Przejdź do głównej zawartości

Wiśniowo-migdałowa krajanka z marcepanową kruszonką

Krajanki coraz częściej goszczą na moim stole z prostej przyczyny, są zazwyczaj pyszne. Podobnie jest w przypadku tej krajanki wiśniowo-migadłowej z marcepanową kurszonka. Cieniutka warstwa kruchego ciasta, pyszne migdałowe wypełnienie i kruszonka z marcepanowymi cząstkami a wszystko to okraszone dodatkowo wiśniowym akcentem. Jeden kawałek to za mało, ręce same wyciągają się po więcej. Polecam.

Wiśniowo-migdałowa krajanka z marcepanową kruszonką

 
Przepis na wiśniowo-migdałowa krajankę z marcepanową kruszonką
  • 100 g maki
  • 50 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżek dżemu wiśniowego

kruszonka:
  • 75 g mąki
  • 75 g cukru
  • 25 g masła, miękkiego, w kostkach
  • 50 g marcepanu, pokrojonego w kostkę
  • 50 g kandyzowanych czereśni, posiekanych
  • 50 g płatków migdałowych

warstwa migdałowa:
  • 100 g masła, miękkiego i pokrojonego w kostkę
  • 75 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 100 g mielonych migdałów
  • 25 g mąki
Na ciasto kruche, mąkę, masło i cukier umieszczamy w mikserze i ucieramy, aż do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodajemy 2 łyżki zimnej wody i ponownie ucieramy, gdy ciasto nie jest dostatecznie gładkie, można dodać jeszcze dodatkowo kilka kropli wody.
Ciasto wykładamy na blachę i wałkujemy na grubość ok 3-4 cm. Odcinamy końce i wykładamy kwadratową blachę o wymiarach 18 cm, tak aby z każdej strony ok 1/2 cm ciasta zachodziła na ścianki blaszki. Chłodzimy 30 minut w lodówce.
Piekarnik nastawiamy na 200 st.
Kruszonka: mieszamy cukier z mąką, dodajemy masło i mikserem lub palcami ucieramy do momentu utworzenia kruszonki, dodajemy marcepan, czereśnie i płatki migdałowe.

Warstwa migdałowa: wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera.
Ciasto kruche w foremce smarujemy dżemem wiśniowym, na dżem wykładamy masę migdałową i lekko rozsmarowujemy szpatułą. Posypujemy kruszonka. Pieczemy ok 40 minut, przykrywając pod koniec pieczenia folią, by zapobiec zbrązowieniu wierzchu. Pozostawiamy do wystygnięcia w foremce, po czym kroimy na kwadraty.
Przepis z książki Sarah Randell "Weekend baking"

Komentarze

  1. Pyszna krajanka. Moje lapki same sie wyciagaja po kawalek:) I gdyby nie monitor to juz bym sie zajadala tym pysznym ciastem :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie. Uwielbiam krajanki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. pojadlabym ze smakiem, mniammm:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ach, wiele bym oddała za taką wspaniałą krajankę, wiesz?


    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspott.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Za kawałek krajanki to ja oddałabym wszystko, taka ze mnie paskudna bestia. A za wiśnie i migdały w jednym kawałku...to już w ogóle :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewenko, kolejna pyszna propozycja u Ciebie.Świetna krajanka, migdałowa warstwa, marcepan i owoce - to wszystko bardzo do mnie przemawia no i do tego piękne zdjęcie!
    Pozdrawiam ciepło z zimnego Gdańska

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …