Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe

Klasyczne ciasto czekoladowe. Wilgotne, choć nie tak wilgotne jak brownies, przypominające bardziej klasycznego murzynka, choć moim zdaniem od niego lepsze. Z czekoladową polewą, która jest właściwie skrzyżowaniem polewy z lukrem, słodką, ale smaczną. Ciasto bardzo smaczne. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało.




Ciasto czekoladowe



  • 125 g masła, miękkiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • 275 g (1 1/4 szklanki) drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 200 g (1 1/3 szklanki) mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 50 g (1/2 szklanki) kakao
  • 160 ml (2/3 szklanki ) wody

czekoladowy lukier:

  • 90 g ciemnej czekolady, połamanej
  • 30 g masła
  • 160 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 20 cm.
Masło, ekstrakt, cukier, jajka, przesianą mąkę, kakao oraz wodę ucieramy mikserem na niskiej prędkości, zwiększamy prędkość i ucieramy ok 3 minut, aż masa będzie gładka i jasna.
Masę wykładamy do foremki i pieczemy ok 1 godziny. Studzimy w foremce 5 minut, po czym przekładamy na kratkę i studzimy.

W międzyczasie przygotowujemy lukier. Czekoladę i masło rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą. Stopniowo łączymy z przesianym cukrem pudrem i gorącą wodą, tak aby powstała łatwa do rozsmarowania polewa. Lukier rozprowadzamy na wierchu wystudzonego ciasta.








 "The Complete Book of Cupcakes & Baking" wydawnictwa The Australian Women's Weekly

Komentarze

  1. Wygląda prosto i bardzo smacznie czyli tak jak lubię, przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno pyszne, jak wszystkie Twoje przepisy:) a czy do tego ciasta pasowałaby polewa taka, jak w moim ulubionym czekoladowym z rumem? Mirka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Mirka :) Tak, myślę, że polewa z "rumowego" będzie pasować, ta jest bardziej lukrowa, choć też bardzo ciekawa i smaczna

      Usuń
    2. dzięki:)
      Mirka

      Usuń
  3. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka klasyka nigdy mi się nie znudzi :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto bardzo smaczne, wszystkim bardzo smakowało. :) dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam to ciacho już dwa razy i za każdym razem wyszło cudnie!
    Przekroiłam ciasto na dwa blaty i przełożyłam czereśniami i masą bita śmietaną + mascarpone a za drugim razem nasączyłam kawą i dodatkowo zrobiłam masę bita śmietana + kawa rozpuszczalna... wszyscy pytali co to za ciasto bo było takie pyszne :)
    Dziękuję za przepis :)
    Karolina

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …