Przejdź do głównej zawartości

Ciasto cynamonowe z rodzynkami

Proste ciasto marmurkowe o cynamonowym smaku z dodatkiem rodzynek. Wilgotne, chociaż śmietany, która miała wilgotność zwiększyć, zapomniałam dodać. Zwolennikom babek, cynamonu i rodzynek w cieście, ciasto na pewno posmakuje.

Babka cynamonowa z dodatkiem rodzynek


Przepis na ciasto cynamonowe z rodzynkami
  • 190 g masła, miękkiego
  • 190 g mąki
  • 190 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 25 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 70 g rodzynek

Piekarnik nastawiamy na 170 st C. Foremkę keksową o wymiarach 8,5 cm na 17,5 cm natłuszczamy i posypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Wbijamy po jednym jajku dobrze miksując po każdym dodaniu.
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól i dodajemy do masy maślanej. Mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i esencję waniliową.
 Wykładamy ok 200 g masy do miseczki i mieszamy z cynamonem, Do pozostałej masy wsypujemy rodzynki i mieszamy po czym przekładamy do foremki. Na wierzch wykładamy masę z cynamonem i za pomocą patyczka robimy esy floresy w celu uzyskania efektu marmurka.
Pieczemy ok 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Pozwalamy ostygnąć krótko w foremce po czym wykładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
 Przepis z książki "The hummingbird bakery cake days"

Ciasto cynamonowe z rodzynkami

Komentarze

  1. Przepiękne ciasto! Widać,że jest wilgotne i pyszne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a upiekę sobie dzisiaj tę babeczkę, a co:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie wilgotne, aromatyczne ciacha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Jakie pyszne jest to ciacho :) Porywam kawaleczek :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale kusisz! Kocham cynamon! Już przepisałam sobie do zeszytu to ciacho i zrobię jutro. Najpierw muszą zjeść wszystkie muffinki moi drodzy domownicy:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudnie wyszło, uwielbiam marmurka a taki cynamonowy musi być genialny. Kocham cynamon miłością niekończącą się nigdy.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. o pychota! zjadłabym kawałek Twojego cynamonowego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne,aromatyczne ciasto;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietnie wyglada! A te ksiazke musze w koncu kupic, bo kusi mnie niemozliwie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. toż to jak idealne ciacho dla mnie - i rodzynki i cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ładnie wygląda ;]
    i ten cynamon... taaak, coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe. Uwielbiam takie ciasta :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)