Przejdź do głównej zawartości

Prosty keks (simple fruit cake)

Od najmłodszych lat lubiłam wszelkie ciasta z bakaliami. Keks przez długie lata, należał do moich ulubionych wypieków. Choć dzisiaj nad keksy przedkładam inne ciasta, to jednak nadal chętnie sięgam po keksa. Ten bardzo prosty keks angielski jest wręcz najeżony bakaliami. Ciasto, tylko gdzieniegdzie wypełnia przestrzeń między suszonymi owocami i orzechami. Lekko cynamonowy smak i brązowy cukier dodają mu oryginalności. Keks jest bardzo smaczny, prosty do wykonania i bardzo długo utrzymuje swą świeżość. Keks nawet po 2 tygodniach, nie traci nic ze swego smaku.

Proste ciasto z bakaliami

 
  Przepis na prosty keks (simple fruit cake)
    Prosty keks (simple fruit cake)
  • 100 g suszonych moreli
  • 125 g śliwek kalifornijskich
  • 125 g orzechów pecan, migdałów, włoskich, laskowych, lub mieszanka
  • 150 g rodzynek
  • 150 g masła, miękkiego
  • 125 g jasnego brązowego cukru(light brown soft)
  • 175 g maki samorosnącej(lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 duże jajka, roztrzepane
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki nektaru z agawy lub miodu
  • cukier w kostkach grubo pokruszony (u mnie demarara)

Piekarnik nastawiamy na 150 st C.
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o wymiarach 18 na 18 cm.
Morele i śliwki kroimy na mniejsze części, orzechy grubo siekamy.
Masło i cukier ucieramy mikserem.
Mąkę i cynamon przesiewamy do miski.
 Mąkę i roztrzepane jajka dodajemy do utartego masła cały czas mieszając na wolnych obrotach. Dodajemy pokrojone suszone owoce, orzechy, rodzynki, sok i utartą skórkę z pomarańczy i cytryny, nektar z agawy(lub miód). Dobrze mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki, wygładzamy powierzchnię i posypujemy rozkruszonym cukrem. Pieczemy ok 1 1/4 godziny, pozostawiamy do wystudzenia w foremce.
 Przepis z książki Sarah Randell "Weekend baking"

Komentarze

  1. A ja keksow nie lubilam. Rodzynki byly moja zmora, wydlubywalam je nawet z sernikow. Za to teraz lubie bardzo, wiec na kawalek takiego ciacha do kawy chetnie bym sie skusila!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mocno owocowy i z pewnością pyszny. Kradnę duuuży kawał ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja za keksem nie przepadam, ale lubię te niespodzianki w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki boski keks! Ach, szkoda,że moj już się skończył. Cudo, Ewenko!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. super keks z dużą ilością orzechów i bakali jest najlepszy, cudny!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bo proste rozwiązania są najbardziej smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super, taki wypchany owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny. Lubię keksy z dużą ilością bakalii.

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniale sie prezentuje z taka duza iloscia bakalii i wiem, ze smakuje pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  10. keksy są najlepsze, najsmaczniejsze! bakalie <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja również lubię bakalie i keks zawsze chętnie pochłonę z herbatą w parze.

    OdpowiedzUsuń
  12. Następnym razem wypróbuję ten przepis, zwłaszcza ze względu na użycie soków z cytryny i pomarańczy! Zapraszam do zapoznania się z przepisem, według którego ja upiekłam świąteczny keks:
    http://relevancesofsenses.blogspot.com/2012/01/wieczor-trzech-kroli.html

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniały!!! uwielbiam z tak dużą ilością bakalii

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. 'Fruit cake' - podoba mi się :) Bo przecież nie da się dosłownie przetłumaczyć idei naszego KEKSA:)
    A uwielbiam go!

    Śliczne fotografie!
    Ściskam!:*

    OdpowiedzUsuń
  15. mmmm uwielbiam suszone owoce. Niestety rzadko mam okazję piec takie ciasta, ponieważ moja siostra ich nie znosi, ale coś mi się wydaje,że przy najbliższej okazji zrobię je wbrew jej woli ;) wygląda super.
    lovepastries.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …