Przejdź do głównej zawartości

Ciastka waniliowe serca z cukrem

Kruche, mocno maślane ciasteczka z delikatnym posmakiem wanilii. Bardzo łatwe do przygotowania, mega słodkie i bardzo smaczne. Z przepisu wychodzi prawie 40 sporych ciastek i można je przechować w zamkniętym pojemniku do tygodnia czasu. W rzeczywistości znikają błyskawicznie i to nie tylko w ustach tej uroczej, małej modelki.





Ciastka waniliowe serca z cukrem  (przepis na ok 36 ciastek )



  • 185 g masła, miękkiego
  • 230 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 310 g mąki
  • 75 g białego cukru



Masło, cukier i ekstrakt z wanilii ubijamy w misce do białości, po czym dodajemy jajko i ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na pół (można uformować je w dwa dyski, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wykładamy dwie blaszki papierem do pieczenia.
Ciasto wałkujemy pomiedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 5 cm. Wykrawamy foremką w kształcie serca ciastka i układamy je na przygotowanych blaszkach, zachowując odstępy między nimi. Posypujemy cukrem i lekko go wgniatamy. Pieczemy ok 8 -10 minut lub do momentu, gdy będą lekko złote wokół brzegów. Studzimy kilka minut na blaszce po czym wykładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki "High tea" wydawnictwa Murdoch




Komentarze

  1. Fiu, fiu jaka piękna czerwień na paznokietkach:) .... a ciastka - oj u nas tez szybko zniknęłyby ze słoja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością smakowały wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobry przepis takie ciastka to dobra przekąska na pewno dla dzieci które głodne w domu czekają tylko na coś słodkiego.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…