Przejdź do głównej zawartości

Śledzie z ziołami

Uwielbiam śledzie w oleju. W tym roku postawiłam na śledzie, które robiłam już wielokrotnie i obok śledzi a la Milanówek, są moimi "popisowymi" śledziami. Są proste do zrobienia, bardzo pieprzne i aromatyczne. Zanim zaczniemy śledzie z ziołami konsumować, dobrze, jeśli przynajmniej przez 3 dni postoją w lodówce.

Śledzie z ziołami

Przepisy na inne pyszne śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie po kaszubsku
Śledzie aromatyczne w oleju 
Śledzie z rodzynkami 
 
Przepis na śledzie z ziołami
  • 5-6 płatów filetów śledziowych a la Matjas (1 wiaderko)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 listek laurowy
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 1/4 szklanki oliwy lub oleju

Filety śledziowe moczymy, po czym zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok 2 godzin. Wyjmujemy, osuszamy, kroimy na kawałki i układamy w słoju razem z plasterkami cebuli, każdą warstwę przesypujemy pieprzem i ziołami oraz skrapiamy octem( u mnie są 4 warstwy). Zalewamy oliwą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Śledzie im dłużej stoją tym są smaczniejsze.
 Przepis z książeczki H.Szymanderskiej "100 potraw ze śledzia"

Komentarze

  1. Mniam, chętnie zjem śledzika. Też dziś robiłam,ale inne.
    Pozdrowionka:*

    OdpowiedzUsuń
  2. nie znoszę śledzi. ale przy ilości słodkości mogę wybaczyć ten post :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności!!! uwielbiam śledzie a szczególnie takie w oleju z dodatkami... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja śledzie lubię pod każdą postacią. Takie ziołowe zjadłabym bardzo chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też uwielbiam śledzie. A w tym roku przypomniałam sobie o tym dopiero, jak zaczęłam zaglądać na blogi. Wyruszyłam więc owe śledzie zdobywać i co? Wygląda na to, że całe miasto nagle poczuło pociąg do śledzi :) Poczekam, zrobię sobie na Sylwestra.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzis się zastanawiałam jak takie zrobić :) zapisuje i wypróbuje jak najszybciej !

    OdpowiedzUsuń
  7. To są śledzie, które zdecydowanie pobudzają apetyt :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam, są naprawdę pyszne !
    dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję serdecznie za wszystkie Wasze komentarze!

    Etrala, cieszę się, że Ci smakowały!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …