Przejdź do głównej zawartości

Makowiec zawijany

Jedyną rzeczą jaka powstrzymuję mnie przed częstszym pieczeniem ciast z makiem jest...mak, a raczej jego ucieranie. Wykorzystałam więc masę makową z puszki. Makowiec zawijany, ciasto bez którego trudno sobie wyobrazić świąteczny stół,  wyszedł wyśmienity i bardzo wilgotny. Co prawda nieco mi popękał (ten na zdjęciu właśnie), pozostałe są tylko lekko muśnięte Ponoć pękaniu ma zapobiec dodatkowe wyrastanie, gdy makowce już są zwinięte, czego nie było w przepisie, a czego nie mogę potwierdzić, bo prawie natychmiast po zawinięciu w papier wsunęłam je do piekarnika. Polecam nie tylko na święta.

Makowiec zawijany


Przepis na makowiec zawijany

Ciasto na 3 strucle:
    Makowiec zawijany
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masła(lub margaryny), rozpuszczonej
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży inastant
  • 6 łyżek cukru
  • 1 1/2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki alkoholu
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego

masa makowa:
  • 500 g maku
  • 250 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • olejek migdałowy do smaku
  • cynamon do smaku
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa wedle uznania
lub
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 2 białka
lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2, 3 łyżki gorącej wody


Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem oraz mlekiem(letnim) i odstawiamy na około 15 minut. W przypadku użycia drożdży instant, czynność tą omijamy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 1 - 1,5 godziny)

Masa makowa:
Mak zaparzamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, dwukrotnie mielimy. Dodajemy pozostałe składniki a na końcu delikatnie mieszamy z ubitym białkiem, które na pozostało z ciasta)

Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy na 3 prostokątne placki, nakładamy masę makową, zawijamy w pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków) w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypujemy mąką w celu zawinięcia masy. Końce makowców podkładamy pod spód.

Pieczemy w temp 180 - 190 st C przez około 30-40 minut. Ze składników na lukier ucieramy gładką masę i smarujemy nim ciasto. Można posypać makiem.
 Przepis Doroty z bloga Moje wypieki

Komentarze

  1. też upatrzyłam sobie ten przepis z Moich Wypieków. jutro piekę i mam nadzieję, że wyjdzie taki ładny jak u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ten makowiec !
    Ja robię dziś i też skorzystam z maku z puszki.
    Całuję:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny makowiec! Pozdrawiam Świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tam, popękany. Najważniejsze, że rewelacyjnie smakuje. ;)

    Pozdrawiam i cudowności życzę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Radosnych i pełnych wypoczynku Świąt Ci życzę:)
    A makowiec piękny Ci wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pychotka:)

    Wesołych Świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Radosnych Świąt Bożego Narodzenia Kochana Ewenko!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham srtucle makowe, mak, i wszystko co z nim zwiazane ;) A dla ulatwienia sobie zycia od pewnego czasu uzywam suchego maku mielonego - nie wyobrazam sobie bowiem mielenia go w domu... ;)

    Radosnych i pogodnych Swiat!

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Spokojnych i pogodnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję Wam wszystkim za komentarze i życzenia świąteczne! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …