Przejdź do głównej zawartości

Śledzie po kaszubsku

Śledziom a la Milanówek przybyła ostatnio konkurencja w postaci tychże śledzi po kaszubsku. Są równie dobre, choć nieco ostrzejsze w smaku, dzięki ogórkowi i sporej zawartości koncentratu. Oczywiście proporcje można sobie dowolnie zmienić, chociaż przygotowane według poniższego przepisu śledzie po kaszubsku bardzo wszystkim smakowały. Polecam.

Śledzie po kaszubsku

Przepisy na inne, pyszne śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie z ziołami
Śledzie aromatyczne w oleju 
Śledzie z rodzynkami
 

Przepis na śledzie po kaszubsku
  • 5-6 płatów filetów śledziowych
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 twarde ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę
  • 6 suszonych śliwek kalifornijskich, pokrojonych
  • 2 duże cebule, pokrojone w półplastry
  • 200 g koncentratu pomidorowego(słoik)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Śledzie moczymy ok 2 godzin w wodzie lub w mleku.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę. Gdy cebulą będzie miękka dodajemy koncentrat, cukier, przyprawy oraz ogórki i śliwki. Jeszcze chwilę podsmażamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Odmoczone filety kroimy w niewielkie dzwonka i układamy w słoiku na przemian warstwy śledzi i sosu. Ostatnią warstwą ma być warstwa sosu. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.

Komentarze

  1. moje ulubione :) zawsze jem je gdy jestem na Helu. Sama jeszcze nie robiłam, zapisuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też muszę je zrobić - skusiłaś mnie tym przepisem Eweno :)
    Pozdrawiam ciepło!
    =)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale mi sie zachcialo takiego sledzika, mniammm:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie się zapowiadają te śledzie! Ja ostatnio wypróbowałam dwa przepisy na sledzika i jestem zachwycona. Twój tez skosztuję Ewenko.
    Ściskam ciepło:*

    OdpowiedzUsuń
  5. ja niestety zawsze kupuję śledzie po kaszubsku,pewnie takie domowe są o niebo lepsze

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne, z chęcią bym taką rybkę zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam te sledzie:)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam te śledziki ...cudnie wygladają, aż kubki smakowe mocniej pracują:) Szczęśliwego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie obierałam ogórków, ale raz to zrobiłam i polecam, zwłaszcza do takich śledzi.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…