Przejdź do głównej zawartości

Lassi z mango i kardamonu

Może jeszcze nie ma upałów, ale już wiem, że lassi  będzie świetnym napojem na cieplejsze dni. Mocno schłodzony, zdrowy i bardzo aromatyczny. Może dla niektórych, lassi z mango i kardamonem jest napojem za bardzo aromatycznym, ale pomimo tej egzotycznej nuty, piło się go całkiem przyjemnie.


Lassi z mango i kardamonu

 
Lassi z mango i kardamonu
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 1 duże, dojrzałe mango, obrane i grubo pokrojone
  • 2-3 łyżeczki drobnego cukru lub miodu
  • ziarna z 2 strąków kardamonu

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Ewentualnie dodatkowo przepuszczamy przez sito. Wlewamy do szklanek i podajemy lub przed podaniem schładzamy w lodówce.
Przepis z książki Rachel Allen "Home Cooking"

Komentarze

  1. Pycha. Odkąd zrobiłam go po raz pierwszy zawsze staram się miec mango w domu. Tak mi smakuje ten napój:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mango z kardamonem jest super:) Robiłam kiedyś podobne:

    http://ziolowyzakatek.blogspot.com/2010/07/lassi-mietowo-kardamonowe-z-mango.html

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, wypilabym duszkiem:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi bardzo pysznie, a ja uwielbiam takie tropikalne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj piłam ostatnio bardzo czesto, w/g przepisu Jamiego :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja go jeszcze nie piłam. mimo to jestem przekonana, że pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie. ; d

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja lubię aromatyczne napitki, więc mi na pewno ugasi pragnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Spróbujcie wersje lekko posoloną.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham lassi!
    Obok soku z trzciny cukrowej to właśnie lassi piję najwięcej gdy jestem w Indiach:)
    Chyba najbardziej lubię bananowe...

    Dobre jest też 'plain lassi' albo słone :)
    Z mango jeszcze nie próbowałam - a będę musiała!

    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne jest mango lassi. Mniam, raz robiłam, bardzo mi posmakowało i pewnie zrobię ponownie:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wiosenka, ja pewnie też jeszcze nie raz zrobię:)

    Atria, wiedziałam;) Twoja wersja bardziej wypasiona:)...pozdrawiam również.

    Aga, a ja sączyłam;)

    Justinek, polecam więc:)

    Patka, pewnie też podobnie smakuje...?:)

    Paula, warto spróbować, egzotyczne bardzo:)

    Desperato, o i takie jest:)

    Kulinarne fascynacje, na upały będzie na pewno świetne:)

    Kornik, o tak:)

    Hania-Kasia, ja teraz też:)

    Anonimowy, spróbujemy:)

    Nat, ja w Indiach nie bywam i to dopiero moje pierwsze lassi, ale na pewno popróbuję innych...a z mango polecam:)...ja też ściskam:)

    Majana, ja też pewnie nie raz zrobię:) Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda jak marzenie - zwłaszcza w upalny dzień jak dziś :) zapisałam, zmiskuję, wypiję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …