Brownies na kruchym spodzie
spód:
- 1 szklanka (150 g) mąki
- 4 łyżki cukru
- 120 g masła
wierzch:
- 4 łyżki mąki ze środkiem spulchniającym( lub zwykłej ze szczyptą proszku do pieczenia)
- 4 łyżki kakao
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)
- 200 g czekolady mlecznej, startej
- 2/3 szklanki (90 g) orzechów włoskich
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C/ Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 23 cm.
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone w kawałki masło. Składniki łączymy tak, aby powstała drobna kruszonka. Ciasto wgniatamy do foremki. Pieczemy ok 15 minut, aż lekko zacznie się rumienić. Odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę i kakao mieszamy w misce, dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i mleko skondensowane i mieszamy. Dodajemy startą czekoladę i orzechy. Mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 20-25 minut. Studzimy i kroimy na kwadraty.
Przepis z książki "Divine Chocolate"
Też bym się mu nie oparła. Obłędne! :)
OdpowiedzUsuńoj, a jaki smak :-)
UsuńI wygląda, jak niebo w gębie;)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńA jakby tak zamiast mazurka...?;-)
OdpowiedzUsuńCzemu nie! ;-)
UsuńEwuniu, czemu mnie tak kusisz? ;) Cudowne brownies, koniecznie muszę wypróbować! Już kolejne, bo Twoje brownie nigdy mnie nie zawiodło.
OdpowiedzUsuńPiękne. :)
Madziu, a bo brownies są pyszne i bardzo szybko się je robi. A to brownies, chociaż wymaga troszkę więcej pracy (bo kruche) jest naprawde warte spróbowania :)
UsuńNie lubię jak ciasta nazywa się obcojęzycznymi nazwami. Nie ma polskiego odpowiednika dla tego ciasta?
OdpowiedzUsuń