Przejdź do głównej zawartości

Lassi z mango i kardamonu

Może jeszcze nie ma upałów, ale już wiem, że lassi  będzie świetnym napojem na cieplejsze dni. Mocno schłodzony, zdrowy i bardzo aromatyczny. Może dla niektórych, lassi z mango i kardamonem jest napojem za bardzo aromatycznym, ale pomimo tej egzotycznej nuty, piło się go całkiem przyjemnie.


Lassi z mango i kardamonu

 
Lassi z mango i kardamonu
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 1 duże, dojrzałe mango, obrane i grubo pokrojone
  • 2-3 łyżeczki drobnego cukru lub miodu
  • ziarna z 2 strąków kardamonu

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Ewentualnie dodatkowo przepuszczamy przez sito. Wlewamy do szklanek i podajemy lub przed podaniem schładzamy w lodówce.
Przepis z książki Rachel Allen "Home Cooking"

Komentarze

  1. Pycha. Odkąd zrobiłam go po raz pierwszy zawsze staram się miec mango w domu. Tak mi smakuje ten napój:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mango z kardamonem jest super:) Robiłam kiedyś podobne:

    http://ziolowyzakatek.blogspot.com/2010/07/lassi-mietowo-kardamonowe-z-mango.html

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, wypilabym duszkiem:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi bardzo pysznie, a ja uwielbiam takie tropikalne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj piłam ostatnio bardzo czesto, w/g przepisu Jamiego :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja go jeszcze nie piłam. mimo to jestem przekonana, że pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja lubię aromatyczne napitki, więc mi na pewno ugasi pragnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Spróbujcie wersje lekko posoloną.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham lassi!
    Obok soku z trzciny cukrowej to właśnie lassi piję najwięcej gdy jestem w Indiach:)
    Chyba najbardziej lubię bananowe...

    Dobre jest też 'plain lassi' albo słone :)
    Z mango jeszcze nie próbowałam - a będę musiała!

    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne jest mango lassi. Mniam, raz robiłam, bardzo mi posmakowało i pewnie zrobię ponownie:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wiosenka, ja pewnie też jeszcze nie raz zrobię:)

    Atria, wiedziałam;) Twoja wersja bardziej wypasiona:)...pozdrawiam również.

    Aga, a ja sączyłam;)

    Justinek, polecam więc:)

    Patka, pewnie też podobnie smakuje...?:)

    Paula, warto spróbować, egzotyczne bardzo:)

    Desperato, o i takie jest:)

    Kulinarne fascynacje, na upały będzie na pewno świetne:)

    Kornik, o tak:)

    Hania-Kasia, ja teraz też:)

    Anonimowy, spróbujemy:)

    Nat, ja w Indiach nie bywam i to dopiero moje pierwsze lassi, ale na pewno popróbuję innych...a z mango polecam:)...ja też ściskam:)

    Majana, ja też pewnie nie raz zrobię:) Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda jak marzenie - zwłaszcza w upalny dzień jak dziś :) zapisałam, zmiskuję, wypiję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)