Przejdź do głównej zawartości

Brownies z masłem orzechowym i białą czekoladą


To brownies z orzechowym masłem to kolejne już brownies do mojej kolekcji. Choć piekę ostatnio sporadycznie, to najczęściej wybór pada właśnie na brownies - jedne z najlepszych i najszybszych do wykonania łakoci. W brownies z masłem orzechowym rolę przewodnią pełni oczywiście to lekko słone smarowidło w wersji z kawałkami orzechów. Bardzo oryginalne, bardzo czekoladowe i bardzo smaczne brownies - jak zwykle zresztą. Polecam.





Brownies z masłem orzechowym  i białą czekoladą


  • 225 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
  • 225 g masła
  • 300 g drobnego cukru
  • 3 jajka, lekko roztrzepane
  • 75 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady, posiekanej na kawałki
  • 200 g masła orzechowego (arachidowego) wersja z kawałkami

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm.
Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na niewielkim ogniu (można to zrobić też w misce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą). Odstawiamy.
W oddzielnej dużej misce ubijamy cukier i jajka przez kilka minut do białości. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę i kontynuujemy ubijanie, aż masa będzie gęsta, po czym dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników.
Wylewamy masę do przygotowanej foremki i posypujemy wierzch białą czekoladą. Za pomocą łyżeczki wykładamy w kilku miejscach masło orzechowe po czym delikatnie końcem łyżeczki rozprowadzamy je, tak aby powstały "esy-floresy".
Pieczemy przez ok 30-35 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy na kwadraty.


Przepis z książki Rachel Allen "Cakes"

Komentarze

  1. Pycha! W tych brownies na Twoim blogu mozna sie zakochac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brownies wszelkiej maści to chyba mój ulubiony rodzaj ciasta :)

      Usuń
  2. Brownie - temu nie można się oprzeć! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj trudno, trudno przejść obojętnie ;)

      Usuń
  3. Och Ewenko! Jest boskie, obłędne! Koniecznie do spróbowania.
    Twoje brownies piekę od czasu do czasu,uwielbiamy je. Może czas poznać kolejne?
    Pozdrowienia serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, pyszne jest i bardzo oryginalne. Niedługo wstawię jeszcze jeden przepis na brownie, które prawie w całości zjadlam sama - a jestem na diecie! No niestety, cięzko się powstrzymać ;)Polecam się zapoznać Majanko. Pozdrwiam Cię rownież serdecznie :)

      Usuń
  4. Ach znowu pyszne brownie! kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewenko, r.e.w.e.l.a.c.j.a !!! :)
    Pysznosci, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłaś? Super, cieszę się, że się udało i smakowało! :)

      Usuń
  6. Bardzo fajny przepis. Musze wypróbować :)
    https://www.blogger.com/home

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…