czwartek, 5 maja 2011

Bułeczki hamburgerowe

Jak oceniła znawczyni bułek hamburgerowych, czyli moja córka, częsta bywalczyni znanej sieci barów szybkiej obsługi, te bułki są identyczne w smaku jak te najsłynniejsze kupcze. Ja, choć jadam w tych barach raz na pół roku, stwierdzam, że owszem, są jednakowo słodkie, prawie identycznie wyglądają, ale mają coś o wiele więcej. Są domowe, świeżutkie i pyszne. Więc jak najdzie was ochota na domowego hamburgera, polecam te bułeczki. Równie dobrze można je zjeść z czymś innym. A na przepis na hamburgera zapraszam tutaj

Bułeczki hamburgerowe



Bułeczki hamburgerowe

  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 jajko
  • 2 1/2 szklanki maki

Do posmarowania bułek:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam

Piekarnik nastawiamy na 200 st C
Wodę, mleko, masło i cukier umieszczamy w misce i mieszamy. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Dodajemy jajko, połowę mąki i sól, zagniatamy, powoli dodajemy resztę mąki i zagniatamy gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki(ja dodałam jej niestety pół szklanki więcej)
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Po tym czasie formujemy 8 bułek, spłaszczamy je lekko dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym z mlekiem żółtkiem i posypujemy ziarnami sezamowymi. Pieczemy ok 13-15 minut.
Studzimy na kratce.


Bułeczki hamburgerowe
Przepis Marty Stewart znaleziony na stronie Liski.

14 komentarzy:

  1. zjadłabym takiego domowego hamburgera (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja znacznie ladniej niz te z barow fast food. Zaloze sie, ze burger w takiej bulce tez smakuje o niebo lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Po pierwsze: wyglądają bardzo łądnie z zachęcająco.
    Nigdy nie próbowałam zrobić bułeczek hamburgerowych a znalazłam świetny pzrepis na hamburgery jamiego.. pozdarawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiesz, piekne one są! :) Ślicznie przyrumienione, fantastyczne. Pyszności :)
    Pozdrowienia :*

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam je kiedyś i wspominam bardzo miło;)wyglądają bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam bułki hamburgerowe! Nie tylko z hamburgerem ;) A Twoje wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. rety, jakie piękne!
    zupełnie nie jak do hamburgera. złociste, wyrośnięte! cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  8. ale slicznie wygladaja:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta brązowa skórka do mnie przemawia. ; D

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam te bułęczki, są super! A z domowym hamburgerem to już poezja. W ostatniej Kuchni jest sporo fajnych przepisów na hamburgery, może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ha! tez czesto (nawet za czesto) zagladam do Liski po przepisy :) Bulki sa cudowne .Powiedz skad masz te fajna kratke do studzenia?

    OdpowiedzUsuń
  12. Trzcinowisko, dziękuję:)

    Danusia, możesz się poczęstować, jeśli masz ochotę;)

    Maggie, masz rację, jest o wiele lepszy i nie robi się po 5 minutach od zjedzenia niedobrze;)

    Atria, dziękuję, polecam bułeczki, smaczne i bezproblemowe w "obróbce":)

    Majanko, dziękuję Ci bardzo:)

    Panna Malwinna, i ja już je miło wspominam:)

    Od-kuchni, dziękuję, tak naprawdę, to nawet nie spróbowałam jak smakują z czym innym. Wszystkie poszły z hamburgerowym wsadem;)

    Karmelitka, dziękuję Ci ślicznie:)

    Bożena, dziękuję Ci bardzo:)

    Aga, dzięki serdeczne:)

    Desperado, to bardzo się cieszę:)

    Ania, o, to jak wiesz jak smakują, to nie będę miała problemów z zachęceniem Cię - polecam!;)

    Katie, dziękuję Ci, a kratkę do studzenia mam z Tkmaxxu:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)