Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki (Bread Rolls)




Kolejne pyszne bułeczki. Przepis jest bardzo "wydajny", bo wychodzi z niego od 24 do 30 niewielkich bułek, których część możemy zamrozić. Z formowaniem nie ma problemów i możemy zrobić z nich zarówno okrągłe bułki jak i pobawić się i utworzyć bardziej fantazyjne kształty. Piekłam je co prawda dopiero dwukrotnie, ale na pewno przepis będę powtarzać wielokrotnie.
Na podstawie przepisu Rachel Allen z książki "Home Cooking"

  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 425 ml ciepłej wody
  • 2 1/2 łyżeczki drożdży instant lub 20 g świeżych
  • 750 g mąki chlebowej plus dodatkowo do posypania
  • 2 łyżeczki soli
  • 40 g masła lub 4 łyżki oliwy plus dodatkowy olej do natłuszczania
  • 1 jajko, roztrzepane
  • mak, ziarno sezamowe do posypania(opcjonalnie)

Cukier mieszamy ze 150 ml ciepłej wody i drożdżami, zostawiamy na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować. W przypadku użycia drożdży instant czynność tą pomijamy.
Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski. Łączymy z masłem i robimy wgłębienie, po czym wlewamy w nie rozczyn drożdżowy i prawie całą pozostałą wodę. Zagniatamy ciasto, dodając ewentualnie resztę wody. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut(u mnie hakiem), aż będzie gładkie. Umieszczamy w lekko naoliwionej misce. Przykrywamy folią i umieszczamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość (do 2 godzin).
Gdy ciasto jest przerośnięte, ponownie zagniatamy przez 2-3 minuty. Zostawiamy na 10 minut by "odpoczęło", zanim zaczniemy je kształtować w bułki.

Ciasto dzielimy na pół i na lekko posypanej mąką powierzchni, z każdej części kształtujemy wałek grubości ok 4-5 cm. Każdy wałek dzielimy na 12-15 części i kształtujemy okrągłe bułeczki.
Bułeczki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu na 20-30 minut(ja robię to w piekarniku nastawionym na minimalną temperaturę) do podwojenia objętości.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 st.
Bułeczki delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami lub dla bardziej rustykalnego wyglądu, mąką.
Pieczemy przez ok 15 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

Komentarze

  1. Apetyczne ślimaczki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, ale bym zjadła taką ciepłą bułeczkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. a jakie puszyste wnętrze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mogę poprosić jedną na jutrzejsze śniadanie? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak tu się u Ciebie Ewenko zmieniło! Bardzo ładnie:))
    Bułeczki wspaniałe. Mogę jedną do kieszonki schować? Będę miałą na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale cudownie puszyste są te bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kamila, dziękuję i pozdrawiam również:)

    Agata, częstuj się:)

    DaisyDukes, bardzo puszyste bułeczki, muszę przyznać:)

    Kini, na drugi raz bierz bez pytania;)

    Majana, dziękuję Ci, tylko prościej i jaśniej:) Bułeczkę sobie schowałaś? Smakowała?...;)

    Zaytoon, o tak, puszyste to one są i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …