Przejdź do głównej zawartości

Makaron chiński z warzywami stir-fry

Kolejne bardzo proste i szybkie danie chińskie. Z makaronem, który ma ostatnio u mnie duże wzięcie. Makaron chiński z warzywami stir-fry jest bardzo szybki w przygotowaniu. Warzywa krótko smażymy na rozgrzanym tłuszczu, cały czas mieszając. Obtoczone charakterystycznymi dla kuchni chińskiej przyprawami warzywa, są bardzo smaczne. Jedyne na co narzekano, to na zbyt małą ilość jedzenia, choć to porcja dla 4 osób(a było nas tylko troje).
Przepis z "Mary Berry's Stress-free Kitchen"

Makaron chiński z warzywami stir-fry


Makaron chiński z warzywami stir-fry
  • 100 g chińskiego makaronu jajecznego(dałam 250g i taką ilość polecam)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w paski
  • 8 cebulek ze szczypiorkiem, pokrojonych
  • 2 cm korzenia imbiru, obranego i startego
  • 225 g sałaty pak choi, cienko pokrojonej, białe i zielone części oddzielnie
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść orzechów nerkowca

sos:
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz.

Makaron gotujemy z godnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimna wodą
W małej misce mieszamy dokładnie składniki na sos.
Podgrzewamy olej w dużej patelni. Dodajemy paprykę, szczypior, imbir i białe partie pak choi, smażymy na dużym ogniu, mieszając, przez ok 4-5 minut.
Dodajemy makaron i zielone części pak choi. Kontynuujemy smażenie, mieszając. Polewamy sosem i dobrze przyprawiamy.
Posypujemy orzechami nerkowca i zdejmujemy z ognia. Można podawać dodatkowo z sosem sojowym.

Makaron chiński z warzywami stir-fry

Komentarze

  1. uwielbiam takie szybkie dania pełne dobroci;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie pierwszy raz widzę danie z tym makaronem, a osobiście jeszcze nigdy go nie jadłam. Tyle fantastycznych składników, musi być dobre. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i najważniejsze, ze takie szybkie. Aż mi w brzuchu zaburczało. U mnie w kuchni dziś również china town :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie.
    Też lubię tą kuchnie.
    Ale nie wiem gdzie mogę znaleźć przyprawę 5 smaków.

    OdpowiedzUsuń
  5. ale się pysznie zafiksowałaś na tego chińczyka :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Panna Malwinna, oj, jak bardzo pełnie dobroci:)

    DaisyDukes, jest bardzo dobre, naprawdę polecam:)

    Vanilla, szybkość jest powalająca i jeszcze ten smak! Myslę, że Twoja chińszczyzna równie smaczna była:)

    Desperate, chyba z tą przyprawą nie było kłopotów, o ile sobie przypomniam, w jakimś supermarkecie powinnaś znaleźć(pamiętam, że kamis miał taką przyprawę)

    Wiosenka, ja też:)

    Paula, a no zafiksowałam się:)

    Jadalnepijalne, dzięki:)

    Aga, dzięki:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)