Przejdź do głównej zawartości

Niesamowicie bogate brownie z serem

Na to brownie z serem miałam ochotę już od bardzo dawna. Powstrzymywała mnie ilość cukru zawartego w przepisie. Ponieważ nie lubię "polepszać" przepisów przez odejmowanie cukru, zanim nie wypróbuję oryginału, trochę to trwało, zanim zdecydowałam się na pieczenie. Tak, to ciasto jest słodkie. Ale jest przy tym tak pyszne i tak bogate, że przy powtórce ilość cukru zostanie. Miałam nieco obawy jak zareagują moi goście, znani z odejmowania cukru z przepisów, na uraczenie ich taką słodkością, ale gdy zobaczyłam rękę Izy wyciągającą się po drugi kawałek, nie miałam wątpliwości, że wcześniejsze werbalne zachwyty były jak najbardziej szczere;) Polecam, również na te bardziej uroczyste chwile.

Niesamowicie bogate brownie z serem


Przepis na niesamowicie bogate brownie z serem
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 200 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 2 duże jajka, o temp. pokojowej
  • Niesamowicie bogate brownie z serem375 g drobnego cukru
  • 250 g maki
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki sody
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 50 g orzechów włoskich, pokrojonych

wierzch:
  • 100 g masła
  • 200 g dobrej jakości serka(cream cheese)
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 duże jajko
  • 200 g cukru pudru, przesianego
  • 50 g orzechów włoskich, pokrojonych

Piekarnik nastawiamy na 170 st C
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 20,5 na 25,5 cm lub 23 na 23 cm.
Łamiemy czekoladę i umieszczamy wraz z masłem w rondelku, rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy przesianą mąkę, kakao i sodę, delikatnie mieszamy. Mieszamy z rozpuszczona czekoladą i wanilią. Wykładamy masę do foremki i posypujemy orzechami.
Przygotowujemy warstwę wierzchnią. Masło ubijamy z serkiem i wanilią aż będą gładkie. Dodajemy jajko i cukier puder i ubijamy na gładką masę. Wylewamy na ciasto w foremce, delikatnie rozsmarowujemy, posypujemy orzechami i pieczmy ok 50 minut. Wyjmujemy foremkę z piekarnika i pozostawiamy na kratce, oddzielamy nożem brzegi ciasta od foremki, studzimy i kroimy na kawałki.

Niesamowicie bogate brownie z serem
 Przepis z książki "Divine heavenly chocolate recipes with a heart"

Komentarze

  1. Mi tam mało co jest za słodkie.. Czyli coś dla mnie. :D Ale po rodzicach, którzy z czekolad to najbardziej lubią tą 85% widzę, że mówią często "za słodkie", a jednak w tajemniczych okolicznościach ciacho znika. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale. Takiego brownie jeszcze nie widziałam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam! Wygląda bosko ! Musi smakować wspaniale. !:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm.... Z takim wierzchem musi smakowac cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ślinka cieknie na sam widok tego brownie. Myslę, że się skuszę, ale dopiero po świętach (;

    OdpowiedzUsuń
  6. o jakie śmieszne, jestem ciekawa jak smakuje takie połączenie i nawet znam sposób żeby się o tym przekonać :)
    Pozdrawiam i zapraszam do wzięcia udziału w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  7. to ciasto to prawdziwa pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja chyba dlatego ciągle się opieram przed brownie - jestem znana właśnie z manii dzielenia ilości cukru na pół i dopiero wtedy realizacji przepisu ;) Ale to wygląda...po prostu znakomicie. Może jednak się złamię?

    OdpowiedzUsuń
  9. też bym się przełamała .. ;)
    smakowite!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …