Przejdź do głównej zawartości

Śledzie po kaszubsku

Śledziom a la Milanówek przybyła ostatnio konkurencja w postaci tychże śledzi po kaszubsku. Są równie dobre, choć nieco ostrzejsze w smaku, dzięki ogórkowi i sporej zawartości koncentratu. Oczywiście proporcje można sobie dowolnie zmienić, chociaż przygotowane według poniższego przepisu śledzie po kaszubsku bardzo wszystkim smakowały. Polecam.

Śledzie po kaszubsku

Przepisy na inne, pyszne śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie z ziołami
Śledzie aromatyczne w oleju 
Śledzie z rodzynkami
 

Przepis na śledzie po kaszubsku
  • 5-6 płatów filetów śledziowych
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 twarde ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę
  • 6 suszonych śliwek kalifornijskich, pokrojonych
  • 2 duże cebule, pokrojone w półplastry
  • 200 g koncentratu pomidorowego(słoik)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Śledzie moczymy ok 2 godzin w wodzie lub w mleku.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę. Gdy cebulą będzie miękka dodajemy koncentrat, cukier, przyprawy oraz ogórki i śliwki. Jeszcze chwilę podsmażamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Odmoczone filety kroimy w niewielkie dzwonka i układamy w słoiku na przemian warstwy śledzi i sosu. Ostatnią warstwą ma być warstwa sosu. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.

Komentarze

  1. moje ulubione :) zawsze jem je gdy jestem na Helu. Sama jeszcze nie robiłam, zapisuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też muszę je zrobić - skusiłaś mnie tym przepisem Eweno :)
    Pozdrawiam ciepło!
    =)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale mi sie zachcialo takiego sledzika, mniammm:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie się zapowiadają te śledzie! Ja ostatnio wypróbowałam dwa przepisy na sledzika i jestem zachwycona. Twój tez skosztuję Ewenko.
    Ściskam ciepło:*

    OdpowiedzUsuń
  5. ja niestety zawsze kupuję śledzie po kaszubsku,pewnie takie domowe są o niebo lepsze

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne, z chęcią bym taką rybkę zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam te sledzie:)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam te śledziki ...cudnie wygladają, aż kubki smakowe mocniej pracują:) Szczęśliwego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie obierałam ogórków, ale raz to zrobiłam i polecam, zwłaszcza do takich śledzi.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)