Przejdź do głównej zawartości

Niesamowicie bogate brownie z serem

Na to brownie z serem miałam ochotę już od bardzo dawna. Powstrzymywała mnie ilość cukru zawartego w przepisie. Ponieważ nie lubię "polepszać" przepisów przez odejmowanie cukru, zanim nie wypróbuję oryginału, trochę to trwało, zanim zdecydowałam się na pieczenie. Tak, to ciasto jest słodkie. Ale jest przy tym tak pyszne i tak bogate, że przy powtórce ilość cukru zostanie. Miałam nieco obawy jak zareagują moi goście, znani z odejmowania cukru z przepisów, na uraczenie ich taką słodkością, ale gdy zobaczyłam rękę Izy wyciągającą się po drugi kawałek, nie miałam wątpliwości, że wcześniejsze werbalne zachwyty były jak najbardziej szczere;) Polecam, również na te bardziej uroczyste chwile.

Niesamowicie bogate brownie z serem


Przepis na niesamowicie bogate brownie z serem
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 200 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 2 duże jajka, o temp. pokojowej
  • Niesamowicie bogate brownie z serem375 g drobnego cukru
  • 250 g maki
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki sody
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 50 g orzechów włoskich, pokrojonych

wierzch:
  • 100 g masła
  • 200 g dobrej jakości serka(cream cheese)
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 duże jajko
  • 200 g cukru pudru, przesianego
  • 50 g orzechów włoskich, pokrojonych

Piekarnik nastawiamy na 170 st C
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 20,5 na 25,5 cm lub 23 na 23 cm.
Łamiemy czekoladę i umieszczamy wraz z masłem w rondelku, rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy przesianą mąkę, kakao i sodę, delikatnie mieszamy. Mieszamy z rozpuszczona czekoladą i wanilią. Wykładamy masę do foremki i posypujemy orzechami.
Przygotowujemy warstwę wierzchnią. Masło ubijamy z serkiem i wanilią aż będą gładkie. Dodajemy jajko i cukier puder i ubijamy na gładką masę. Wylewamy na ciasto w foremce, delikatnie rozsmarowujemy, posypujemy orzechami i pieczmy ok 50 minut. Wyjmujemy foremkę z piekarnika i pozostawiamy na kratce, oddzielamy nożem brzegi ciasta od foremki, studzimy i kroimy na kawałki.

Niesamowicie bogate brownie z serem
 Przepis z książki "Divine heavenly chocolate recipes with a heart"

Komentarze

  1. Mi tam mało co jest za słodkie.. Czyli coś dla mnie. :D Ale po rodzicach, którzy z czekolad to najbardziej lubią tą 85% widzę, że mówią często "za słodkie", a jednak w tajemniczych okolicznościach ciacho znika. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale. Takiego brownie jeszcze nie widziałam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam! Wygląda bosko ! Musi smakować wspaniale. !:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm.... Z takim wierzchem musi smakowac cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ślinka cieknie na sam widok tego brownie. Myslę, że się skuszę, ale dopiero po świętach (;

    OdpowiedzUsuń
  6. o jakie śmieszne, jestem ciekawa jak smakuje takie połączenie i nawet znam sposób żeby się o tym przekonać :)
    Pozdrawiam i zapraszam do wzięcia udziału w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  7. to ciasto to prawdziwa pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja chyba dlatego ciągle się opieram przed brownie - jestem znana właśnie z manii dzielenia ilości cukru na pół i dopiero wtedy realizacji przepisu ;) Ale to wygląda...po prostu znakomicie. Może jednak się złamię?

    OdpowiedzUsuń
  9. też bym się przełamała .. ;)
    smakowite!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)