Ciasto maślano-waniliowe
- 3 jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 220 g (1 szklanka) drobnego cukru
- 225 g (1 1/2 szklanki) maki samorosnącej ( lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
- 125 g masła, rozpuszczonego
- 180 ml (3/4 szklanki) mleka
Jajka ubijamy z ekstraktem w dużej misce, stopniowo dodajemy cukier, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.
Mieszamy z przesianą mąką oraz mlekiem i rozpuszczonym masłem. Wlewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy przez około 45 minut(piekłam 40). Pozostawiamy przez 2 minuty w foremce po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Zimne posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Przepis z "Everyday Cakes & Bakes" wydawnictwa AWW
Wygląda jak puszysta chmurka. Fajne.
OdpowiedzUsuńNiezwykle puchate:)
OdpowiedzUsuńWygląda tak delikatnie :) Dawno nie zdecydowałam się na żadne proste ciasto
OdpowiedzUsuńi zimne mleko do tego.. pysznie.
OdpowiedzUsuńwspaniale! wyglada naprawde puszyscie i tak delikatnie:)
OdpowiedzUsuńTakie delikatne i puszyste...mmm :) aż chcę się go spróbować :)
OdpowiedzUsuńJejku,wygląda przepysznie Ewenko! Kusisz :)
OdpowiedzUsuńJuż nawet wiem do jakiej foremki mogę je włożyć...:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta :) upiekło się idealnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy. Inspirujące. Dodaję do linków.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;-)
idealne. pysznie domowe :)
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona ciastem, wygląda idealnie. Muszę go w najbliższym czasie zrobić.
OdpowiedzUsuńKamila, puszyste a przy tym wilgotne:)
OdpowiedzUsuńWiosenka, o tak, jest bardzo puchate!...:)
Wiosanna, a ja mam ostatnio taką fazę na proste ciasta...ale smaczne muszą być!...:)
Asieja, z mlekiem nie jadłam, ale na pewno byłoby pyszne!...:)
Aga, i bardzo delikatne w smaku, polecam!...:)
Doctor, proszę, częstuj się, choć wirtualnie;)
Majana, pewnie, że kuszę;)
Ewelajna, to już jeden krok zrobiony...;)
Magda, a muszę powiedzieć, że nie wiem dlaczego, ale wychodzą mi takie ciasta;) Choć dawno temu, bardzo często piekłam "zakalce"...doświadczenie?...:)
Pajjka, dziękuję bardzo i pozdrawiam również!...:)
Paula, domowe bardzo:)
Avelina, proste jest i przyznaję, ze sama się cieszę, że takie piękne mi wyszło:)
Super :) poszukuję przepisu na ciasto które robiło się kiedyś w domach, wyglądem przypominające zebrę, ale różnica była w składnikach ( mniej jaj było). Było to bardzo szybkie i tanie ciasto. Pozdrawiam, http://niteczkowyczar.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńJaka temperatura pieczenia?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam już widzę 180
UsuńPyszne ciasto. Proste i szybkie do zrobienia.
OdpowiedzUsuńWiększość pracy wykonała moja 8 letnia córka.
Czy wiecie dlaczego po dodaniu rozpuszczonego masła do naprawdę dobrze ubitych jajek z cukrem cała masa się zważyła? Może dodanie ekstraktu z wanilii bądź dodatkowo cukru waniliowego przed wlaniem masła miało znaczenie? Masło nie było gorące... nie wiem co poszło nie tak. Myslalam, ze da się uratować ale po wlaniu odrobiny mleka zrobiły się już takie grudy ,że wszystko wyrzuciłam. Doradźcie:(
OdpowiedzUsuń