Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z styczeń, 2010

Shortbread

Żałuję bardzo, że z braku czasu, mogę zamieścić tylko jeden przepis w czasie trwających Dni Kuchni Brytyjskiej, które przygotowała dla nas Tatter. Ale cieszę się, że udało mi się wstawić chociaż ten jeden przepis na kruche maślane ciasteczka. Receptura ta jest bajecznie prosta i chociaż robiłam je pierwszy raz(prawie wogóle nie piekę ciastek) to nie mam im nic do zarzucenia.Shortbread wyszły wyśmienite. Lekkie, kruche, bardzo maślane, z delikatnym aromatem skórki cytrynowej. Niewiele pracy i składników a efekt znakomity. Jak stwierdziła moja córka...pycha!

Shortbread

275 g (2 1/2 szklanki) mąki25 g (1/4 szklanki) mielonych migdałów225 g (6 łyżek) masła, miękkiego75 g drobnego cukrustarta skórka z pół cytryny
Nastawić piekarnik na 180 st C i natłuścić prostokątną foremkę do rolad.
Przesiać mąkę i migdały do miski. W innej misce ubić do białości masło, cukier i skórkę cytrynową. Dodać mąkę i migdały, wymieszać, najpierw drewniana łyżką a potem rękami zagnieść gładkie ciasto.
Umieścić cias…

Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową czyli WP # 57

W końcu i mnie udało się wziąć udział w Weekendowej Piekarni, co prawda notkę dodaję z kilkugodzinnym opóźnieniem, ale brioche piekłam w niedzielny ranek:). Gospodynią tego wydania WP jest Tili. Wybrała dla nas dwa przepisy, a ponieważ do tej pory nie udało mi się zrobić zakwasu, więc wybór był prosty. Przepis na brioche był dla mnie bardzo atrakcyjny również z powodu tego, że na gwiazdkę, zostałam obdarowana maszyną do pieczenia chleba. Brioche bardzo ładnie pachnie kwiatami pomarańczy, jest mięciutka i smaczna. Nie obyło się bez drobnych błędów z mojej strony, zapomniałam nastawić program na mniejszy bochenek i trochę za mocno się przypiekła ale to w zasadzie drobiazg. Jedzona z samym masłem, lekko ciepła...pycha...

Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową

80 ml mleka1 jajko, lekko roztrzepane50 g jogurtu2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy1 łyżeczka soku z cytryny20 g cukru plus cukier waniliowy1/2 łyżeczki soli20 g masła roztopionego350 g mąki pszennej typ 450(dodałam chlebowej)1 łyżec…

Sernik z rodzynkami nasączonymi wódką i makową posypką

Ten sernik, a raczej jego piękne zdjęcia w książce Annie Bell "Gorgeous cakes", kusił mnie już od dawna. i Chociaż jestem zwolenniczką tradycyjnych serników, to z ochotą wypróbowałam ten sernik, gdzie masło zastąpione jest śmietanką a twaróg serkiem kremowym(lekko słonym). Jest lekki, puszysty, wysoki a makowa posypka dodaje mu niewątpliwego uroku. Co prawda nasączone wódką rodzynki opadły niegrzecznie w dół, ale nie przeszkodziło to w delektowaniu się każdym kęsem tego apetycznego sernika.
Przepis bierze udział w zabawie Olgi Smile "Kuchnia świąteczna i noworoczna".



 Sernik z rodzynkami nasączonymi wódką i makową posypką

Spód:
25 g masła, miekkiego25 g bułki tartej1 łyżeczka drobnego cukru
Masa serowa:
50 g rodzynek4 łyżki wódki(cytrynowej lub innej)700 g serka kremowego225 g drobnego cukru2 jajka350 g słodkiej śmietanki(whipping cream, ja dodałam double cream)40 g mąki, przesianej1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1-2 łyżki maku
Rodzynki umieszczamy w miseczce, zalew…