Przejdź do głównej zawartości

Ciasto maślano-waniliowe

Proste, ucierane ciasto, ale bardzo smaczne. Do popołudniowej herbatki idealne. Maślane, z lekko waniliową nutą, dość słodkie, puszyste ale jednocześnie bardzo sprężyste. Ciasto maślano-waniliowe jest pięknie wyrośnięte, co można zobaczyć na zdjęciach i gdyby nie to, że staramy się dbać o linię, poszło by od razu w całości.

Ciasto maślano-waniliowe


Ciasto maślano-waniliowe

  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 220 g (1 szklanka) drobnego cukru
  • 225 g (1 1/2 szklanki) maki samorosnącej ( lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
  • 125 g masła, rozpuszczonego
  • 180 ml (3/4 szklanki) mleka

Piekarnik nastawiamy na 180 st C i natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 19 cm (u mnie 18 na 21cm).
Jajka ubijamy z ekstraktem w dużej misce, stopniowo dodajemy cukier, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.
Mieszamy z przesianą mąką oraz mlekiem i rozpuszczonym masłem. Wlewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy przez około 45 minut(piekłam 40). Pozostawiamy przez 2 minuty w foremce po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Zimne posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Przepis z "Everyday Cakes & Bakes" wydawnictwa AWW

Ciasto maślano-waniliowe

Ciasto maślano-waniliowe

Komentarze

  1. Wygląda jak puszysta chmurka. Fajne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak delikatnie :) Dawno nie zdecydowałam się na żadne proste ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. i zimne mleko do tego.. pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniale! wyglada naprawde puszyscie i tak delikatnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie delikatne i puszyste...mmm :) aż chcę się go spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku,wygląda przepysznie Ewenko! Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już nawet wiem do jakiej foremki mogę je włożyć...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię takie ciasta :) upiekło się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne przepisy. Inspirujące. Dodaję do linków.

    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. idealne. pysznie domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem zachwycona ciastem, wygląda idealnie. Muszę go w najbliższym czasie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kamila, puszyste a przy tym wilgotne:)

    Wiosenka, o tak, jest bardzo puchate!...:)

    Wiosanna, a ja mam ostatnio taką fazę na proste ciasta...ale smaczne muszą być!...:)

    Asieja, z mlekiem nie jadłam, ale na pewno byłoby pyszne!...:)

    Aga, i bardzo delikatne w smaku, polecam!...:)

    Doctor, proszę, częstuj się, choć wirtualnie;)

    Majana, pewnie, że kuszę;)

    Ewelajna, to już jeden krok zrobiony...;)

    Magda, a muszę powiedzieć, że nie wiem dlaczego, ale wychodzą mi takie ciasta;) Choć dawno temu, bardzo często piekłam "zakalce"...doświadczenie?...:)

    Pajjka, dziękuję bardzo i pozdrawiam również!...:)

    Paula, domowe bardzo:)

    Avelina, proste jest i przyznaję, ze sama się cieszę, że takie piękne mi wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super :) poszukuję przepisu na ciasto które robiło się kiedyś w domach, wyglądem przypominające zebrę, ale różnica była w składnikach ( mniej jaj było). Było to bardzo szybkie i tanie ciasto. Pozdrawiam, http://niteczkowyczar.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …