewamy do 180 st C.
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 18 cm.

Orzechy prażymy przez 10 min w nagrzanym piekarniku (można to pominąć).
Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad parującą wodą. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy, do wystygnięcia.
Uprażone orzechy grubo siekamy.
Masło i cukier ucieramy. Stopniowo dodajemy jajka, dobrze mieszając oraz mąkę i rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy orzechy.
By zrobić masę serową, mieszamy wszystkie składniki, aż się połączą.
Masę czekoladową przekładamy do foremki i wygładzamy. Na wierzch masy kładziemy łyżką "placki" z sera i za pomocą patyczka do szaszłyków lub końcówki łyżeczki "mieszamy" ser do powstania efektu marmuru.
Pieczemy ok 25 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i kroimy na kwadraty.
Przepis z książki Sarah Randell "Weekend baking"

Komentarze

  1. O mniam! Wspaniałe!
    Dawno nie robiłam brownie.
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja pewnie tez bylabym zachwycona. Ba, juz samo zdjecie i lista skladnikow wywoluja u mnie slinotok :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja czasami mam podobnie z przepisami. Odbiegają od mojego wyobrażenia a wszystkich dookoła powalają - ja akurat lubię "gniotowate" ciasta więc zachwycona byłabym takim kawałkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak coś jest sernikowe to musi być smaczne :) A do tego orzechy? Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo kuszące :D Mimo, że nie "browniowate" ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie dość, że cudowne zdjęcie, to jeszcze takie zniewalające ciasto!
    Rozkosz!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajne smaki, podoba mi sie to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale apetycznie przedstawione ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda fantastycznie! Nie dziwię się, że wszyscy byli zachwyceni, wystarczy na nie popatrzeć!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ta skorupka na wierzchu jest rozbrajająca, pięknie to wszystko wygląda :) Mam jeszcze małą prośbę, czy mogłabym dostać Pani adres e-mail, ponieważ mam małe prywatne pytanie i nie chcę zaśmiecać tutaj komentarzy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój e-mail jest gdzieś tam z boku, ale ponieważ trudno go znaleźć;), to podaję: ewena@gazeta.pl

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …