Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki hamburgerowe

Jak oceniła znawczyni bułek hamburgerowych, czyli moja córka, częsta bywalczyni znanej sieci barów szybkiej obsługi, te bułki są identyczne w smaku jak te najsłynniejsze kupcze. Ja, choć jadam w tych barach raz na pół roku, stwierdzam, że owszem, są jednakowo słodkie, prawie identycznie wyglądają, ale mają coś o wiele więcej. Są domowe, świeżutkie i pyszne. Więc jak najdzie was ochota na domowego hamburgera, polecam te bułeczki. Równie dobrze można je zjeść z czymś innym. A na przepis na hamburgera zapraszam tutaj

Bułeczki hamburgerowe



Bułeczki hamburgerowe

  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 jajko
  • 2 1/2 szklanki maki

Do posmarowania bułek:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam

Piekarnik nastawiamy na 200 st C
Wodę, mleko, masło i cukier umieszczamy w misce i mieszamy. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Dodajemy jajko, połowę mąki i sól, zagniatamy, powoli dodajemy resztę mąki i zagniatamy gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki(ja dodałam jej niestety pół szklanki więcej)
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Po tym czasie formujemy 8 bułek, spłaszczamy je lekko dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym z mlekiem żółtkiem i posypujemy ziarnami sezamowymi. Pieczemy ok 13-15 minut.
Studzimy na kratce.


Bułeczki hamburgerowe
Przepis Marty Stewart znaleziony na stronie Liski.

Komentarze

  1. zjadłabym takiego domowego hamburgera (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja znacznie ladniej niz te z barow fast food. Zaloze sie, ze burger w takiej bulce tez smakuje o niebo lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Po pierwsze: wyglądają bardzo łądnie z zachęcająco.
    Nigdy nie próbowałam zrobić bułeczek hamburgerowych a znalazłam świetny pzrepis na hamburgery jamiego.. pozdarawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiesz, piekne one są! :) Ślicznie przyrumienione, fantastyczne. Pyszności :)
    Pozdrowienia :*

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam je kiedyś i wspominam bardzo miło;)wyglądają bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam bułki hamburgerowe! Nie tylko z hamburgerem ;) A Twoje wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. rety, jakie piękne!
    zupełnie nie jak do hamburgera. złociste, wyrośnięte! cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  8. ale slicznie wygladaja:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta brązowa skórka do mnie przemawia. ; D

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam te bułęczki, są super! A z domowym hamburgerem to już poezja. W ostatniej Kuchni jest sporo fajnych przepisów na hamburgery, może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ha! tez czesto (nawet za czesto) zagladam do Liski po przepisy :) Bulki sa cudowne .Powiedz skad masz te fajna kratke do studzenia?

    OdpowiedzUsuń
  12. Trzcinowisko, dziękuję:)

    Danusia, możesz się poczęstować, jeśli masz ochotę;)

    Maggie, masz rację, jest o wiele lepszy i nie robi się po 5 minutach od zjedzenia niedobrze;)

    Atria, dziękuję, polecam bułeczki, smaczne i bezproblemowe w "obróbce":)

    Majanko, dziękuję Ci bardzo:)

    Panna Malwinna, i ja już je miło wspominam:)

    Od-kuchni, dziękuję, tak naprawdę, to nawet nie spróbowałam jak smakują z czym innym. Wszystkie poszły z hamburgerowym wsadem;)

    Karmelitka, dziękuję Ci ślicznie:)

    Bożena, dziękuję Ci bardzo:)

    Aga, dzięki serdeczne:)

    Desperado, to bardzo się cieszę:)

    Ania, o, to jak wiesz jak smakują, to nie będę miała problemów z zachęceniem Cię - polecam!;)

    Katie, dziękuję Ci, a kratkę do studzenia mam z Tkmaxxu:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …