Przejdź do głównej zawartości

Wiśniowo-migdałowa krajanka z marcepanową kruszonką

Krajanki coraz częściej goszczą na moim stole z prostej przyczyny, są zazwyczaj pyszne. Podobnie jest w przypadku tej krajanki wiśniowo-migadłowej z marcepanową kurszonka. Cieniutka warstwa kruchego ciasta, pyszne migdałowe wypełnienie i kruszonka z marcepanowymi cząstkami a wszystko to okraszone dodatkowo wiśniowym akcentem. Jeden kawałek to za mało, ręce same wyciągają się po więcej. Polecam.

Wiśniowo-migdałowa krajanka z marcepanową kruszonką

 
Przepis na wiśniowo-migdałowa krajankę z marcepanową kruszonką
  • 100 g maki
  • 50 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżek dżemu wiśniowego

kruszonka:
  • 75 g mąki
  • 75 g cukru
  • 25 g masła, miękkiego, w kostkach
  • 50 g marcepanu, pokrojonego w kostkę
  • 50 g kandyzowanych czereśni, posiekanych
  • 50 g płatków migdałowych

warstwa migdałowa:
  • 100 g masła, miękkiego i pokrojonego w kostkę
  • 75 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 100 g mielonych migdałów
  • 25 g mąki
Na ciasto kruche, mąkę, masło i cukier umieszczamy w mikserze i ucieramy, aż do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodajemy 2 łyżki zimnej wody i ponownie ucieramy, gdy ciasto nie jest dostatecznie gładkie, można dodać jeszcze dodatkowo kilka kropli wody.
Ciasto wykładamy na blachę i wałkujemy na grubość ok 3-4 cm. Odcinamy końce i wykładamy kwadratową blachę o wymiarach 18 cm, tak aby z każdej strony ok 1/2 cm ciasta zachodziła na ścianki blaszki. Chłodzimy 30 minut w lodówce.
Piekarnik nastawiamy na 200 st.
Kruszonka: mieszamy cukier z mąką, dodajemy masło i mikserem lub palcami ucieramy do momentu utworzenia kruszonki, dodajemy marcepan, czereśnie i płatki migdałowe.

Warstwa migdałowa: wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera.
Ciasto kruche w foremce smarujemy dżemem wiśniowym, na dżem wykładamy masę migdałową i lekko rozsmarowujemy szpatułą. Posypujemy kruszonka. Pieczemy ok 40 minut, przykrywając pod koniec pieczenia folią, by zapobiec zbrązowieniu wierzchu. Pozostawiamy do wystygnięcia w foremce, po czym kroimy na kwadraty.
Przepis z książki Sarah Randell "Weekend baking"

Komentarze

  1. Pyszna krajanka. Moje lapki same sie wyciagaja po kawalek:) I gdyby nie monitor to juz bym sie zajadala tym pysznym ciastem :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie. Uwielbiam krajanki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. pojadlabym ze smakiem, mniammm:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ach, wiele bym oddała za taką wspaniałą krajankę, wiesz?


    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspott.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Za kawałek krajanki to ja oddałabym wszystko, taka ze mnie paskudna bestia. A za wiśnie i migdały w jednym kawałku...to już w ogóle :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewenko, kolejna pyszna propozycja u Ciebie.Świetna krajanka, migdałowa warstwa, marcepan i owoce - to wszystko bardzo do mnie przemawia no i do tego piękne zdjęcie!
    Pozdrawiam ciepło z zimnego Gdańska

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …