Przejdź do głównej zawartości

Błyskawiczna zupa z topionego serka

Czy ta zupka to smak dzieciństwa moich dzieci? Wiem, że na pewno jest to zupa, która należała do ich ulubionych. Odkąd dostałam przepis od koleżanki, przez wiele lat, robiłam ją bardzo często. Zupa błyskawiczna z topionego serka jest idealna na natychmiastowy posiłek na ciepło. Idealna dla zapracowanych osób z wygłodniałymi po szkole dziećmi. Idealna dla niejadków i wybrzydzających. Zawsze chwalona, zawsze zjadana szybko i z apetytem. Zawsze do końca. Nie przeszkadzała w niej nawet pietruszka w ilościach hurtowych. Żadnych narzekań. Nawet teraz, w dorosłym już życiu, zupa z topionego serka jest bardzo chętnie widziana na stole i tak samo uwielbiana. Polecam, Wasze dzieci na pewno ja polubią:)

Błyskawiczna zupa z topionego serka


Błyskawiczna zupa z topionego serka
  • 150 g serka topionego
  • 1 1/2 litra rosołku z kostki
  • 150-250 g drobnego makaronu
  • natka pietruszki lub koperek
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Serek rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie lub na patelni. W międzyczasie w rondelku zagotowujemy wodę, zdejmujemy z ognia i dodajemy 1 lub 1 1/2 kostki rosołowej oraz rozpuszczony ser i dużo pietruszki. Podajemy z kluskami.

Błyskawiczna zupa z topionego serka

Komentarze

  1. U mnie taka zupka funkcjonuje z dodatkiem pieczarek i oczywiście serka topionego. Pyszna, nie dziwię się Twoim dzieciom :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie znam jej smaku, obawialam sie tylko ze jest ciezka. duza ilosc pietruszki jednak mnie przekonala. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam tę zupę.
    jest niebywale smaczna. i prosta w przygotowaniu ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. pomysłowa zupka, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tej pory nie znałam takiej zupy.
    Może spróbuje. ; D

    OdpowiedzUsuń
  6. fajna zupka i juz nabrałam ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Słyszałam kiedyś o tej zupce, zachwalana była:) Chętnie kiedyś wypróbuje:) ile wody gotujesz na ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewa, moje dzieci już co prawda dziećmi nie są, ale uwielbienie do tej zupki zostało, ja zresztą też bardzo ja lubię:)

    Vanilla, w pewnym sensie tak, ciężko się od talerza oderwać;-))

    Karmelitka, o tak, jest bardzo prosta i smaczna:)

    Martex, polecam:)

    Desperate, błyskawiczna jest, więc warto spróbować:)

    Aga, oj fajna Ago, spróbuj:)

    Duś, zgubiło się l, już dopisuję:)

    Dorata, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A jak dodamy czosnku to wychodzi szybka i rozgrzewająca :) najlepsza zupka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Fiolunka, z czosnkiem nigdy nie robiłam, ale to już byłoby troszkę zbyt ryzykowne;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurcze, ja tez lubie te zupke, choc lata dzieciece juz dawno mam za soba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajna zupka. Ja takiej nie znałam. Musze spróbować:)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  13. zapowiada się i pysznie i ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Maggie, ja też ją lubię:)

    Majana, koniecznie wypróbuj, myślę, że polubisz nie tylko za szybkość wykonania:)

    Paula, i tak jest;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z makaronem? Takiej wersji jeszcze nie jadłam. Ale ogromnie mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)