Przejdź do głównej zawartości

Kurczak chilli z makaronem

Kolejny przepis na "chińszczyznę". Tym razem pierś z kurczaka "stir-fry" w sosie chilli. Sos nie jest zbyt ostry i raczej dominujący akcent stanowi tu papryka, ale jak dla mnie ma bardzo ciekawy i specyficzny smak. Wielka zaleta kurczaka chilli z makaronem, jak i większości chińskich dań, to szybkość wykonania. Gotowy posiłek mamy dosłownie w 15 minut.
Kurczak chilli z makaronem



Kurczak chilli z makaronem

Porcja dla 2 osób

  • 150 g chińskiego makaronu
  • olej arachidowy
  • 250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w plastry
  • 1 mała cukinia, pokrojona w paseczki
  • 1/2 czerwonej papryki, bez pestek, pokrojona w paski
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 cebulki ze szczypiorem, pokrojone wzdłuż w paski

Na sos:

  • 4 ząbki czosnku, zgniecione i drobno pokrojony
  • 2,5 cm korzeń imbiru, obrany i drobno pokrojony
  • 1 czerwona papryczka chilli, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojona
  • 1/2 czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojona w paski
  • 2 pomidory, w plastrach
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 1 łyżeczka jasnego cukru brązowego

Wszystkie składniki na sos umieszczamy w blenderze i miksujemy.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przepłukujemy zimną, bieżącą wodą i znowu odcedzamy. Skrapiamy odrobiną oleju arachidowego i odstawiamy na bok.
Podgrzewamy woka i dodajemy 1 łyżkę oleju arachidowego. Dodajemy kurczaka i smażymy mieszając przez 2-3 minuty, aż mięso zacznie się rumienić. Dodajemy cukinię i czerwoną paprykę i smażymy mieszając 1 minutę. Dodajemy sos i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy ugotowany makaron i dobrze mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym, dekorujemy szczypiorkiem i podajemy natychmiast.
Makaron można zastąpić ryżem jaśminowym.
Kurczak chilli z makaronem
Przepis z ksiązki Ching-He Huang "Chinese Food Made Easy"

Komentarze

  1. chętnie bym takie mięcho po chińsku wsunęła :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietnie wyglada, slinka mi cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcią porwałabym Ci taką smakowitą porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczny. :) A Ching-He Huang to moglabym ogladac non-stop - nie dosc, ze fajnie gotuje, to jeszcze jest przeurocza. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie przepisy. właśnie robię coś na podobną nutę na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jestem wielką fanką kuchni chińskiej i się na niej nie znam, ale po taką pyszność chętnie sięgnę:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. ostatnio jadłam coś podobnego.
    I dochodzę do wniosku, że muszę nauczyć się jeść pałeczkami. ; D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapowiada się bardzo aromatycznie. Tak lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. z checia bym taka miseczke polubila i te pyszności spalaszowala:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam,ale pysznie! Podoba mi się :) I jakie ładne fotki Ewenko:)
    pozdrowienia ślę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kini, dziękuję, oj i mnie znowu ochota naszła:)

    Paula, porywaj:)

    Karolina, a no właśnie ostatnio miałam okazję ją oglądać, rzeczywiście przesłodka osóbka;)

    Panna Malwinna, o, to pewnie smakowity obiadek był:)

    Wiosenka, oj ja też:)

    Atria, pewnie jak byś sięgnęła, to byś i polubiła:)

    Desperate, to nic trudnego, ale chyba większej różnicy w smaku to nie robi;)

    Zaytoon, o tak, aromatyczne jest:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …