Przejdź do głównej zawartości

Makowiec zawijany

Jedyną rzeczą jaka powstrzymuję mnie przed częstszym pieczeniem ciast z makiem jest...mak, a raczej jego ucieranie. Wykorzystałam więc masę makową z puszki. Makowiec zawijany, ciasto bez którego trudno sobie wyobrazić świąteczny stół,  wyszedł wyśmienity i bardzo wilgotny. Co prawda nieco mi popękał (ten na zdjęciu właśnie), pozostałe są tylko lekko muśnięte Ponoć pękaniu ma zapobiec dodatkowe wyrastanie, gdy makowce już są zwinięte, czego nie było w przepisie, a czego nie mogę potwierdzić, bo prawie natychmiast po zawinięciu w papier wsunęłam je do piekarnika. Polecam nie tylko na święta.

Makowiec zawijany


Przepis na makowiec zawijany

Ciasto na 3 strucle:
    Makowiec zawijany
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masła(lub margaryny), rozpuszczonej
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży inastant
  • 6 łyżek cukru
  • 1 1/2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki alkoholu
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego

masa makowa:
  • 500 g maku
  • 250 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • olejek migdałowy do smaku
  • cynamon do smaku
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa wedle uznania
lub
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 2 białka
lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2, 3 łyżki gorącej wody


Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem oraz mlekiem(letnim) i odstawiamy na około 15 minut. W przypadku użycia drożdży instant, czynność tą omijamy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 1 - 1,5 godziny)

Masa makowa:
Mak zaparzamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, dwukrotnie mielimy. Dodajemy pozostałe składniki a na końcu delikatnie mieszamy z ubitym białkiem, które na pozostało z ciasta)

Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy na 3 prostokątne placki, nakładamy masę makową, zawijamy w pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków) w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypujemy mąką w celu zawinięcia masy. Końce makowców podkładamy pod spód.

Pieczemy w temp 180 - 190 st C przez około 30-40 minut. Ze składników na lukier ucieramy gładką masę i smarujemy nim ciasto. Można posypać makiem.
 Przepis Doroty z bloga Moje wypieki

Komentarze

  1. też upatrzyłam sobie ten przepis z Moich Wypieków. jutro piekę i mam nadzieję, że wyjdzie taki ładny jak u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ten makowiec !
    Ja robię dziś i też skorzystam z maku z puszki.
    Całuję:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny makowiec! Pozdrawiam Świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tam, popękany. Najważniejsze, że rewelacyjnie smakuje. ;)

    Pozdrawiam i cudowności życzę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Radosnych i pełnych wypoczynku Świąt Ci życzę:)
    A makowiec piękny Ci wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pychotka:)

    Wesołych Świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Radosnych Świąt Bożego Narodzenia Kochana Ewenko!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham srtucle makowe, mak, i wszystko co z nim zwiazane ;) A dla ulatwienia sobie zycia od pewnego czasu uzywam suchego maku mielonego - nie wyobrazam sobie bowiem mielenia go w domu... ;)

    Radosnych i pogodnych Swiat!

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Spokojnych i pogodnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję Wam wszystkim za komentarze i życzenia świąteczne! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …